Mar Galtés: Orígens de la Barcelona més startup

2020-05-24

En els últims anys Barcelona s'ha consolidat com a ecosistema de referència per als emprenedors digitals de tot el món. La Ciutat Comtal ha aconseguit arribar a les primeres posicions dels rànquings internacionals de tecnologia i emprenedoria, i actualment és considerada el major hub digital i tecnològic del sud d'Europa. Però si alguna cosa és clara, és que aquest reconeixement no és fortuït. I per a entendre bé   el moment actual que viu la ciutat, és necessari comprendre primer d'on ve.

Precisament, dels orígens de l'activitat emprenedora a Barcelona, parla llargament la periodista i consultora de comunicació, Mar Galtés, en el seu últim llibre Barcelona startup. Una crònica periodística que recull 150 històries de les quals ella mateixa ha estat espectadora privilegiada, que repassen els casos d'èxit i role models que han portat a la capital catalana a destacar en el mapa europeu. Històries que expliquen, des de la seva visió personal, la Història d'aquest ecosistema digital i tecnològic, amb els seus encerts i els seus fracassos i des dels seus inicis, molt abans que existís consciència d'ecosistema.

Barcelona Start Up_ Mar Galtés

Mar Galtés (2020). Barcelona startup. Historia e historias del mayor ecosistema tecnológico y digital del sur de Europa.

En pensar en l'ecosistema startup de Barcelona segur ens vénen al cap les grans empreses actuals que formen part d'ell. No obstant, molt pocs coneixen aquestes primeres històries, que se situen a la fi del segle XX i principis del segle XXI, i que són les que ens han portat fins a on estem. Històries que la periodista Mar Galtés ha pogut seguir molt de prop, durant 25 anys, a través de les seves cròniques a La Vanguardia. Relats amb els quals ha explicat i donat visibilitat al naixement de tota aquesta cultura de l'emprenedoria digital i tecnològica i que, ara, mostra al món a través del seu llibre: “Em vaig adonar que la majoria de les persones, fins i tot les que formaven part de l'ecosistema, i especialment les que s'havien incorporat en els últims 5-7 anys, no tenien clara la història que hi havia darrere. Una història que ens ha permès arribar fins aquí. Sobretot, perquè fa uns anys no era tan evident que Barcelona pogués arribar a ser un hub digital i tecnològic. Llavors em vaig plantejar la idea d'escriure aquest llibre, precisament, per a poder posar en valor totes aquestes històries que jo havia pogut conèixer tan de prop i que són les que ens permeten entendre on estem i donar credibilitat cap a on volem anar”.

El com Barcelona acabaria per convertir-se en un ecosistema emprenedor destacat a nivell mundial, no estava detallat en cap full de ruta, però eren moltes les persones, institucions i entitats amb idees, accions i polítiques que confluïen i miraven cap a la mateixa direcció. Però com afirma Mar Galtés, “aquí, a la pròpia ciutat, va costar veure i evidenciar que el sector era rellevant a nivell mundial. No obstant, fora de Barcelona ho van veure molt aviat. Un clar exemple el trobem en els fundadors de eDreams, dos estatunidencs sortits de Standford, que ja l'any ‘99, en plena bombolla puntocom, van voler muntar una empresa de viatges online i, com en el mercat dels EUA ja existien grans empreses en el sector, van decidir venir a Europa. En triar el lloc en el qual s'anaven a situar, de totes les ciutats, van triar Barcelona. Tot això no era tan evident”.

Tal com reflecteix en el seu llibre, per a l'autora hi ha quatre dates clau que il·lustren aquest reconeixement exterior: “La primera es dóna a l'octubre de 1999, durant una conferència davant empresaris catalans en la qual Pep Vallés, en aquell moment fundador del portal Olé!, va augurar que Barcelona reunia les condicions per a ser el Silicon Valley europeu”. Galtés afirma que aquesta declaració no es va entendre en aquell moment, en una Barcelona en la qual a penes es parlava d'emprenedors ni de startups. “Al maig de l'any 2000, el magazine de San Francisco, The Industry Standard, considerat la bíblia dels negocis d'internet, va convocar a l'Hotel Arts la seva primera conferència mundial. Barcelona va acollir el primer Congrés Mundial de Negocis d'Internet, quan aquí encara no enteníem res sobre el tema. Ni tan sols va haver-hi empreses locals participants. Però s'estaven donant ja les condicions perquè aquestes coses passessin i era més que evident que ens reconeixien des de fora, per tant, només era qüestió de temps”.  

