Opengram 18: Desvestint l'arquitectura a cop de like

2018-11-23

Amb gairebé 1600 likes amb prou feines 10 dies, la foto de Meritxell Ferrando (@meriferrando) no ha deixat opció als seus 9 adversaris per guanyar l'edició 2018 del concurs Opengram, que organitza anualment el 48h OpenHouse Barcelonaamb el patrocini de Núñez i Navarro. Ha estat tan aclaparador la seva victòria que gairebé arriba a triplicar en “m'agrades” a la seva més immediat perseguidor. La foto guanyadora, presa a l'interior dels habitatges Progrés a Badalona és a més, l'única que va prendre Meritxell, que va exercir com a voluntària en aquest edifici. “Em vaig inspirar en la història, disseny i construcció que tenia l'escala que ens va explicar un dels arquitectes. No era difícil apreciar que aquella escala de caragol prenia l'atenció d'una part principal del projecte”. Va ser en entendre el perquè de projectar aquella escala d'aquesta manera i no d'una altra quan va saber identificar en ella un exemple clar de “desvestir l'arquitectura”, el lema d'aquest any. Tant és així que va incidir en aquest concepte també en el copy que acompanyava la foto: "Es desvesteix l'escala de caragol per vestir-se de la seva pròpia essència, recordant el pas interior a través de les tres xemeneies de l'època". 

 

Foto de Meri Ferrano, guanyadora de l'Opengram 18

Al tancament d'aquest article la segona posició del concurs la hi disputen la foto presa per @byaannafabo en el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i per Paolo Calarco(@spaces.explorer) en la façana de l'edifici Cristalleries Planell, una de les moltes fotos que va publicar per a l'ocasió: “Vaig posar 3-4 fotos per cada obra visitada. Creo unes 20-25 en total”, confessa aquest arquitecte de professió i de vocació: “Ha estat sempre la meva gran passió, des de petit”. La foto en qüestió, una cantonada de la façana amb maó vist que s'ajusta al seu tipus d'arquitectura preferit: “La que té la seva força en l'estructura mateixa, en els materials constructius, en l'essencial. L'obra que vaig fotografiar representa perfectament aquest tipus de concepte, on la bellesa dels detalls es manifesta de forma molt clara i potent”. Just el mateix estil que va intentar plasmar en les altres imatges preses durant l'Open House Barcelona: “En les meves fotos intento sempre representar la relació espacial entre arquitectura i buit, buscant geometria, simetria o el que més em crida l'atenció en aquest moment d'una particular obra”.

 

 

Edifici Cristalerias Planell, fotografiat per Spaces Explorer


Fora dels llocs d'honor, encara que amb igual reconeixement per a ells trobem la resta d' instagramers finalistes: @oriolgamarra@casadevall_color@lauralmagro@tommi_*balboa@m_estalella, i @merydoce. En aquest últim cas, resulta que Maria ha aconseguit colar dues de les seves imatges entre les 10 millors d'aquesta edició. A més d'aquestes dues, va participar amb diverses fotografies que va poder prendre mentre visitava edificis com a voluntària de fotografia. Encara que no exerceix la professió sí que va estudiar arquitectura, fet que considera “bàsic per construir la meva mirada fotogràfica”. En les seves dues fotos finalistes una mateixa inspiració: “intentar captar el detall d'aquest espai a través de la llum. Enquadrar-les en format vertical també ajuda a resumir allò que es vol explicar. En el cas de la fotografia d'interior, la restauració de la paret ceràmica i la col·locació d'unes ja icòniques cadires blanques i en el cas de la imatge de la façana exterior, la distinció en el mateix mur del pas de la llum a través d'una gelosia de terracota”. 

Un altre cas a destacar és el de TommasoDogliotti (@tommi_*balboa), arquitecte italià que ha arribat fins a la gran final prenent una sola foto, en la piscina municipal de Montjuïc, “inspirat per l'espai exterior de la piscina i la decadència del formigó, gris com el clima d'aquest dia”.

 

Piscina Municipal de Montjuic

 

Per la seva banda, Oriol Gamarra (@oriolgamarra) és dels pocs finalistes que no té relació amb l'arquitectura: “simplement m'agrada, com la fotografia, la pintura o qualsevol art, sobretot si és plàstica”. Una sola foto li ha bastat per convèncer al jurat: la perspectiva espontània d'una escala de caragol a l'interior de la Torre del Rellotge, en la Barceloneta “un edifici del meu barri que fa temps que volia veure”. Encara que la instantània compta amb una gran qualitat i composició, reconeix que no la hi va preparar a l'excés: “va ser bastant espontània, però la llum que entrava per la finestra va ajudar a l'hora de disparar”. 

 

Torre del Rellotge


A tots ells, el nostre agraïment pel seu testimoniatge i el nostre més sincer reconeixement, ja que el guanyador s'emportarà una nit per a dues persones amb desdejuni inclòs a l'Hotel REC gràcies a la votació popular, però tots els finalistes han arribat fins aquí després de passar el tall del jurat, compost per dos membres del 48h Open House Barcelona: Elisenda Bonet - Directora del Festival 48H OPENHOUSE BCN i Albert Domènech - Social Mitjana Manager del Festival, així com dos col·laboradors del festival amb forta presència en Instagram i amb coneixements de fotografia: Antonio Navarro Wijkmark – Fotògraf oficial de l'Open House i Nicanor García @nicanorgarcia. Tancava el jurat el Director de Màrqueting de Núñez i Navarro, Daniel Zafra. 

Seva va ser la responsabilitat de valorar les més de 1300 fotos etiquetades amb el hashtag #opengram18 i decidir les que al seu judici són les 10 que millor interpreten el lema d'aquesta edició. 

En paral·lel a l'Opengram es va realitzar un altre concurs anomenat Open Foto, en el qual els visitants del festival podien captar una imatge de qualsevol dels edificis oberts durant aquest cap de setmana. Un jurat format per dos experts en arquitectura i per un membre de l'organització del 48h Open House Barcelona van decidir que la millor fotografia va ser la del instagramer @alexpekone, presa a l'Hotel Granvía. A més, Núñez i Navarro també es va veure representat en la final per una instantània capturada a l'Hotel REC a càrrec de Joana Ferret. 

 

Coberta de l'hotel Granvia feta per Alex Pekone

Com hem intentat reflectir en aquest article, ni fa mancada ser un professional de la imatge, ni fan falta nocions d'arquitectura ni fa falta enviar moltes fotos per optar al premi final. Així que romaneu atents a l'edició 2019 de l'Opengram i animeu-vos a participar. Potser dins d'un any els protagonistes d'aquest post sou vosaltres. Una nit per a dues amb desdejuni inclòs a l'Hotel REC bé ho mereix.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.