Llars intel·ligents: Quines tendències podem esperar?

2023-03-08

Les llars intel·ligents han arribat per quedar-se. Es preveu que el 2025 els immobles que apliquen domòtica a les seves prestacions representin el 21% del total d'habitatges a Espanya, a causa dels nivells d'eficiència i sostenibilitat que permeten assolir. Una llar intel·ligent ha d'oferir un conjunt de serveis que automatitzin l'habitatge i garanteixin un estalvi energètic a partir d'una gestió més eficient, així com promoure més confort, accés i seguretat. Tot i que la domòtica està integrada en el nostre dia a dia, el sector continua evolucionant; aquest 2023 es preveuen noves tendències en tecnologies aplicades a les llars, i us en presentem algunes a continuació.

Matter 1.0

Matter 1.0 és segurament la novetat a nivell de domòtica més esperada; té l'objectiu d'unificar la connectivitat i operativa entre els dispositius de la llar, solucionant així el handicap de tenir diferents plataformes obertes que funcionen de manera independent. Així, Matter s'erigeix com el pont necessari a una llar tecnològica, que vehicula, per exemple, els dispositius d'Apple, Google o Amazon.

Matter 1.0 contempla la compatibilitat amb altres productes domòtics; com els interruptors de llum smart o els sistemes d'obertura electrònica (aquest darrer present a la nostra promoció NN Bretón de los Herreros), que usualment funcionen de forma remota mitjançant una aplicació.

Entrada a la vivienda por apertura electrónica en NN Bretón de los Herreros

Entrada a l’habitatge amb obertura electrònica a NN Bretón de los Herreros

Wi-Fi 7: connexió inalàmbrica més veloç

S'estima que gràcies a l'arribada de l'estàndard Wi-Fi 7, la connexió sense fils de futurs dispositius sigui fins a quatre vegades més ràpida, arribant gairebé a doblar l'amplada de banda. Els beneficis són clars: menys latència i més velocitat, a més de garantir una reproducció de contingut a 4K i 8K. Amb el Wi-Fi 7 ens dirigim a tecnologies emergents, com la del Metavers.

El llançament està previst per al 2024, però l'empresa MediaTek ja ha llançat el primer processador que suporta la seva versió draft. Les seves aplicacions van més enllà de la domòtica. L'increment de velocitat en la comunicació sense fils afavorirà, sens dubte, el funcionament d'una llar connectada.

Nous sistemes i dispositius smart

Aquest 2023 s'espera que el consum d'eines intel·ligents per a la llar creixi un 4,6% i arribi als 1.500 milions de dispositius. Tot i que fa temps que estem immersos en la tecnologia, les actualitzacions i millores en matèria d'eines de domòtica no cessen.

La implementació d'eines com els monitors automàtics de temperatura, els assistents de veu o les taquilles intel·ligents, presents als nostres habitatges de la mà de CityPaq seguiran en auge. També es podran integrar a la domòtica de l'habitatge equips d'aerotèrmia, presents a molts dels nostres immobles, com és el cas de NN Rius i Taulet, a Sant Joan Despí.

Taquillas CityPaq en NN Meridiana 256

Taquilles CityPaq a NN Meridiana 256

Domòtica i sostenibilitat

A més dels beneficis a nivell de confort i seguretat, les cases intel·ligents ofereixen molts avantatges en l'àmbit de la sostenibilitat i l'eficiència energètica. Així ho afirma l'Associació Espanyola de Domòtica (Cedom), que estableix que les llars intel·ligents permeten reduir un 30% la despesa d'energia amb eines com a termòstats eficients que contribueixen a la reducció de la petjada de carboni.

Parlem també, per exemple, de dispositius com el Healthy Home Coach, que enregistra i analitza tots els elements de l'ambient interior de la llar. Recull dades personalitzades a l'entorn de l'habitatge i proporciona informació útil i precisa segons l'hora del dia, l'estació de l'any o els perfils. D'aquesta manera, l'usuari, mitjançant una notificació, sabrà si una habitació té la ventilació adequada, o si manté uns nivells d'humitat òptims per a l'estada. També informa sobre els nivells de temperatura ideals i les dades de l'historial de son de tota la família.

A Núñez i Navarro incorporem diversos serveis i plataformes en línia, mitjançant un procés continuat de digitalització que s'ha estès als nostres habitatges. Un exemple és el cas de Sagués, 29 que compta amb la tecnologia d'Alfred Smart Systems, que té per objectiu optimitzar els consums d'energia gràcies a la monitorització i la protecció dels apartaments.

Alguns dels serveis que ofereix aquesta promoció són la simulació de la presència d'habitants quan els llogaters no són a casa i el control de possibles fuites d'aigua o de fum.

NN Sagués 29, digitalizado mediante Alfred Smart Systems

NN Sagués 29, digitalitzat mitjançant Alfred Smart Systems

Amb mesures com aquestes, apostem per un futur de llars tan intel·ligents com eficients, que ens permetin viure assolint els màxims de comoditat i respecte pel medi ambient.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.