Arriba a Barcelona 'PANOT', l'aposta definitiva per la mobilitat urbana sostenible

2021-06-03

Un nou cartell promocional vesteix l'aparador del local situat a la planta baixa de l'edifici Illa Augusta de Núñez i Navarro. Es tracta d'un rètol que és tota una declaració d'intencions en el qual es pot observar un nom, 'PANOT', acompanyat del claim 'the smart mobility' i un call to action d'aquests que no deixen indiferent a ningú: "Forma part de la transformació de les ciutats sense carboni. T'uneixes al canvi?".

Aquest és tan sols un petit avançament del que molt aviat es convertirà en un dels projectes més innovadors i compromesos amb la mobilitat urbana sostenible a Barcelona. Els artífexs són Didac Sabaté i Álvaro Ovejero, anteriorment vinculats a projectes de màrqueting i del sector industrial i financer, respectivament, i que ara han decidit llançar-se a emprendre i arrencar de zero el seu propi negoci. Avui xerrem amb ells per a descobrir una mica més sobre PANOT.

NúñeziNavarro_PANOT

En preguntar-los sobre la seva nova aposta professional descobrim que es tracta d'una decisió plena de convicció, integritat i responsabilitat: "Creiem en una nova cultura de la mobilitat urbana. Una cultura basada en ciutats més eficients, més netes i saludables. Més sostenibles. I és per això que hem creat PANOT, per a ajudar a accelerar un procés de canvi que ja està en marxa. Així i tot, aquest camí l'hem d'emprendre tots junts, de la mà. Per això mateix fem una crida a l'acció, perquè amb l'esforç col·lectiu puguem aconseguir l'objectiu de viure en un món millor i més sostenible".

Un desig absolutament encomiable que tenen intenció de perseguir fins al final, perquè, tal com ells mateixos afirmen: "a tots dos ens mou saber que podem formar part del canvi i contribuir activament. Entenem que podem aprofitar tot el nostre know-how per a ajudar a impulsar la nova cultura de mobilitat urbana. I és que com bé va dir Richard Buckminster: "No intentis canviar un sistema, construeix un de nou que faci que l’anterior es vegi obsolet”.

L'objectiu que tots dos desitgen aconseguir amb aquest projecte és clar: "abanderar la transformació de les ciutats sense carboni i aprofitar la nostra força com a palanca per a generar un impacte positiu en el Planeta i en els seus ciutadans. Quin creiem que és la forma més eficient per a aconseguir aquest ambiciós objectiu? Sens dubte, la consecució de la nostra fi demana crear un sentiment de comunitat, la força col·lectiva de la qual pugui superar tots aquells obstacles que es presentin en el camí".

Per descomptat, el nom d'un projecte tan pensat no ha estat triat a l'atzar i guarda una bona dosi de simbolisme. La seva elecció està motivada per la història mateixa de les rajoles de la ciutat: "El panot, la flor de quatre pètals, icona de la ciutat de Barcelona i que es pot observar en moltes de les seves rajoles, va ser dissenyat a principis del segle XX, per a resoldre un problema urbanístic que patia la ciutat. La pluja solia convertir en un fanguer tots els seus carrers, a conseqüència d'una mala pavimentació que va convertir a Barcelona en Can Fanga, la casa del fang. Aquesta icona representa per a nosaltres: innovació, transformació, compromís i disseny. I igual que el panot del segle XX, el nostre projecte també té l'objectiu de resoldre un problema urbanístic. En aquest cas, la nostra missió és reduir la densitat de vehicles motoritzats que circulen per les nostres ciutats i que són la principal font de contaminació".

NúñeziNavarro_PANOT

I és que les dades que ells mateixos han volgut reflectir en el seu cartell de presentació són altament alarmants: actualment les ciutats consumeixen el 75% dels recursos naturals del món, produeixen la meitat dels desfets del planeta i generen el 70% de les emissions de gasos efecte d'hivernacle.

