Iván Forcadell, artista multidisciplinari

2020-01-03

Iván Forcadell va entrar en el món de l'art per casualitat i ha acabat trobant en ell un instrument a través del que viure i expressar-se de manera lliure. La seva multidisciplinarietat, la seva descaradura i el seu caràcter crític han aconseguit fer-li un buit en un panorama artístic actualment poc afavoridor, en concret, per als artistes de la seva edat. Té menys de 30 anys i des del passat 11 de desembre la seva obra forma part del cicle d'exposicions Below Thirty que realitza Seventy Barcelona, en el qual cada 15 dies es presenta una mostra de l'art de joves talents. El seu treball estarà exposada en l'espai The Attik fins al pròxim 14 de gener.

Explosió, colors, llibertat i experimentació a dolls Qui és Iván Forcadell?

Un creatiu més de poble que les gallines, que va començar en el món de l'art per casualitat, i que s'ha tornat un addicte al seu treball.

El teu interès pel món artístic desperta arran d'una malaltia que als 13 anys et deixa en cadira de rodes què recordes de tot aquell procés personal i artístic?

L'art va ser una forma de no morir, i de buscar alternatives a seguir.

Iván Forcadell

Et defineixes com una persona anti-escola, amb esperit lliure i autodidacta, però quines són les teves fonts i referents d'inspiració?

Moltíssimes i de diversos camps: l'escultora Louise Bourgeois, el pintor Miquel Barceló, l'artista Tracey Emin i l'artista plàstica Joana Vasconcelos. A més d'ells, alguns dels meus referents són gent anònima dels meus cercles del poble i del meu entorn

Es parla de tu com un artista multidisciplinari: escultura, pintura, instal·lació, videoart, performance… Com definiries la teva obra en qualsevol de les seves disciplines?

Fidel als meus principis, amb una base conceptual, moltes vegades crítica.

“Sóc artista per dos motius: la meva malaltia i el meu tarannà políticament incorrecte”. Com es reflecteix aquesta declaració de principis en la teva obra?

Per la descaradura del concepte o la descaradura de la tècnica en si mateix.

Has arribat a passar 19 hores tancat en el teu estudi, com és el procés de creació de la teva obra?

Començar a crear i entrar en un bucle que sense adonar-te desencadena en llargs períodes absents del món.

Caos, textures, materials, brutícia… què hi ha de tot això en l'expressió que tu dius “Pop Brut”?

És una expressió que usava fa molt temps (recorda rient). Amb el temps arriba la maduresa i és quan t'adones que de “pop” tinc poc i que de “brut” tinc bastant, en tots els sentits de la paraula. També tinc molt caràcter. En general, la meva manera de crear i fins i tot les meves inspiracions són “brutes”.

Iván Forcadell

En motiu de l'obra dedicada a la teva àvia “La dona rural”, has manifestat que t'agrada que els teus treballs parlin de temes incòmodes quins altres temes polèmics t'agradaria tractar?

Persones que la societat titlla de “diferents”, la immigració, la desigualtat…

Com valores el panorama artístic a la ciutat de Barcelona? És una ciutat generosa amb les infinites propostes artístiques?

El panorama està fotut… Per això m'agradaria felicitar a Seventy Barcelona per la proposta, crec que pot arribar a ser molt nutritiu per a la ciutat :)

Projectes com el de BelowThirty, organitzat en Seventy Barcelona, permeten a joves artistes exposar les vostres obres de manera itinerant. Com valores aquest tipus d'iniciatives?

Sincerament, molt interessant.

La teva obra estarà exposada en Seventy Barcelona fins al 14 de gener què podran veure els visitants en aquesta mostra?

Una pinzellada de les meves ceràmiques i cap a on vaig en termes creatius.

En quins projectes estàs treballant per al 2020?

Prefereixo no parlar del que estic tramant, deixar una mica de sorpresa sempre és bé :)

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.