Maria Llovet: “Barcelona té moltes realitats diferents, és moltes Barcelones”

2020-07-30

Va néixer a Barcelona, és autora de comics i il·lustradora i es defineix a si mateixa com una “enamorada del cinema i del món de la moda”. Maria Llovet és, sens dubte, una artista multidisciplinària, autora de quatre novel·les gràfiques publicades en diferents països d'Europa i en el mercat estatunidenc de còmics que, a més, treballa en diversos projectes d'il·lustració. El seu estil troba les seves arrels en el manga japonès per a barrejar-se amb pinzellades d'art europeu i influències de les indústries de la moda i el cinema. I ara, amb el seu mural d'urban art situat al carrer Enamorats, 40, participa en el projecte NN Wallery per a mostrar-nos “la seva Barcelona favorita”.

Quan i com comença la teva afició pel dibuix i el món del còmic?
Quan som petits tots dibuixem i després, amb el temps per diferents motius, la majoria dels nens ho va deixant de costat. En el meu cas, simplement no vaig parar, sempre he dibuixat i escrit les meves pròpies històries o contes. Crec que va influir el fet que tant la meva mare com el meu avi dibuixaven, així que el dibuix era una cosa present en el món adult que m'envoltava.
Respecte al còmic una mica el mateix, els meus pares tenien Asterix i Tintin i em portaven al saló del còmic de petita. Després va arribar el manga i ja no va fer falta que em portessin més, anava pel meu compte, jaja!

Per a una artista del còmic actual, com és l'experiència de participar en un projecte d'urban art com NN Wallery?
Molt interessant, des de feia temps em venia de gust participar en una cosa així. Em van contactar de Norma Editorial per a proposar-m'ho i, com et dic, em venia molt de gust fer alguna cosa en aquesta direcció, així que va ser una gran alegria! Les directrius van ser el tema: Barcelona, i que els tons utilitzats estiguessin en la gamma dels verds. A partir d'aquí total llibertat.

NN Wallery_Maria Llovet_Núñez i Navarro

Què trobem en el mur d'obra d'Enamorats, 40?
La meva idea era mostrar els elements més emblemàtics de l'arquitectura modernista, així com elements característics de la ciutat, acompanyats de figures femenines i amb la presència dels quatre elements, emfatitzant la mar i el cel.
Alguns dels elements que apareixen són diverses rajoles característiques dels carrers de Barcelona, els fanals del carrer Ferran, la teulada i balcó de la Casa Batlló, els vitralls de la Boqueria, el vitrall del sostre del Palau de la Música, les palmeres de la Plaça Reial, el drac del Park Güell, o els pinacles de la Sagrada Família.

El teu estil troba les seves arrels en el còmic japonès amb influències de l'art europeu i el món de la moda i del cinema, podem veure aquesta barreja a la teva obra d'Enamorats?
En part sí, perquè està en tot el que faig, sigui de forma més clara o menys és una cosa que està ja en l'ADN de l'estil de cadascú. Em resulta molt interessant que se'ls doni el mateix concepte a diversos artistes i veure la quantitat de resultats tan diferents que poden arribar a sorgir, aquesta és la gràcia realment.

NN Wallery_Maria Llovet_Núñez i Navarro

Com vas viure el procés de creació de la teva obra del carrer Enamorats?
Mai havia treballat en un format d'aquest tipus, tan llarg. Va ser necessari dividir-ho en seccions i buscar un concepte que cohesionés tota la peça.
Encara que el meu estil no s'assembla en res, tenia al cap la mítica obra de Mariscal de BAR-CEL-ONA, de la qual vaig tenir una samarreta quan era nena, per cert. Aquesta peça i la idea de la mar com a important per a la ciutat em van fer pensar en els 4 elements com a cohesió al llarg de la imatge, per a després situar els elements més distintius de la ciutat etc.
Com a nota curiosa, la part de la noia amb el drac del Park Güell està inspirada en una foto que tinc de quan era molt petita amb el meu pare agafant-me perquè pogués tocar el drac.

Edificis emblemàtics, la Barcelona més modernista i fins i tot un “autoretrat”, tenies clar des del principi què volies plasmar?
Clar del tot no, però sí que em vaig adonar bastant ràpid de per on havia de tirar la idea perquè aquesta és la meva Barcelona favorita.

Què és el que més t'ha sorprès del projecte?
Sorprès no sé, però el que més m'ha agradat ha estat retratar Barcelona, que és la meva ciutat, perquè ha estat com retrobar-me amb l'amor que sento per ella i fer-li un homenatge.

I quan vas veure el teu mural acabat…
Va ser molt emocionant! M'hauria agradat veure com ho pintaven, Berok i el seu equip van fer un treball genial!

NN Wallery_Maria Llovet_Núñez i Navarro

Com vius la temporalitat dels murs d'obra de NN Wallery?
M'agrada la idea de l'art efímer, a més sempre està la il·lustració original per a recordar-ho que, per cert, és digital com gairebé tot el que faig, així que realment tampoc existeix. Estic acostumada a no tenir la meva obra física més enllà de la reproducció d'impremta, així que en certa manera podríem dir que tot el que faig és efímer. Però com la vida mateixa, no?

La missió de NN Wallery és millorar l'entorn de les persones de la ciutat, objectiu complert?
A mi m'agraden molt aquest tipus de coses, prefereixo veure un mural pintat sigui del que sigui, que una tanca metàl·lica i ja està, jaja! Encara que duri només un temps és un al·licient, o així ho veig jo.

Com ha canviat la teva percepció de l'urban art amb aquest projecte?
Ha canviat quant a que mai havia participat en res així, i per descomptat repetiria sense dubtar-ho perquè m'ha encantat. Fins i tot fantasejo a poder animar-me en el futur a pintar alguna cosa jo mateixa! Però més petit eh, que tinc malament les cervicals! jajaja!

Per a tu, Barcelona és…
Com qualsevol ciutat Barcelona té moltes realitats diferents, és moltes Barcelones. I no totes són boniques, ni agradables. Però jo sempre prefereixo mirar allò que és bo, i crec que el patrimoni cultural i artístic que tenim és meravellós.

NN Wallery_Maria Llovet_Núñez i Navarro

Tu que treballes molt per al mercat internacional, creus que Barcelona és una ciutat que aprecia l'art en general i particularment l'urban art?
Jo crec que sí, encara que pot ser que actualment el panorama estigui una mica més desvirtuat que fa un temps. Pel que fa a l'urban art a mi em dóna la sensació que està en auge. Si passeges pels carrers del centre és molt comú trobar parets plenes de dibuixos, adhesius i graffiti de tota mena, de vegades es creen murals efímers realment bonics. El següent dia que passes ja no està, o ha canviat, així que té molt encant.

En què està treballant ara Maria Llovet?
Ara mateix estic treballant en la segona part de Faithless, un còmic guionitzat per Brian Azzarello que es publica als Estats Units, i preparant la meva pròxima obra com a autora completa, també per al mercat estatunidenc.
I pel mig compagino alguns treballs d'il·lustració, i intento ordenar les meves idees per a nous projectes en el futur.

Si vols descobrir totes les obres dels artistes de NN Wallery, el projecte d'urban art impulsat pel Grup Núñez i Navarro en col·laboració amb Norma Editorial, pots visitar la nostra web.

imagen_destacada
Maria Llovet_NN Wallery_Núñez i Navarro_urban art
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.