Sobre si existeix un nivell de consciència real sobre la urgència de dur a terme un canvi definitiu cap a una mobilitat urbana sostenible, la resposta de tots dos és rotunda: "Ara sí. Tant els ciutadans com les empreses sabem que és el moment d'actuar amb determinació. A més, les empreses saben que juguen un paper clau per a transformar el nostre futur, sent aquestes agents de canvi que poden fomentar una mobilitat més sostenible a través de la posada en marxa de mesures innovadores. No dubtem en què la societat estigui conscienciada. Això sí, nosaltres volem ajudar a transformar les paraules en fets". I en aquest escenari, la smart mobility, tal com ens expliquen, encapçala el paper d'"impulsar eleccions intel·ligents de mobilitat per a impactar en la societat".

El camí fins a aconseguir les ciutats amb zero emissions de carboni, que per a alguns pot sonar a utopia, és per a ells una realitat apressant: "La mobilitat sostenible ja no és una moda, sinó una necessitat. Aquest canvi de mentalitat és possible, en part gràcies a la consecució de l'Agenda 2030. Estem veient que tant els governs com les empreses estan impulsant mesures ambicioses que ajuden, sens dubte, a accelerar el camí cap a les ciutats lliures de carboni".

Per a facilitar la reducció d'emissions de carboni, tal com apunten, també podem adoptar una sèrie de canvis en l'àmbit individual: "Cadascuna de les nostres decisions individuals té un impacte en el nostre planeta. Tots com a individus tenim el poder de canviar i la mobilitat és un molt bon inici. I és que el transport és responsable de més del 30% de les emissions de CO₂ a la UE, sent el cotxe el principal contaminant. Enfront d'aquest escenari, la mobilitat sostenible és la nostra gran esperança".

Un projecte conseqüent en el qual totes les peces del puzle encaixen. L'edifici Illa Augusta de NN en el qual es troba el seu nou local, respira eficiència i sostenibilitat en tots els detalls. De fet, es tracta d'un complex residencial d'obra nova ecoeficient, dissenyat sobre la base de les millors tecnologies d'eficiència energètica del mercat (optimització de l'aigua, rendiment tèrmic, arquitectura intel·ligent...). Perquè per als fundadors de PANOT la coherència entre la ubicació triada i els valors de la seva empresa era un aspecte fonamental: "Per a nosaltres aquest era un factor clau a l'hora de triar un espai. La coherència és un dels nostres valors més importants, i totes i cadascuna de les decisions que prenem han d'anar encaminades a generar un impacte positiu. És clar que, si volem abanderar la transformació de les ciutats sense carboni, hem de començar per ser sostenibles a la nostra pròpia casa".

NúñeziNavarro_PANOT

De les característiques del local, la ubicació és una de les que més valoren: "buscàvem un espai al barri de Sarrià-Sant Gervasi, situat a la zona alta, el cinquè districte de Barcelona i un dels més verds de la ciutat i porta del parc natural de la serra de Collserola, el pulmó més important de Barcelona. Per molt que ho sembli, la comesa no era senzill, ja que buscàvem un lloc en el qual poder transmetre aquesta nova cultura de mobilitat sostenible. Un espai viu i multidisciplinari que ens pogués servir de showroom, zona de treball i fins i tot, com un lloc de trobada en el qual tots junts poguéssim continuar explorant el futur de la mobilitat. Quan vam veure el local de Núñez i Navarro, tots dos vam coincidir que aquest espai havia de ser nostra flag ship".

I afegeixen: "ens encanta la seva ubicació. Però igual d'important és el fet de poder comptar amb les millors tecnologies d'eficiència energètica, amb una magnífica il·luminació natural i amb un espai diàfan que ens donarà molt de joc a l'hora de dissenyar un ecosistema flexible i adaptat a les diferents necessitats del projecte".

NúñeziNavarro_PANOT

Tant l'Álvaro com el Didac fa més d' un any que treballen en el llançament i, encara que tenen moltes ganes de poder-lo compartir al complet, encara ens faran esperar una mica: "Setembre és la data que ens hem marcat per a donar a conèixer PANOT". I allí estarem, perquè aquesta és, sens dubte, una d'aquestes cites ineludibles que canviarà moltes coses a Barcelona.

Per cert, Feliç Dia Mundial de la Bicicleta!

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.