Grup Cosentino: “No podem oblidar el gran valor social que aporta actuar de manera sostenible en les nostres societats”

2021-10-28

Durant els últims anys, són moltes les empreses que decideixen adaptar els seus models de negoci a dinàmiques de treball més sostenibles. També són cada vegada més els clients i usuaris que valoren aquest tipus d'iniciatives promogudes pel sector empresarial. D'aquesta manera, la voluntat d'alinear-se amb valors de sostenibilitat s'aplica ja en la majoria de les cadenes de valor, des de proveïdors fins a consumidors. Núñez i Navarro no és una excepció.


Recentment el Grup ha enfortit la seva aliança amb la multinacional líder en la producció i distribució de superfícies innovadores i sostenibles per al sector de l'arquitectura i el disseny, Grup Cosentino, que ha estat l'encarregada d'equipar les cuines de la nova promoció de Riera de Cassoles 66 amb la superfície mineral híbrida Silestone®*, desenvolupada amb la tecnologia HybriQ®**.

La sinergia entre Cosentino i Núñez i Navarro ve d'antany i reforça el compromís ferm amb la sostenibilitat d’ambdós grups, que sumen esforços per a promoure productes amb la màxima eficiència sostenible. Per això, avui hem volgut xerrar amb Antonio Urdiales, director de Sostenibilitat de Cosentino, sobre la manera en la qual la companyia impulsa un model de negoci eco-eficient per a “inspirar a la gent a través d'espais innovadors i sostenibles”.

Antonio Urdiales | Director Sostenibilidad en Cosentino

                                                                            Antonio Urdiales, director de Sostenibilitat de Cosentino

Urdiales inicia la conversa amb una convicció clara: “La sostenibilitat és, per a Cosentino, una prioritat i un element troncal. Considerem que és un concepte dinàmic que està en contínua evolució i, per això, hem d'estar sempre actualitzats en matèria de sostenibilitat i analitzar constantment què podem fer per a millorar el model de negoci des d'una perspectiva eco-eficient”. En preguntar-li per l'objectiu principal d'aquesta constant evolució, Urdiales explica que la motivació del Grup és “garantir el futur de les generacions futures perquè es puguin desenvolupar igual o millor que la nostra”.


Cosentino ha treballat el seu compromís amb el medi ambient des dels seus orígens pràcticament: “la llavor de la sostenibilitat es planta en els nostres inicis”, recorda. En el naixement del Grup, fa més de 40 anys, l'empresa es dedicava a extreure marbre i a comercialitzar-ho; “així mateix, la companyia va voler aprofitar els materials que no s'estaven utilitzant, és a dir, les deixalles minerals. Començava així el nostre llarg trajecte cap a la sostenibilitat”.


El director de Sostenibilitat de Cosentino recorda que les dificultats que van sorgir en aquesta fase inicial van ser enteses com una poderosa eina d'aprenentatge:  “A partir d'aquí, el Grup va ser a poc a poc especialitzant-se i així va ser com en 2011 vam llançar la primera sèrie de colors sostenible per a la nostra marca Silestone®, que comptava en la seva composició amb més d'un 70% de material reciclat. Aquest èxit per a la companyia va ser reconegut amb diversos premis a nivell internacional”. En els anys posteriors, Cosentino va evolucionar en la mateixa direcció fins que en 2015 “es va fer una aposta estratègica clara pel departament de Medi Ambient, conscients del nostre paper de lideratge dins del sector, a apostar pels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, impulsant, entre altres, la innovació, la producció responsable i la seguretat en termes de qualitat, salut i medi ambient. Objectius en els quals estem treballant per a involucrar a tota la cadena de valor”.


Urdiales ens explica com s'ha materialitzat aquesta aposta per una producció més sostenible: “Seguint la mateixa línia de treball, en 2020, creem el Departament de Sostenibilitat depenent de la Vicepresidència de Desenvolupament Corporatiu i Secretaria General, la qual cosa ens permet tenir una visió més global i transversal de la companyia. Així mateix, podem donar suport de manera més directa sobre les àrees que influeixen en la cadena de valor, des de Compres, Producció, Logística, fins a la Comercialització del nostre producte”.


L'existència del Departament de Sostenibilitat permet al grup actuar davant de l’augment de problemes relacionats amb les energies, els recursos i les matèries primeres a nivell mundial. Urdiales explica quina és la seva recepta de l'èxit per a prendre les decisions correctes amb la suficient antelació: “Mesurar i avaluar el nostre recorregut és essencial en el camí de la sostenibilitat. Nosaltres hem integrat en tots els departaments sistemes de mesurament (KPIs), que ens ensenyen de quina manera podem continuar sent millors mentre comptabilitzem aquestes millores. De manera que, en definitiva, digitalització i sostenibilitat van de la mà. La digitalització és una ajuda per a ser més eficients, utilitzar millor els recursos, gastar menys i ser més competitius. Això és, precisament, ser sostenible”, afirma.

