Fismuler Barcelona: a l'altre cantó del mirall, una gran casa de menjars

2018-05-16

Al migdia, després dels cristalls de mirall del número 17 del carrer Rec Comtal, que preserven els baixos de l’Hotel REC, s'amaga una oferta gastronòmica singular nouvinguda a Barcelona després de dos anys de rotund èxit a Madrid. 
La inauguració de Fismuler Barcelona aporta menjar ric i saborosa, senzilla, amb productes frescos de petits proveïdors locals de qualitat, amb elaboracions d'alta cuina que milloren receptes tradicionals o simples creacions dignes de la nouvelle cuisine. “Plats que no requereixen explicació una vegada has llegit la carta” afirma Jaime Santianes, qui dirigeix aquest nou restaurant en ple cor del Born, un dels barris més cosmopolites de Barcelona.

 

Aperitiu de carpaccio i mantega ©Fismuler


“El concepte Fismuler, explica Patxi Zumárraga, neix dels viatges que Nino [Redruello] i jo vam fer pel nord d'Europa. Descobrim una cuina natural, senzilla, xula, amb productes de proximitat. I des del principi, vam entendre que era un concepte per a una ciutat tan oberta com Barcelona. Però venir a Barcelona per a nosaltres era comptar amb Jaime en el projecte. Es necessita algú de confiança, de la casa”.

I és que aquests tres “caps de cuiners” van forjar una amistat indissoluble en 2002 com stagers del Bulli. “Va ser com una mili”, apunten, “vam aprendre una forma de treballar, d'organitzar-se…” Però les seves arrels en el menjar són moltes més profundes i el seu recorregut vital imprescindible per entendre Fismuler.

 


“Fismuler és una gran casa de menjars, tenim una carta curta d'alta mobilitat, amb una generosa base vegetal, ben combinada, amb riquesa de productes del mar i moltes petxines, bons fons i brous i tot a partir de molt bon producte. Encara que utilitzem tècniques d'alta cuina, la nostra elaboració és humil, però amb la millor tècnica possible” explica amb rotunditat Patxi. “Una casa de menjars en la qual vingui de gust prendre't un bon plat, com l’escalopa que et transporta a la infantesa, però que hem adaptat incorporant l'ou poché i la tòfona negra”. I Jaime conclou: “Quan deixem el plat en la taula no necessita explicar-se. El que has llegit en la carta és el que hi ha i pots reconèixer-ho”.

cigrons saltejats amb vedella i calamarsets © Fismuler

 
Si els demanes a aquests xefs quins plats recomanarien no l'hi pensen dues vegades. “Els nostres plats tenen ‘sensacions’ de grans restaurants que són part del nostre recorregut. Així que quan muntem Fismuler pensem incloure en la carta plats ‘inamovibles’: Un pastís de tres formatges (que convé reservar en iniciar el servei); la truita d’ortiguetes; els cigrons, l'orada o l’escalopa que està en l'origen del nostre nom”. I és que els oncles de Nino havien visitat Figlmüller a Viena, i havien degustat els schnitzel o filets empanats típics de la zona, i quan Nino i Patxi es plantejaven obrir un restaurant especialitzat no deixaven de recordar-los que visitessin “fismuler”. I encara que tots dos tenen la visita pendent, van batejar amb el nom ‘simplificat’ aquest nou concepte que obre ara a Barcelona.

Tarta de tres formatges ©Fismuler


A Barcelona han portat l'equip de Madrid, que ja està format i amb experiència. “Som un equip gran a Barcelona, amb 15 persones en cuina, per a una gran casa de menjars” reitera Jaime. A més d'oferir una carta saborosa, en Fismuler maceren els seus propis licors, creen els seus propis refrescs o infusionen el cafè… “Perquè el nostre objectiu és que la gent gaudeixi, ho passi bé, menjant, bevent i amb música en directe cada nit”.


Són abans de res tres amics que saben esprémer la vida i aprofitar cada experiència. I volen compartir-les i aconseguir que els seus clients ho sentin i es diverteixin. Com la història de la taula llarga, correguda, per interactuar amb altres clients, que neix dels seus viatges, alguns en solitari, i que en arribar a una ciutat desconeguda et permet connectar amb la gent i descobrir-la. “I aquí en el Born té tot el sentit ser oberts i compartir” conclouen.


Aquest restaurant d'estètica actual situat entre les parets de l'Hotel REC, però obert directament al carrer, tanca després dels cristalls tot un món de sensacions. En Fismuler s'alimenta l'estómac però també l'esperit. Demanin taula i siguin dels primers a comprovar-ho a Barcelona, perquè ara com ara no tenen previstes noves obertures.


 

 

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.