Sagar: “Barcelona sempre serà una olla d'ebullició artística”

2019-11-14

És impossible parlar amb Sagar (Saragossa, 1974) sense acabar rebent una classe magistral sobre l'art urbà, el grafiti i sobre la Barcelona artística. No en va, combina els seus projectes com a il·lustrador i dibuixant amb la docència a l'escola Joso de còmic i arts visuals. És la seva passió i així ho transmet, amb facilitat, amb paraules senzilles, amb exemples clars i mundans. Per això, la lliçó rebuda durant una extensa xerrada és d'aquestes que obren els ulls del receptor i li fa adquirir una visió global d'alguna cosa, a priori, tan abstracte com és l'art urbà.

Així, pròxim i didàctic és l'encarregat de dissenyar el mur d'obra que envolta les obres de Fraternitat 5. Ho porta en la sang des que deixés la seva Aragó natal per a venir a Barcelona amb la maleta de les il·lusions. "Jo volia estudiar Belles arts i a Aragó no hi havia. I en aquest moment, a mitjan noranta, Barcelona era la capital mundial del disseny. Per això vaig venir amb la idea estudiar i després ja quedar-me a treballar". Qüestió de sort, o de tenir estrella, abans d'acabar la carrera ja va aconseguir treball en un estudi d'animació en el qual el seu primer encàrrec va ser el disseny d'un audiovisual per a una òpera de La Fura dels Baus.

Va ser durant aquesta època quan va començar a publicar còmics com a hobby. "És una inquietud que tenia des de nen. Mai vaig deixar de fer-ho i va arribar un moment en què vaig veure que podia viure d'això". I va anar d'aquesta manera com Sagar es va fer una celebritat en això de la il·lustració i el món del còmic. Amb tots aquests vímets, el seu nom és un dels quals Norma Còmics va posar damunt de la taula quan el projecte NN Wallery de Núñez i Navarro començava a prendre forma. I això que l'artista no ho veia gens clar al principi. "La meva primera reacció va ser que no volia saber res, no per ser Núñez i Navarro, sinó perquè la proposta arribava a través d'una agència de publicitat (Chârles). Jo havia treballat molts anys per a publicitat i és un treball molt exigent. Em va enxampar en un moment amb molt de volum de treball. Després quan vaig veure bé el projecte em vaig convèncer i ha acabat sent un dels millors que he realitzat".

 

Sagar Barcelona


La clau del canvi d'opinió va estar en la llibertat que va sentir per a dur a terme el mural que més s'ajustés al seu treball. "Des de Norma em van transmetre que Núñez i Navarro volia una cosa personal meu, amb el meu estil. Per això em vaig centrar en el barri de Gràcia. Encara que al cap i a la fi, és una manera de conèixer Barcelona. No es poden entendre l'una sense l'altra". Ja amb la decisió presa, faltava trobar el tema i aquí, Sagar tampoc va tenir massa dubtes sobre l'orientació que li donaria a l'obra. "En els últims anys m'he centrat molt a dibuixar música, així que tenia clar que l'enfocament anava a ser musical. Quan ja vaig saber que el mural aniria en el barri de Gràcia ja el vaig tenir claríssim perquè les mateixes festes del barri m'anaven a servir d'ajuda per a un enfocament musical i urbà accessible per a tots, una música que tu et pots trobar pel carrer".

Així, amb Gràcia com a teló de fons, va començar el disseny d'un mural costumista en el qual es poden distingir escenes quotidianes del barri, com les seves festes i les seves terrasses. Encara que per a l'artista, "el focus estava en la gent. Els decorats són per a situar, per a situar l'escena, però el pes recau en la gent. Si llevéssim aquest fons i col·loquéssim el d'un altre districte de la ciutat, el mural continuaria funcionant igual".

Una de les escenes que més crida l'atenció del seu mural és un concert en el qual els artistes són els pares de la rumba, Peret i el pescaílla. "Jo vivia a Gràcia i una vegada, passejant vaig descobrir una placa en la qual s'anunciava que allí havia nascut el Pescaílla. Així que la rumba no podia faltar" I com aquests, tota una plèiade d'artistes i referents del còmic i la música apareixen en les diferents escenes, amagats entre el públic, en pla on està Wally. "El dibuixant Warren Ellis i músics com Brett Anderson (Suede), Scott Walker, David Bowie o Christina Rosenvinge". De tots els cameos estel·lars, el més curiós és el del mateix Sagar, que en pla Hitchcock apareix mirant als passejants del carrer Fraternitat amb la seva filla sobre les seves espatlles. "Vaig pensar que si sortien uns altres en escena, també podia aparèixer jo. Però em fa més il·lusió per compartir-ho amb la meva filla que no per sortir jo". Com va poder comprovar ell mateix mentre contemplava al grafiter Berock implementar la seva obra sobre el mur, "la gent passava i es quedava mirant. Fluixejaven bastant en veure l'obra. El feedback era molt positiu".

 

Sagar Barcelona

 

Ja acabat el mural, i amb el reconeixement del barri, l'obra romandrà exposada fins que finalitzin les obres, allà per 2021-2022 i el mur sigui derrocat. En aquest moment, el treball de Sagar desapareixerà, alguna cosa que el mateix artista porta amb naturalitat. "Realment no em fa pena perquè ja ho sabia des del principi. A més, no solc encapritxar-me de les obres que realitzo. Al final tot és efímer".

És en aquest punt de la conversa quan sali el docent que Sagar porta dins i va començar aquí una autèntica classe magistral sobre l'art, el seu futur i la seva missió. "Fa uns anys que tot és tan intens, impulsiu i ràpid que no som capaços de prendre perspectiva, valorar quin és el camí, saber si hi ha una tendència, i si prevaldrà sobre les altres. El més important és crear coses que generin bellesa".

També sobre la ciutat que ho va acollir i en la qual s'ha forjat com a il·lustrador. "Barcelona sempre ha estat un puntal artístic en l'àmbit europeu i mundial. I sempre serà una olla d'ebullició artística". Sobre aquest tema destaca la "democratització" de l'art i la seva sortida al carrer. "Ja no hem d'entrar al museu a veure'l. Gran part d'aquest canvi el trobem en els murals", en la línia del que succeeix actualment a Roma, un autèntic mirall en el qual mirar-se. Sobretot en el camp del grafiti. "Fa uns anys era una cosa prohibida i perseguit per la llei. Que a poc a poc es vagin donant permisos i es busqui que la gent posi murals a la ciutat és important. Afortunadament, accions com NNWallery de Núñez i Navarro dignifiquen la professió".

 

Sagar Barcelona

 

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.