Aprendre a cosir per reutilitzar la pròpia roba: una tendència sostenible a l’alça

2022-07-04
Eva Sánchez va deixar la seva feina a la Fundació La Caixa i va obrir una acadèmia per ajudar als altres a desenvolupar la seva creativitat: “Vaig decidir emprendre i dedicar-me a la meva passió”, afirma. Ha escollit un espai de Núñez i Navarro per ubicar el seu nou projecte empresarial.

Eva Sánchez, diplomada en patronatge, escalat industrial i modisteria amb especialitat en alta costura, ens obre les portes a la seva acadèmia EVASÉ, ubicada al barri de Sant Gervasi de Barcelona. Després de superar una crisi personal, va fer un gir professional de 180 graus i va posar un nou rumb a la seva vida. Va deixar la seva feina a la Fundació La Caixa i es va enfocar en una de les seves passions: la moda. “Per circumstàncies personals, em vaig adonar que ja no encaixava en aquell món. Em vaig apuntar a classes de costura, va ser una teràpia per mi perquè em permetia connectar millor amb mi mateixa. Vaig notar que s’alineava més amb la meva sensibilitat. Treballar per grans equips no era fàcil per mi, ara jo poso els meus propis ritmes i puc dedicar temps a obtenir la qualitat que busco”, assegura Eva. Al principi, per a ella cosir era una forma de relaxar-se i abstreure’s de les seves preocupacions: “Es necessita molta concentració i això fa que no puguis pensar en una altra cosa durant l’activitat. T’abstrau i et tranquil·litza, és com una classe de meditació però creant una cosa tu mateix. És fascinant!”. 

Eva Sánchez
Eva Sánchez, fundadora de l'acadèmia EVASÉ

Eva està especialitzada en moda feta a mida. Al 2019 va començar classes de costura i això va fer que despertés alguna cosa en ella comparable a la passió per la seva professió. El seu desig és transmetre i compartir els seus coneixements perquè cada persona pugui crear amb les seves pròpies mans i sentir la immensa satisfacció i orgull de veure el resultat i poder lluir-lo. “El que més m’agrada de la meva professió és ajudar a la gent a dur a terme els seus projectes i veure la satisfacció que senten després de confeccionar una cosa ells mateixos. Em vaig adonar que tenia qualitats per l’ensenyança, per això vaig decidir obrir l’acadèmia. Crec que just això té alguna cosa a veure amb la meva anterior feina a la Fundació La Caixa, ajudar als altres sempre m’ha omplert”, considera la patronista.


L’acadèmia de l’Eva se situa en un ampli espai del carrer Plató número 6 de Barcelona, que ens alquila: “La ubicació per mi era clau i la lluminositat del local també, la llum és molt important per elaborar patrons. El lloc és ideal i evoca tranquil·litat. Per donar les meves primeres passes m’he recolzat amb Núñez i Navarro, m’havien parlat molt bé dels seus serveis d’atenció al client i la seva serietat. A més, em van assessorar en tot el procés per a condicionar el lloc”.

Estudio EVASÉ
Interior de l'acadèmia

Va decidir obrir l’acadèmia a la ciutat de Barcelona perquè va veure un nínxol de mercat que podia aprofitar. Investigant, va percebre que no hi havia gaires llocs a la ciutat on aprendre a cosir: “Ara mateix, si vols fer estudis professionals de costura només hi ha un parell de llocs, de patronatge amateur també hi ha molt pocs. La majoria dels tallers de cosir estan enfocats a patchwork i no a confecció. A la meva acadèmia oferim més possibilitats, i en aquest barri no hi havia res semblant”, afirma Eva.

La costura és una vocació que l’Eva sempre havia tingut latent, creu que és important a la infància provar i fer cursos per decidir què t’agrada i què no, i així poder començar a desenvolupar i descobrir una passió. “M’agradaria haver après a cosir de petita, he sigut bastant autodidacta fins que em vaig apuntar a cursos de professionalització per diplomar-me en patronatge industrial i especialitzant-me en alta costura”. Per a l’Eva, saber cosir és supervivència: “Crec que tothom hauria de tenir contacte amb la costura almenys un cop a la vida”. Normalment ho associem a quelcom antic, però actualment està a l’alça. La tendència de la reutilització de roba per donar-li una segona vida està a l’ordre del dia. Per fer una peça de roba es destinen molts recursos que tenen un impacte negatiu pel medi ambient i el planeta. Per això, cada cop més persones intenten refer la seva pròpia roba per reaprofitar-la, una excel·lent elecció de sostenibilitat personal.

Espacio
Eva Sánchez amb una alumna de l'acadèmia de costura

Donar aquest pas a la meitat de la seva carrera professional i canviar radicalment és una cosa de la que l’Eva no se’n penedeix: “Quan estàs on vols estar penses: Per què no ho he fet abans? Amb perspectiva veus la importància de totes les etapes per les que vas passant, he aconseguit estimar-les i valorar-les, perquè gràcies a elles he arribat aquí”.


A la seva acadèmia ofereix cursos setmanals de costura i patronatge i un curs bàsic de costura de 8 hores. Al setembre, oferirà monogràfics per totes aquelles persones que no tenen disponibilitat entre setmana. A l’estiu organitza diferents Casals per nens i nenes de 9 a 16 anys, de matins i de tardes. També alquila l’espai i les màquines de cosir per a qui no té lloc a casa i vulgui fer ús de les instal·lacions. Un altre servei que ofereix és el de patronatge a mida, pots encarregar un patró i aprendre a cosir-lo a les classes de l’acadèmia, o bé fer-ho pel teu compte. L’Acadèmia Evasé és un punt de trobada que brinda un ampli ventall de possibilitats per desenvolupar la creativitat.


Des de Núñez i Navarro felicitem a l’Eva per la seva iniciativa, un fantàstic exemple de les històries que hi ha darrere dels nostres clients.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.