Berok: “Barcelona és la capital europea del grafiti”

2019-09-19

En aquest nou capítol dedicat al projecte NN Wallery avui ens detenim en la part més sacrificada, que és la plasmació d'un dibuix en murs de fins a gairebé 80 m2. Aquesta és la labor que realitza Óscar García, l'álter ego de Berok, un grafiter professional de Barcelona molt reconegut a Espanya i que s'ha convertit en un referent en la decoració mural per a habitatges i negocis gràcies a l'aparador que li ha suposat treballar per a Leo Messi, Jorge Lorenzo o Kobe Bryant, a més de nombroses cadenes de televisió. Encara que va començar realitzant grafitis allà per 1992, el seu desig era guanyar-se la vida com a dibuixant o il·lustrador, dues disciplines en les quals resultava molt difícil fer-se un buit. Fins que una trucada telefònica ho va canviar tot: "un amic grafiter va contactar amb mi perquè l'ajudés amb una casa que havia de pintar. Em vaig encarregar de l'habitació dels nens, dibuixant un Pikachu i unes lletres. Va ser llavors, en veure la reacció de la mare quan vaig veure la llum i una oportunitat de negoci"

 

grafiti en Barcelona - Muro calle fraternitat

 

Tal dit tal fet, Óscar va recuperar la seva signatura de Berok i va començar a promocionar-se en Internet quan ningú més ho feia. Corria l'any 2.000. "No hi havia ni xarxes socials. Entrava en fòrums i oferia serveis personalitzats segons la temàtica del grup: heavy, infantil..." I així, encàrrec a encàrrec, va desenvolupar un caràcter bastant polivalent que li permetia realitzar grafitis en discoteques, persianes i parets de restaurants o habitacions infantils, segons la moda de cada moment. "Això va a ratxes. Ara, per exemple, es porten els pàrquings". El seu bon fer li va permetre comptar amb un públic cada vegada més fidelitzat, "famílies que m'han cridat per a fer l'habitació del seu fill i, anys més tard, han contactat amb mi per a fer la del seu germanet, o bé restaurants que obren franquícies i tornen a cridar-me".

Aquest boca-orella, i el seu excel·lent dossier, li va portar a ser proposat pels responsables de Norma Còmics com a executor dels grafitis en el projecte NN Wallery: "Una vegada decidits quins artistes i il·lustradors anaven a fer el dibuix, necessitaven un muralista-grafiter que fos capaç de plasmar aquests dibuixos en els murs d'obra". Així, en les diverses fases del projecte, Berok és l'encarregat de plasmar en gran, el dibuix dissenyat per set il·lustradors diferents, labor per a res complicada, "però sí molt laboriosa, sobretot en aquells murs en els quals hi ha abundància de línies rectes. Conservar-les i respectar-les ha estat un procés molt lent".

 

grafiti en Barcelona - calle Fraternitat

 

Tot i així, Berok és un privilegiat, ja que és el primer a rebre les impressions dels veïns, que contemplen l'obra mentre ell fa el seu treball. "Està sent un feedback molt positiu. Sobretot en el mural de Sagar, en carrer Fraternitat, que ho vam fer durant les festes de Gràcia. Es va acabar convertint en un photocall al qual tots acudien per a fer-se fotos". I és que comptar amb una escena de les festes de Gràcia és sempre un bon reclam per a un barri tan orgullós de la seva història i el seu passat. I si damunt nodreix de bellesa i alegria els carrers, millor que millor.

Aquesta és, al seu criteri, la gran aportació de l'art urbà a Barcelona. "Alguna cosa que ja succeeix a Roma, un autèntic museu urbà gratuït per gaudir carrer a carrer sense pagar entrada. En aquest sentit, Barcelona és la capital europea del grafiti com Nova York ho és d'Amèrica". A aquest excel·lent estat de salut ha contribuït un augment exponencial de la qualitat en muralistes i grafiters "gràcies a la incorporació de molts artistes que provenen de Belles arts. La seva presència ha fet pujar el nivell de l'art urbà". Al seu judici, només faltaria més suport institucional i de companyies, "amb el qual valorar el treball de l'artista, que no està prou reconegut". Serveix d'exemple el projecte NN Wallery: "És una cosa increïble i m'ha encantat, perquè normalment l'empresa privada no sol tenir aquestes iniciatives. Núñez i Navarro ho està donant tot en aquest projecte unint il·lustradors de còmics i artistes urbans. Mai abans havia vist una cosa igual".

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.