5 Escultures per a realitzar una ruta low-cost per Barcelona (II)

2019-01-17

El gener costerut segueix en sentit ascendent i el primer mes de gener prossegueix la seva marxa lenta i pesarosa. Encara que ja ens trobem en la segona quinzena i febrer apunti al lluny, el dia més trist de l'any1 i l'anomenada Setmana dels Barbuts2 ens indiquen que el pitjor encara no ha passat. Per això seguim amb la nostra proposta low-cost per Barcelona amb la qual gaudir un dia de ruta per la nostra ciutat a baix cost en la qual podrem visitar algunes de les seves escultures més representatives. Acompanya'ns!

Estel ferit

També coneguda com les galledes, aquesta escultura s'ha convertit en un gran reclam per a instagramers, tant locals com forans. La seva ubicació enfront del mar i el joc de llums que produeix la sortida del sol després de l'objecte fa que es puguin trobar en la xarxa centenars d'imatges protagonitzades per aquesta escultura dissenyada per Rebecca Horn.

Quatre galledes, apilats de manera desordenada els uns sobre els altres que s'han convertit en un dels símbols del barri. A partir d'aquí, les interpretacions. La més estesa apunta al fet que aquesta escultura és un homenatge de Horn als mítics quiosquets que poblaven la platja fins a la transformació preolímpica. Una altra teoria amb molta imaginació, encara que poc pes, sosté que les galledes són una al·legoria als quarts de pis de la Barceloneta. És a dir, als minipisos de 30 m2 sorgits en els orígens del barri, entre els segles XVIII i XIX.

 

Guitarrista tocant al davant de l'Estel Ferit, a la Barceloneta. ©Rosalba Casalnuovo

 

 

Mamut de la Ciutadella

Què fa un mamut al parc de la Ciutadella? Es pregunten diàriament els visitants del principal jardí urbà de Barcelona. Per a respondre aquesta pregunta cal remuntar-se als orígens del recinte, quan després de l'Exposició Universal de 1888 es va decidir reconvertir el parc i tots els seus pavellons modernistes en un autèntic “protohub” científic en el qual albergar les seus de diferents disciplines del coneixement. 

En aquest context, en un moment donat es va apostar per reconstruir diferents espècies prehistòriques que havien poblat Catalunya, de les quals finalment només es va dur a terme un mamut. Com a dada curiosa cal destacar que l'escultura, obra de Norbert Font, va suposar en el seu moment una gran innovació constructiva, ja que es va utilitzar per a això formigó armat, tècnica encara inexistent a la Barcelona de 1907. Sigui com sigui, el que és innegable és que des de llavors, aquest ésser antediluvià s'ha convertit en el preferit dels més petits, que aprofiten per apujar-se a la seva trompa i fer-se fotos amb ell. 

 

Pare i fill jugant amb el Mamut de la Ciutadella ©Enfo



David i Goliat

Construït en els antics terrenys industrials del Poblenou amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992, el parc de les Cascades és un dels símbols de l'obertura de Barcelona al mar. A més de la seva zona de verd, el conjunt compte també amb una sèrie d'escultures anomenades El poder de la paraula, dissenyades per Auke de Vries i que va ser un obsequi d'Holanda a la ciutat de Barcelona durant els Jocs Olímpics. Encara que sense cap gènere de dubte, l'escultura més cridanera de tot el conjunt és David i Goliat, de l'artista català Antoni Llena. Es tracta d'una enorme màscara que sembla que estigui surant en l'aire, gràcies a la lleugeresa dels seus punts de suport, tres potes retorçades que ofereixen sensació de fragilitat i que en qualsevol moment la màscara es pot ensorrar. 

Aquesta controvertida obra va ser un encàrrec del llavors delegat d'urbanisme de l'ajuntament de Barcelona, Oriol Bohigas, qui va decidir sembrar la ciutat d'escultures en una època en la qual l'MNAC estava tancat i el MACBA encara no havia obert. Serà pel fet que no hi ha massa explicació en la seva obra que avui, 27 anys després continua sent tant incompresa com fotografiada.

 

Escultura de David i Goliat al parc de les Cascades



Barcino

Set escultures independents entre si que vistes amb perspectiva formen una unitat. Això és Barcino, l'obra de Joan Brossa que dóna la benvinguda a l'antiga Colònia Iulia Augustia Faventia Paterna Barcino, origen de Barcelona, i que es va alçar sobre un castro en la zona ocupada actualment pel barri gòtic. No és casual que aquesta escultura se situï al costat de la catedral, ja que allí, en la plaça Nova es trobava una de les portes d'entrada a la ciutadella romana, de la qual encara ens queden vestigis que ho testifiquen. 

A través de sis lletres esculpides en bronze i una en alumini, Joan Brossa ret homenatge als orígens romans de la nostra ciutat amb set peces d'art en si mateixes que només amb la perspectiva i l'entorn adquireixen una unitat. Aquest ideograma va ser creat pel poeta i artista plàstic Joan Brossa en 1992, encara que no es va col·locar al carrer fins a 1994, quan es van clavar en el sòl, al costat de l'antiga muralla de la ciutadella. Des d'aquest moment s'ha convertit en un atractiu més dels molts que atresora la zona, i que és gaudida diàriament pels turistes que deambulen pels limítrofs de la catedral.

 

Escultura Barcino, de Joan Brossa, a la plaça Nova ©Enfo



Drac del Parc Güell

Podria ser sens dubte una de les escultures més emblemàtiques de la nostra ciutat, però la reconversió del Park Güell en un lloc de pagament fa que se surti de l'esperit d'aquests articles que era oferir un pla low-cost amb el qual gaudir d'una excursió a Barcelona a baix cost. Encara així, no podem negar l'enorme càrrega simbòlica que el famós drac s'ha convertit en un autèntic símbol no ja només del parc, sinó de Barcelona en si mateixa. 

Ascendint des de la Casa del Guarda que dóna accés al Park Güell, ens trobem amb la famosa escalinata simètrica per la qual s'accedeix a la ja icònica salamandra esculpida en pedra i acabada en trencadís amb la qual centenars de turistes es fotografien al llarg del dia. Una vegada allí, només toca armar-se de paciència, esperar torn, enquadrar bé, fer-nos una foto i després retallar-la perquè sembli que estàvem solos en aquest moment.

 

Drac de Gaudí, al Park Güell


 

A més, d'aquest decàleg ofert durant aquestes dues setmanes, Barcelona compta amb gran quantitat d'escultures repartides per tota la ciutat, que a més de decorar places, parcs i carrers, també rendeixen tribut a grans personatges del nostre entorn o del nostre temps. La dama del paraigua, la girafa coqueta, el toro pensador, Caputxeta Roja, Carmen Amaya o el tribut a Walt Disney són sol alguns exemples dels centenars que podem trobar vagarejant pels nostres barris. Per a conèixer-les només necessitarem una T-10, ganes de caminar, i portar el mòbil de gom a gom de bateria. Un autèntic fotó t'espera molt a la vora.

 

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.