Les altres dues dates apunten a dos fets rellevants que, com explica Mar, fan que tothom prengui consciència de l'ecosistema de Barcelona com a tal. El primer, a l'estiu de 2016, amb la inauguració de la seu del Barcelona Tech City en el Pier01, l'associació privada sense ànim de lucre, oberta al conjunt de l'ecosistema tecnològic local i internacional, impulsada per emprenedors locals, que actualment representa a més de 1000 empreses. “En aquest moment Barcelona descobreix que això va de debò, que les startups no són una moda i aquesta nova realitat es fa tangible a la ciutat. A aquest fet, se suma que, a la tardor de 2017, el fons d'inversió europeu Atomico, va publicar un informe que apuntava a Barcelona com la tercera ciutat preferida d'Europa pels emprenedors per a muntar la seva startup. Quedava clar que des de fora ens estaven reconeixent un posicionament que aquí ningú s'havia cregut”.

I és que Barcelona, com a ciutat, ofereix múltiples encants referits a la seva qualitat i estil de vida que, sumats a la seva tradició empresarial, han contribuït a establir les bases de l'ecosistema: “A Barcelona hi ha una base geogràfica, un gran atractiu per a viure a nivell de qualitat de vida, que és evident, i això ha estat aquí sempre. I després hi ha una tradició empresarial i comercial d'obertura de ment, que sovint desmereixem, que fa que la gent vulgui venir a viure a Barcelona. És a dir, hi ha certa tradició comercial i empresarial, però també d'acolliment, de ser una ciutat molt oberta a la qual pot venir tothom i en la qual poden passar moltes coses. A més, a part del caràcter empresarial, les administracions també han contribuït a potenciar l'ecosistema, encara que no de manera coordinada. Barcelona Activa pel seu costat, la Generalitat, a través de CIDEM primer i després ACCIÓ, i també a través de les Universitats, sent entitats de referència que han atret gent. Cadascun a la seva manera, s'han trobat i tot s'ha anat construint”.

Barcelona NN

La capital catalana posseeix una indiscutible trajectòria de creativitat, artística, cultural, mediterrània, que l'ha posicionat tradicionalment com la ciutat del disseny, i que també ha marcat els valors diferencials del seu teixit emprenedor. Tal com ens explica l'autora: “Mentre Berlín és una ciutat molt forta en operacions i les seves startups són molt potents en temes de logística i sistemes; a Tel Aviv són importants en temes de ciència, ciberseguretat i tota la part militar; Londres despunta en fintech i a Barcelona destaca tota la part de producte: user experience, enfocament, processos, etc. La capacitat de disseny i la creativitat són els nostres valors diferencials. I això ha d'anar lligat als sectors en els quals Barcelona és forta: turisme, sanitat, alimentació. Hem de continuar buscant els punts forts de la indústria que donin sentit a la innovació via startup, ja que el resultat pot tenir un impacte social important quant a llocs de treball, canvis d'hàbits i aplicacions per a les persones”.

En preguntar-li a Mar pel futur de l'ecosistema digital i tecnològic de Barcelona, ens explica que que: “Des del punt de vista de ciutat, ara que hem aconseguit que el relat de la innovació i les startups qualli, que s'hagi entès, el repte de futur, en el qual ja s'està treballant, passa per fer el ‘clic’ definitiu en l'economia tradicional. Ja no n'hi ha prou amb creure'ns el món de les startups, ara toca practicar-lo, toca passar a l'acció. I això passa per aconseguir que les empreses tradicionals i la pròpia administració siguin consumidores dels productes de qualitat que genera l'ecosistema. S'ha d'entendre que realment aporten valor, que són una via d'innovació important i que poden tenir un efecte tractor decisiu per a sortir de la crisi. No n'hi ha prou amb creure i impulsar a les startups, hem de consumir la nostra tecnologia, apostar per ella, abans que per una altra de fora”. 

Sens dubte, un llibre de lectura obligada per a totes les persones que desitgin saber com Barcelona, la ciutat de les Olimpíades, del disseny, de Gaudí, del Barça, s'ha convertit, també, en el hub digital i tecnològic més important del sud d'Europa.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.