Barcelona, ciutat de festivals

2018-07-05
Sigui primavera, estiu, tardor o hivern, Barcelona compta amb una gran quantitat de festivals musicals que, a força de tenacitat, de cartells atractius i del boca-orella (el millor prescriptor on n’hi hagi), han sabut fer-se un buit en l'agenda cultural barcelonina, convertint-se en un esdeveniment fix en l'agenda-setting dels principals mitjans de comunicació i situant a la nostra ciutat com a capital europea, si no mundial, de gèneres tan variats com el punk, la música electrònica, jazz, flamenc, pop-rock internacional o el heavy metall. Així que si t'agrada Barcelona i vols estar en el moll dels principals saraos, avui et presentem set dels festivals més trendys que s'organitzen a la nostra ciutat al llarg de tot l'any.

1. GREC 
Pocs festivals al nostre país compten amb la solera i el prestigi del Festival GREC, principal referent cultural de l'estiu barceloní que se celebra en el mes de juliol, i en el qual es donen cita espectacles de teatre, dansa, circ i concerts de música. Encara que el festival ha crescut tant que es desplega al llarg de diferents espais repartits per tota la ciutat, la seva seu més emblemàtica, en la qual se celebren les principals actuacions, és el Teatre Grec de Montjuïc, un recinte a l'aire lliure que es va inaugurar per a l'Exposició Universal de 1929. D'aquí li ve la seva denominació, i aquest és un dels principals atractius del certamen: poder gaudir un espectacle de primer nivell en un teatre a l'estil grec i sentir també la frescor de l'estiu mediterrani en una de les zones més elevades de la ciutat. Tots aquests elements ho han convertit en un referent en l'agenda de festivals europeus.
 
Teatre Grec, seu del Festival GREC de Barcelona

2. PRIMAVERA SOUND
El Festival Primavera Sound va néixer l'any 2001 i avui és un dels festivals de música més reconeguts de Barcelona. Les primeres edicions del concert es van dur a terme en el PobleEspanyol ocupant 1.672 metres quadrats. Avui dia, l'esdeveniment ocupa més de 190.000 metres quadrats en el Parc del Fòrum i és un fix entre finals de maig i principis de juny. El fort caràcter urbà del certamen i la seva integració a la ciutat, així com l'ampli ventall de grups representats, han fet del Primavera Sound un esdeveniment en el qual solen coincidir artistes i espectadors de diferents generacions, que ho han situat entre els més importants d'Espanya, a l'altura de festivals com el FIB de Benicàssim o el Vinya-Rock de Villarobledo. 

A més dels concerts, el programa del Primavera Sound ofereix també una sèrie d'activitats en paral·lel, com una fira discogràfica, sessions de DJ de música electrònica o, fins i tot, una zona de minimúsica, pensada pels més petits i en la qual les famílies trobessin diversos serveis per cobrir les seves necessitats, així com un espai lúdic-educatiu en el qual nens i nenes puguin acostar-se al món de la música.
 
3. SÓNAR BCN
El Sónar és un dels festivals de música electrònica i experimental més importants d'Europa i, al seu torn, dels de major història, ja que se celebra a Barcelona des de l'any 1994. Durant els seus gairebé 25 anys de vida, el Sónar ha situat a Barcelona com a epicentre de la música electrònica europea, sent a més un dels seus principals reclams dins del turisme cultural, que viu un dels seus moments àlgids a principis de juny, coincidint amb el festival. A més, l'existència del festival genera molts altres esdeveniments, presentacions i showcases que tenen lloc a la mateixa ciutat i fora de l'àmbit del festival, que també atreuen grans quantitats de públic. Cada any, el Sónar concentra a 3.500 professionals del sector i reuneix a més de 80.000 espectadors de més de 90 països de tot el món a Barcelona. 

4. Cruïlla BCN

El millor dels festivals de sempre sense la massificació habitual d'aquests mega-esdeveniments. Aquest és l'esperit del CruïllaBarcelona, un dels principals festivals estiuencs de Barcelona, en el qual podem trobar una oferta musical destinada a tots els públics, tant als nostàlgics d'altres dècades com als fans de les últimes novetats en el panorama musical. Grans estels del rock, música electrònica de tot el món i el millor dels grups i cantautors catalans es concentren durant 3 dies en un escenari a l'aire lliure i arran de mar. Sens dubte, un dels millors plans que pots trobar en el mes de juliol a Barcelona.
 
