Sants, orgull de barri

2016-05-18

Sants és d'aquells barris que, estant situat en un dels punts neuràlgics de Barcelona, conserva l'esperit de petit poble. Tendes de tota la vida, veïns que se saluden i es diuen pel nom, nens jugant en places i carrers… i sobretot molt orgull de pertànyer a un barri amb tanta vida i història com és Sants.

                                            Església Romànica de Santa Maria de Sants (dibuix de Jaume Pahissa, 1890)

Recentment des de Nuñez i Navarro hem inaugurat l'edifici NN Carreras Candi, situat en un entorn tranquil del barri i format per habitatges de qualitat, amb terrassa pròpia i piscina comunitària. Aquests habitatges han estat projectades per convertir-se en una llar, proporcionant total comoditat i la garantia d'haver-hi encertat.

En l'entorn més proper de l'edifici NN Carreras Candi s'alça el Mercat Nou de Sants, un emplaçament ideal per fer la compra diària o simplement fer una passejada i descobrir l'arquitectura modernista de l'edifici. Molt prop d'allí es troba la Plaça de Sants i el carrer de Sants; antiga carretera que comunicava Barcelona amb Madrid i principal eix comercial del barri a dia d'avui.


 

En aquest concorregut carrer s'alcen nombroses cases centenàries d'estil modernista. No ho dubtis: fes un parat front d'elles, alça la mirada i deixa't sorprendre pels detalls que s'amaguen en les seves façanes. Encara que el seu estil és molt allunyat al modernisme ostentós de Passeig de Gracia, estàs construccions amaguen petits tresors. Algunes de les més significatives són la Casa Jaume Estrada (de l’any 1906), al número 54; la Casa Consol Grassot (1902), al número 145; i la Casa M. Araceli Fabra i Puig (1903-1905), al número 151.

                                                            Edifici històric Lleialtat Santsenca (foto de Carles Baiges Camprubí)

 

                                                                   Façana Carrer d'Alcolea, 8 (foto de Jordi Ferrer)

Sabies que a Sants es conserva també la façana d'una masia catalana de principis del segle XIX? És la Petita Maria, situada molt prop de la Plaça de Sants i protegida com Bé d'Interès Local. En ella destaca especialment el rellotge de sol, encara que lamentablement els esgrafiats que indicaven les hores ja no existeixen.

                                                                                Església de Santa Maria (foto del senyor dels Bertins)

Però més enllà d'aquests punts d'interès, els avantatges de viure a Sants són moltes més. T'imagines tenir a 10 minuts de casa una de les biblioteques més completes de Barcelona i situada en un edifici símbol de l'arquitectura fabril? Doncs aquesta és la biblioteca El Vapor Vell, un espai que ha passat d'impulsar la revolució industrial durant el seu passat com a fàbrica tèxtil, a impulsar la cultura del barri.

Si parlem de Sants, no podem deixar de nomenar l'estació de Sants; centre neuràlgic de les comunicacions per tren i AVE i que rep diàriament a milers de viatgers. I per als amants del futbol, destaca també la proximitat del Camp Nou, que a més de ser l'estadi del Barça, acull també el museu del club; un dels més visitats de Catalunya.

No hi ha dubte: igual que els veïns de Sants estan orgullosos del seu barri, aquells que apostin per viure a l'edifici NN Carreras Candi, se sentiran orgullosos de la seva elecció.

 

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.