Louisa Raluy: “El Circ Raluy és com un viatge en el temps”

2019-01-24

Expressions com a pa i circ o això s'ha convertit en un circ ofereixen una connotació negativa a un espectacle que allà pels anys 20-30 va tenir un gran auge social, quan la gent es vestia de gala per a veure les funcions i el circ competia en popularitat amb l'òpera i el teatre. Lluny d'aquesta concepció tan pejorativa, el circ reviu actualment una segona època daurada gràcies a companyies com a Circ Raluy Legacy, que arribant ja a la seva cinquena generació conserva l'esperit i l'essència d'aquell circ de principis del segle XX, aquest que actualment només podem veure en pel·lícules com El gran showman


Va ser allà pels anys 30 quan Luis Raluy es va iniciar en aquest món com a home-bala i expert en acrobàcies treballant per a altres companyies, fins que a mitjans dels anys 60 va muntar un circ propi amb el qual va viatjar per Àsia i Àfrica, mantenint el marxamo de l'autèntic, amb carruatges retro rescatats de diverses parts del món i restaurats que han aconseguit arribar fins als nostres dies. Des de llavors, els seus descendents han seguit els seus passos, sempre innovant però sempre conservant la puresa de la idea inicial. Amb carpa i tot. De 30 metres de diàmetre i 12 d'altura per a ser exactes. L'única gran variació substancial ha estat l'ús d'animals, que va cessar en 2010. 

 

Carruatge antic del Circ Raluy ©circoraluy

 

Així, després del reconeixement popular a tot el món, els acabaria arribant l'institucional, amb premis com el Premi Nacional de Circ o la Creu de Sant Jordi, entre altres guardons. I amb aquesta fórmula màgica han arribat fins als nostres dies, fent bona la frase de Charles Chaplin: “un dia sense riure és un dia perdut”. Actualment els podem veure al port de Barcelona, on han fet gala d'aconseguir el més difícil encara. “I el millor, si pot ser”, afegeixen ells, amb un xou anomenat #themagicformula, un espectacle que combina diversió, emoció i fascinació.


Per conèixer una miqueta millor aquest món d'il·lusió, ple d'alegria i emoció hem parlat amb Louisa Raluy, membre de la dinastia Raluy. Néta, filla i mare d’artistes, sent el circ com a seu, ja que en ell ha passat tota la seva vida. Així ens ho va explicar abans d'una de les funcions que la companyia ofereix a la ciutat fins al 3 de març. Així que si encara no els han vist en acció, passin, passin i vegin…

 

Acròbates actuant al Circ Raluy ©Andrea Rodríguez


Quina és l'essència del Circ Raluy Legacy?
És un circ que ha sobreviscut en el temps. Un circ original dels anys 20-30. Tots els carruatges són antics d'aquesta època i bàsicament està tot restaurat i conservat. Avui dia es diferencia amb la resta perquè els circs d'avui dia no tenen aquestes característiques. És com un viatge en el temps. Ha sobreviscut a 100 anys d'història. Si una persona volgués veure un circ d'aquestes característiques, actualment només podria veure'l en pel·lícules o en llibres. El Circ Raluy dóna la possibilitat de veure un circ d'aquella època tal com era. Com si no hagués passat el temps. 


Quin creus que és el compromís i els reptes als quals s'enfronta la 5a generació Raluy?
Tècnicament, tenim tres generacions simultànies en la companyia: els nostres pares, que són la tercera, nosaltres que som la quarta i els nostres fills que són la cinquena. Tots junts ens enfrontem a reptes bastant complicats perquè estem en una època on tot es mou vertiginosament. Tant la comunicació, les noves tecnologies, on és molt difícil mantenir a la gent distreta perquè si no és amb una pantalla de televisió, mòbil o Tablet no es concentren en res més. El repte és molt més difícil que abanos, quan les coses eren més reals i més autèntiques. 
Tot i aixó, aconseguim tenir un públic fidel de totes les edats. Públic adult sobretot, perquè nosaltres diem que és un espectacle per a adults que cap nen hauria de perdre's. Amb la qual cosa és un espectacle que té en suspens als adults durant dues hores, passant-s'ho bé i oblidant-se dels seus problemes. I també als nens, que són una generació que mai paren, però que aconseguim captar la seva atenció. És un repte complert i estem molt satisfets amb això. 

 

Interior d'un carruatge antic resaurat pel Circ Raluy ©Dani Llaó

 

A quina edat es remunten els teus primers records en el circ?

Des que vaig néixer. Tota la vida hem estat en el circ. Els meus avis, els meus pares, nosaltres i els fills. Per a mi és com una manera de viure. No concebo una vida sedentària o estant sempre en un lloc. És com que avui t'aixeques a Barcelona, demà a València, un altre dia a Costa Rica… Sempre he obert la porta de la meva caravana i començat el dia en diferents llocs del món. Per això, per a mi és un honor, un plaer i a més fer el treball que ens agrada, que és actuar davant del públic. És una vida sacrificada. És clar. Cal assajar molt, però pels cinc minuts que un surt a la pista i que t'aplaudeixen, la veritat és que val la pena. 

 

A què es deu el nom del nou espectacle “The Magic Formula”?
És un homenatge al meu pare (Luis Raluy). Ell és matemàtic i físic i ha creat unes fórmules matemàtiques pròpies. La gent ens pregunta moltes vegades com fem per a aconseguir aquest equilibri total en el qual tots, adults i nens s'ho passin bé, que la gent es transporti. Ens pregunten quina és la fórmula de l'èxit. Ve també d'aquí. The Magic Formula és un títol que hem triat unint diversos conceptes. També té relació amb els xous de màgia, d'il·lusió i desaparicions, que formen part de l'espectacle i que potencien aquesta idea general.

 

Luis Raluy, actual patriarca de la nissaga Raluy ©Andrea Rodríguez


Des dels inicis del circ al dia d'avui existeix algun xou que s'hagi mantingut en el temps pel seu èxit?
No, això va canviant. Cada dos anys el xou canvia i fem una nova producció que dura dos anys i procurem innovar. Hi ha actuacions clàssiques que reprenem de tant en tant però en general tot evoluciona. 


Fins quan estaran a Barcelona?
Fins al 3 de març estarem en el Port Vell, i després seguirem de gira per Catalunya fins al pròxim nadal que estarem a València.

 

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.