Diuen les veus populars que el doctor Enric Cera va ser el segon metge de Barcelona que visitava els seus pacients en el seu propi cotxe, de matrícula B-28, i que, a més a més, va muntar empreses automobilístiques i va ser soci fundador i president del RACC. 

Seguint l'exemple d'altres països, el 1903 es constitueix a Barcelona l'Automòbil Club Barcelona, amb la finalitat de defensar els interessos d'un col·lectiu en expansió a l'època, el dels automobilistes. Juntament amb el doctor Enric Cera, varen ser set els fundadors (el pintor Ramon Casas, Josep Suitas, Joan Ponsa, Joan Reynes, Josep Bertrand i Marcel·lí Jorba).

El mateix Ramon Casas va dissenyar diversos cartells per a les nombroses curses que organitzava el RACC durant la seva etapa inicial.

EL PROMOTOR:

EL METGE ENRIC CERA

El doctor Enric Cera, diuen les veus populars que va ser el segon metge de Barcelona que visitava els seus pacients en el seu propi cotxe.

La Casa Enric Cera:

Enrique Cera, com se’l coneixia, també tenia casa amb el seu propi nom (Casa E. Cera) al barri de Gràcia (carrer Or, 38-40; carrer Torrijos, 53-59). Un edifici construït pel mateix arquitecte Enric Sagnier entre els anys 1888 i 1910 en un estil historicista. Aquesta grandiosa casa destaca, sobretot, per les dues torres de planta quadrada coronades amb pinacles de pissarra.

 

El castell de Jalpí (Arenys de Munt):

La inversió de la família Cera en cases va arribar, fins i tot, al poble maresmenc d’Arenys de Munt, quan als anys 30, abans de la Guerra Civil espanyola, adquireix de la vídua d’Agustí Borràs-Jalpí, donya Sofía Algorta, la torre de Can Jalpí, també coneguda com el castell de Jalpí.

En aquest cas, sembla que el doctor esmerçarà molts esforços a conservar aquesta torre senyorial amb aparença de fortalesa neogòtica, però, durant el període republicà, la casa serà assetjada i ocupada per les milícies antifeixistes d’Arenys. Fins i tot dirigents de la CNT tan importants com Joan Garcia i Oliver i el mateix Juan Negrín, president de la República, hi viuran de forma clandestina entre els anys 1936 i 1939. 

A l’any 2002 la família Cera vendrà la finca a una empresa immobiliària, Entrecanales. Actualment, el Castell de Jalpí és propietat del Grup Serhs i s’hi fan casaments i tot tipus d’esdeveniments corporatius i culturals.

Les altres cases del doctor Cera