Un xalet alpí de Sagnier en ple Sant Gervasi – Galvany

2016-07-18

L'extrem sud del districte de Sarrià – Sant Gervasi constitueix un barri la denominació oficial del qual és Sant Gervasi – Galvany, encara que, més popularment, es tracta de la part baixa de Sant Gervasi, Sant Gervasi Sud o, simplement, Galvany. Per entendre'ns: la meitat de l'antic municipi de Sant Gervasi de Cassoles situada entre la ronda del General Mitre i l'avinguda Diagonal. Curiosament —i, en aquest cas, no és un dir—, la denominació de Galvany per a aquest veïnat neix, de fet, del que va adoptar el mercat municipal de la zona; es recuperava, d'aquesta forma, el de l'antic propietari dels terrenys, Josep Castelló Galvany.

En la cantonada de Vico i Freixa

Es cridi com es cridi el barri, ens desplacem al nord-oest d’aquest. En la cantonada dels carrers Vico i Freixa, prop de Mitre amb Ganduxer, descobrim una mansió noucentista d'inspiració alpina signada per l'omnipresent arquitecte Enric Sagnier, autor de mig miler d'obres a Barcelona, amb forta presència en l'Eixample, però, també, als barris de la part alta, on va aixecar nombroses segones residències; la més famosa de les quals, La Pineda, coneguda com la casa encantada del Tibidabo, promoguda pel banquer Miquel Arnús. Davant els nostres ulls, la torre d'un altre prohom: la casa Enric Cera.

Abandonada des de feia anys, la torre d'estiueig del metge i promotor del RACC és una edificació aïllada d'estil noucentista, envoltada de jardí i que manté encara alguns elements formalment modernistes com són les rajoles envidrades amb formes de flors. La distribució de l'immoble és la típica del seu gènere: espais amplis i generosos en la planta baixa per a la vida diària i també la social, riques en decoracions i acabats; planta pis amb els dormitoris de la família, i, finalment, golfa per a les dependències del servei.

 



Un segle després de la construcció de la casa, Núñez i Navarro la compra en el 2006 als hereus d'Enric Cera i comença en el 2014 unes obres de rehabilitació que segueixen en curs actualment. L'edifici es destinarà a oficines integrant-se en un complex d'habitatges de nova construcció. S'està treballant per adequar l'immoble als nous usos i als nous temps però, amb l'objectiu de restaurar tota la naturalesa i majestuositat originals. En Vico amb Freixa, una joia desconeguda recobra l'esplendor del passat. 

 

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.