Cocinas Cosentino

                                                                        Cuina en color Cincle Grey de Silestone® amb la tecnologia HybriQ®

Urdiales també reconeix que la inclusió d'aquesta mena d'iniciatives sostenibles en el model de negoci “ha resultat més senzill gràcies a la pròpia idiosincràsia del nostre Grup, que prové d'una llarga tradició familiar íntimament vinculada i compromesa amb l'entorn des dels seus inicis, en comparació amb una altra mena de companyies més grans”.


Siguin grans o petites, moltes empreses comencen a incloure en els seus models de negoci accions que impulsen la sostenibilitat. Urdiales reflexiona sobre això i recorda que “fa uns anys la sostenibilitat es relacionava exclusivament amb el medi ambient, encara que al llarg dels últims anys s'han anat sumant més facetes al paradigma de la sostenibilitat, com és l'aspecte econòmic o social. Hem de demostrar que ser sostenible també afavoreix la competitivitat i la rendibilitat de les companyies”. El director de sostenibilitat adverteix que “és una oportunitat que les empreses no poden deixar passar”.

Cocinas Cosentino | NN Riera de Cassoles

                                                            Silestone® de Cosentino en les cuines de la NN Promoción Riera de Cassoles, 66

En veure el gran protagonisme que té el concepte “sostenibilitat” dins de la companyia, parlem també sobre la vinculació dels equips amb la filosofia que promou Cosentino. Urdiales comenta que “és una sort comptar amb un equip de treball jove, entre els 35 i 40 anys, que tenen una mentalitat més d'acord amb els nostres desafiaments per a mantenir la sostenibilitat”. Cosentino es beneficia d'aquest perfil professional i avança cap a la creació d'ambaixadors en totes les àrees de la companyia, “com si fossin champions de la sostenibilitat”. Aquests ambaixadors s'encarreguen d'inculcar criteris sostenibles en els diferents departaments.


En aquest sentit, el fet de proporcionar eines d'aprenentatge als equips de treball no sols beneficia als usuaris, sinó que “per a Cosentino, professionalitzar als equips a través de la formació també impulsa la sostenibilitat en el teixit social, ja que garantim la rendibilitat a llarg termini i amb garantia”. Amb aquest propòsit, Cosentino va impulsar la Fundació Eduarda Justo l'any 2006 a Almeria “per a capacitar a les persones a formar-se des d'una visió sostenible i urbanista”. La fundació deu el seu nom a Eduarda Justo, mare dels tres fundadors i exemple de lideratge, esperit empresarial i compromís social.


D'altra banda, en 2005 es va fundar la Fundació d'Art Ibáñez Cosentino, “situada en Olula del Riu, població pròxima a la seu central de Cosentino. L'objectiu de la Fundació és, entre altres, la promoció de la cultura, l'art i la cultura en l'entorn en el qual estem”. La Fundació d'Art Ibáñez Cosentino és un altre exemple de com el Grup entén el missatge de sostenibilitat de manera transversal i aporta valor al teixit social: “La sostenibilitat també ha de respondre a la igualtat, a les oportunitats i al teixit social perquè creixi. Per això, entenem l'empresa com un ciutadà corporatiu, és a dir, un ciutadà que busca deixar un món millor”.


Abans de finalitzar, Antonio Urdiales apunta els projectes que es presenten en el futur pròxim. “Entre altres, continuarem treballant en eficiència energètica per a continuar amb la descarbonització dels nostres processos, avançarem a nivell logístic la manera de ser més eficients, sent conscients que hem de saber adaptar-nos a les noves demandes de la societat i del planeta. D'altra banda, volem potenciar el nostre compromís amb la ciutadania i apostarem perquè el desenvolupament del nostre entorn sigui favorable”.


La filosofia de Grup Cosentino es construeix sobre uns fonaments ferms d'autodeterminació i compromís amb el medi ambient i el teixit social. Urdiales conclou la conversa apel·lant al poder que tenim tots per a millorar el paradigma de la sostenibilitat: “No podem oblidar el gran valor social que aporta actuar de manera responsable en les nostres societats. Ser sostenible és, en realitat, la major responsabilitat que tenim cadascun de nosaltres”.

____________

Silestone® és una superfície que compta a més amb la Declaració Ambiental de Producte per a tota la seva gamma de colors

** La pionera tecnologia HybriQ® compta amb fites mediambientals pròpies de la companyia Cosentino com l'ús del 100% d'energia elèctrica renovable i el 99% d'aigua reutilitzada del propi procés productiu; i quant a la seva composició, incorpora materials d'origen reciclat.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.