5. Festival Internacional de Jazz de Barcelona 
Des de fa 50 anys, la nostra ciutat es converteix en lloc de referència per als amants del jazz gràcies al Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, una cita anual entre setembre i desembre en la qual poder gaudir dels noms imprescindibles del gènere. Diana Krall o Chucho Valdés són solament alguns dels artistes que s'han deixat veure en un dels certàmens més importants del seu gènere, gràcies a cartells atractius en els quals combinen la presència de grans estels amb la de nous talents d'àmbit nacional i internacional. Un festival que des de 2016 ha abraçat també al flamenc. Considerat un gènere “germà” del jazz, pel sentiment del qual sorgeixen tots dos estils, dins del festival es presenta De Cajón, un cicle de concerts de flamenc en el qual han participat figures de renom com a Estrella Morente, Antonio Carmona o Diego “El Cigala”.

6. JARDINS DE PEDRALBES
Història, estiu, naturalesa, gastronomia, aire lliure…i música, molta música. Aquests són els elements principals que han aconseguit posicionar al Festival dels Jardins de Pedralbes com un dels referents del panorama espanyol en tan sols cinc edicions. Part de la seva bona reputació radica en la gran qualitat i l'enorme repercussió que han generat alguns dels seus assistents: Llana Del Rei, Josep Carreras, Buika, Zubin Mehta, Carla Bruni, Tom Jones (fins en tres ocasions), Pet Shop Boys, Bob Dylan, Charles Aznavour o Sting, que han signat grans actuacions en el certamen barceloní. Un altre punt a favor seu és que se sol celebrar sempre en la segona quinzena de juny, just quan l'estiu crida a la porta i la gent té ganes de terracing.

El festival és una bona oportunitat per conèixer de primera mà un dels jardins més bonics de Barcelona, en els quals es pot passejar, córrer i descansar. El recinte pertany al palau de Pedralbes, antiga finca d'Eusebi Güell, qui fou mecenes del gran Antonio Gaudí, i que va ser cedida a la família Reial espanyola com el seu lloc de residència a la ciutat.
 
Concierto durant el Festival Jardins de Pedralbes @Festival Pedralbes
 

7. ROCK FEST
Els vells rockers mai moren. I la millor prova d'això és que durant un cap de setmana a l'any, normalment en el mes de juliol, se solen reunir al Parc de Ca Zam participant en el Rock FestBarcelona, un festival ja consagrat en el panorama cultural de la ciutat i que reuneix a figures del hard rock i el heavy metall de tots els temps, com Ozzy Osbourne, Scorpions, Megadeth, Kiss, o Helloween. Al costat d'ells, més de quaranta bandes nacionals i internacionals completen un cartell que sol fer les delícies de nostàlgics d'un gènere musical que es resisteix a desaparèixer. 

A l'estil dels grans festivals de música, l'oferta del Rock Fest Barcelona consisteix en una cinquantena de concerts en format non-stop oferts en tres jornades consecutives. En total, més de 60 hores de decibels, grans himnes i nostàlgia, molta nostàlgia. Encara que para no caure en la depressió d'un temps passat que pot semblar millor, l'organització ofereix també una sèrie d'activitats paral·leles amb les quals diversificar l'entreteniment del certamen: Sessions amb alguns dels dj’s més prestigiosos del rock o sessions de signatures amb els artistes convidats són solament un parell de mostres de la seva extensa agenda. 

La llista podria seguir amb gran quantitat de certàmens i recitals que s'ofereixen a la nostra ciutat, sobretot a l'estiu, aprofitant les nits a la fresca per oferir festivals com el Barcelona BeachFestival o el Barna’n’Roll, per no incloure la multitud de concerts i ofertes musicals que podem trobar en llocs tan diversos com La Pedrera, el recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau, el claustre de la Universitat de Barcelona, el Museu d'Història o el monestir de Pedralbes, amb els quals es podria afirmar que no hi ha gènere musical que no estigui representat en l'agenda cultural barcelonina. I tu amb quin et quedes?
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.