Descobrir Sant Andreu. Clar que sí!

2016-07-28

Sant Andreu ens parla d'un passat rural en el qual masies i camps de cultiu poblaven gran part de la superfície que avui ocupa l'actual districte barceloní. Curiosament, els seus orígens es remunten a l'any 992, del que existeix un document de permuta d'una herència entre Na Mel i l'abat Otó.

Barcelona està composta per un total de 73 barris congregats en deu districtes administratius, el novè dels quals és Sant Andreu, catalogat com un dels quals encara manté l'essència de barri a la manera antiga. Aquest fet és comprensible si tenim en compte la seva ubicació i història. El districte es troba en els confinis de la ciutat, a la zona nord i limitant amb el riu Besòs, per la qual cosa ha sabut mantenir el seu caràcter vilatà, allunyat del nucli de l’urbs.

 

Imatge eliminada.



Les set meravelles

El districte explica, de fet, amb set barris administratius: La Sagrera, El Bon Pastor, La Trinitat Vella, Baró de Viver, Sant Andreu de Palomar estricte, Navas i el Congrés i els Indians.

Sant Andreu de Palomar és considerat el nucli més antic del districte i no va ser annexionat a la ciutat fins a 1897, quan la reina regenti María Cristina va signar un decret d'agregació en el qual es llegeix: “Queden agregats íntegrament al terme municipal de Barcelona els de Gracia, Sant Martín de Provensals, Sans, Sant Andrés de Palomar, Sant Gervasio de Cassolas i les Corts”. Aquí acabava la història de Sant Andreu com a poble.

 



Patrimoni cultural

El districte de Sant Andreu compta amb 13 elements d'especial rellevància patrimonial. La Fabra i Coats, fundada en 1837 per Ferran Puig i Gilbert, va suposar la transició per el barri de la cultura agrària a una modernitzada societat industrial. Actualment, l'espai està destinat a recolzar el talent i la creativitat: en ell es creen sinergies entre creadors.

Com a elements de visita obligada, és recomanable la desconeguda església de Sant Pacià, que alberga un mosaic d'estil neoclàssic, obra d'Antoni Gaudí. Una altra aposta segura és la masia senyorial del segle XVII anomenada Els Carasses, avui dia convertida en escola pública.

Concepción Arenal

Concepción Arenal, una de les artèries que desemboquen en el cor del barri —la vibrant rambla de Fabra i Puig—, està en plena renovació. La promoció situada en el número 296, que Núñez i Navarro preveu finalitzar en un any, compta amb zona enjardinada, piscina i una àrea infantil a l'interior de l’illa. Ofereix pisos d'una, dues o tres habitacions.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.