HISTÒRIA DE
L’EDIFICI I DELS
SEUS USOS
Els orígens religiosos de l’actual edifici es remunten, ja, al segle XV, amb l’existència de l’església de Betlem i d’un col·legi de jesuïtes al segle XVIII als antics solars, molt abans de ser enderrocats a la segona meitat del segle XIX.
Serà l’any 1879 quan la família d’Antonio López i López (primer marquès de Comillas) comprarà una part dels solars per fer-hi un edifici d’habitatges i la seu de la seva companyia de vaixells, Compañia Trasatlántica Española (CTE).
Ja al 1880, l’arquitecte Josep Oriol Mestres inicia el nou projecte de residència i oficines per a la família López.
Els orígens religiosos de l’actual edifici es remunten ja al segle XV
Però al 1929 el majestuós edifici es converteix en la seu, també, de l’empresa familiar Compañía General de Tabacos de Filipinas, amb una important remodelació, de la mà de l’arquitecte Josep M. Sagnier i Vidal i de Josep M. Rivas. Serà en aquest moment quan s’ampliarà tot el cos de l’edifici al carrer Xuclà.
Detalls significatius que, sortosament, han perdurat fins avui són, per una banda, la façana principal de la Rambla, feta amb pedra natural de Montjuïc.
Hi destaquen dues al·legories escultòriques sobre el Comerç i Ultramar amb la forma del déu Hermes i la deessa de la Fortuna, representada amb un timó de vaixell. El conjunt escultòric representa els vincles comercials de Barcelona amb les colònies espanyoles de l’època (Cuba i Filipines), però, també, els negocis i l’origen de la fortuna dels López.
Per altra banda, la façana del carrer Pintor Fortuny conserva els tres primers arcs, realitzats, també, amb pedra natural. En destaca la cornisa amb el nom de la Compañía General de Tabacos de Filipinas, també propietat dels López.
A partir dels anys 30, i com a seu de la Compañía General de Tabacos de Filipinas, l’edifici passarà a ser utilitzat com a oficines i locals de negocis per a diferents empreses, la qual cosa comportarà canvis a l’interior del majestuós immoble.
Però encara avui s’hi conserva com a peça artística el bust, esculpit per Josep Llimona, de Claudi López i Bru (segon marquès de Comillas).
La façana principal de la Rambla es va realitzar amb pedra natural de Montjuïc
Als anys 50, un personatge que deixarà un empremta important a la història de l’edifici serà el poeta Jaime Gil de Biedma (generació literària del 50) que tenia el seu despatx aquí, com a secretari general de la companyia de tabacs.
Avui dia, la biblioteca de l’Hotel 1898, situada al primer pis, està dedicada al poeta i compta amb una important col·lecció de llibres de la seva bibliografia.
La biblioteca de l’Hotel 1898 situada al primer pis, està dedicada al poeta Jaime Gil de Biedma
Al llarg de tan sols dos anys, un excepcional equip d’experts ha restaurat l’antiga seu de la Compañía General de Tabacos de Filipinas per convertir-la en l’Hotel 1898.
Dels 13.600 m2 que ocupa l’edifici, pràcticament el 10%, uns 1.200, han conservat la seva estructura original construïda l’any 1880 i s’han rehabilitat per complet. En aquest part rehabilitada s’inclou: el vestíbul de la Rambla; l’antic magatzem, avui convertit en zona termal; una bona part del menjador, i set Salons Colonials a la segona planta.
Entre els elements que han caracteritzat l’edifici al llarg del segle XX i que s’han conservat, destaquen els ornaments externs com els fanals originals de la banda de la Rambla, reproduïts de manera exacta a la banda del carrer Pintor Fortuny per mantenir la uniformitat del seu aspecte original.
A l’interior de l’edifici, la restauració s’ha centrat, principalment, en els sostres cassetonats del meravellós vestíbul de la Rambla, així com en la porta giratòria realitzada en fusta de caoba, que té un curiós mecanisme de principis de segle.
També s’hi han conservat els terres de marbres de diferents colors, les columnes, la làmpada i la vidriera policromada del sostre.
Actualment, l’edifici té nou plantes, dues de soterrades. Des del carrer, però, només s’aprecia una altura de cinc plantes i no de set, ja que la nova construcció ha respectat l’altura original de l’edifici alhora que ha pogut disposar d’àmplies terrasses als pisos superiors.
Pel que fa al treball d’interiorisme, Núñez i Navarro Hotels va encarregar el projecte a Rosa Rosselló. La interiorista barcelonina hi ha creat uns espais del tot càlids amb la utilització de materials nobles com la fusta, el cuir, el vímet i una gran varietat de teixits.
Podem afirmar, doncs, que l’H1898 és el resultat d’un equilibri entre passat i present. Un passat colonial i un present clàssic i luxós.
En aquest part rehabilitada s’inclou el vestíbul de La Rambla, l’antic magatzem, una bona part del menjador i set Salons Colonials a la segona planta
- Informe Històrico-Arquitectònic de la finca número 109 de la Rambla dels Estudis de Barcelona. Autors: Francesc Caballé, Dr. Reinald Gonzàlez, Núria Nolasco.
- Article El País. 30/07/1998.
- Article La Vanguardia. 28/01/2001.
- Article La Vanguardia. 18/11/2001.
- Article “Los negros negocios del beato Marqués de Comillas”. 20/11/2012.
- Adreça: Rambla, 109; Pintor Fortuny, 1-3; Xuclà, 8.
- Denominació: Compañía General de Tabacos de Filipinas.
- Autors: Josep Oriol Mestres. Josep M. Sagnier i Vidal (reforma). Josep M. Rivas (reforma).
- Època: 1880. 1929 (reforma).
- Estil: Eclèctic. Neoclàssic.
- Ús original: Residencial i oficines.
- Ús actual: Hotel 1898
- Rehabilitació: 2005.