La Modelo s'obre per mostrar la història negra de Barcelona

2017-08-03

La Modelo

Fotografía edificio Josep Tarradellas.

 

Un nou “museu” ha nascut a Barcelona: La Modelo. Com en la pel·lícula La Roca, els ciutadans poden visitar l'interior de l'antiga presó situada en el cor de l'Eixample i sentir, per un moment, la privació de llibertat, quan es queden momentàniament aïllats entre la cancel·la d'entrada, ja tancada, i la que dóna accés a l'interior de la presó, que demora uns segons a obrir-se. Això sí, a diferència del famós penal de Sant Francisco, aquesta nova atracció té data de caducitat, el 26 de novembre, últim dia per visitar l'exposició “La Modelo ens parla. 113 anys. 13 històries”.

L'exposició ha generat tanta expectació que ja s'han esgotat les inscripcions per poder visitar la Modelo durant els propers mesos, segons va anunciar la conselleria de Justícia de la Generalitat. Aquesta enorme resposta no ha de sorprendre'ns, ja que la història de Barcelona dels últims 113 anys no es pot explicar sense la història d'una presó que va ser construïda en 1904 als afores de la ciutat i que va acabar sent absorbida pel seu creixement, fins a col·locar-la al centre de l'Eixample.

Fins al seu tancament definitiu el passat 8 de juny, la presó ha estat testimoni dels avatars: més violents de la ciutat; la Setmana Tràgica, la dictadura de Cosí de Rivera, la repressió franquista i la problemàtica social dels anys 80 amb l'auge de l'heroïna com a via de fuita, entre uns altres.

L'exposició recupera a través de cel·les tematizadas la memòria de 13 reclusos que resumeixen la història de la ciutat: presos polítics com Francisco Ferrer i Guàrdia i Lluís Companys, anarquistes com Salvador Seguí i Salvador Puig Antich, o delinqüents comuns, com Juan José Moreno Conca, “El Vaquilla”, que en 1984 va liderar un motí per aconseguir que els subministressin heroïna. Esment especial mereix la visita a la cel·la de “La Gilda”, àlies de A.R., un cambrer de 24 anys que en 1955 va ser detingut per ser homosexual. 

 

 

La primera jornada de visites es va celebrar el passat 3 de juliol. Llavors van acudir 750 afortunats que van poder veure des del lloc dels fets la pel·lícula Salvador, que explica la història i el judici que va condemnar a Puig Antich a la pena de mort, execució que es va dur a terme a la mateixa presó i que va suposar l'última de la història del nostre país. Després del visionat, els assistents a l'exposició van poder veure la cel·la 443 en la qual va passar els seus últims dies, i la sala en la qual va ser executat a garrot vil el 2 de març de 1974.

Entre els visitants inscrits, molts veïns de la Nova Esquerra de l'Eixample, que han lluitat durant anys pel tancament de la Modelo i que, finalment, han vist atesa la seva vella reivindicació L'Ajuntament de Barcelona, propietari actual del recinte, encara no ha especificat què usos donarà al recinte, encara que sí ha avançat que hi haurà una zona verda i equipaments públics per al barri. La solució, al desembre, quan la Generalitat lliuri de forma definitiva les claus d'un recinte clau per entendre l'evolució de Barcelona durant el segle XX.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.