7 edificis per a una Barcelona més verda i sostenible

2019-08-14


Una nova façana s'ha estrenat recentment a Barcelona. Núñez i Navarro ha dut a terme la rehabilitació integral de l'escola de negocis EADA optimitzant l'edifici segons la seva funcionalitat i dissenyant un espai sostenible amb sistemes d'eficiència energètica i amb una façana de doble pell que interactua amb la ciutat gràcies al seu aspecte canviant quan rep la llum solar. La rehabilitació de la seu d'EADA ha permès adequar l'edifici a les necessitats actuals, optimitzant espais d'acord a la seva funcionalitat. S'han reubicat escales i ascensors i s'han distribuït aules i espais comuns al voltant de l'eix central del projecte, la nova façana de doble pell: una interior tipus mur-cortina amb un vidre aïllant d'altes prestacions tèrmiques i acústiques i una altra capa exterior, amb centenars de làmines de vidre laminat amb quatre tonalitats diferents.

En aquest sentit, la sostenibilitat ha estat clau en el projecte. Per això s'han instal·lat sistemes passius d'aïllament tèrmic i protecció solar que eliminen la transmissió dels raigs ultraviolats. També s'han implantat sistemes d'eficiència energètica en l'escalfament d'aigua i el condicionament tèrmic, higiènic i lumínic.

El resultat ha estat un edifici intel·ligent que dóna confort en el seu interior aprofitant l'impacte de la llum solar, al mateix temps que interactua amb l'exterior i es relaciona amb la ciutat a través d'una façana canviant inspirada en els edificis tradicionals de l'Eixample.

El d'EADA ha estat l'últim d'una sèrie d'edificis que fan de l'eficiència i la sostenibilitat la seva raó de ser i que marquen el camí cap a una Barcelona més verda a la qual Núñez i Navarro ja s'ha sumat.

Centre Cívic i Espai de Gent gran de Baró de Viver

Aquest espai per a la ciutadania és el primer edifici amb certificat LLEGIU Platinum de Nova Construcció de Catalunya i el primer Equipament Social d'Espanya, distinció que reconeix l'ús eficient que es fa en ell de l'energia. Es tracta d'un edifici de 1.652 metres quadrats d'ús públic i com a casal per a persones majors situat en el barri de Baró de Viver, molt pròxim al nus viari de la Trinitat.

La seva eficiència es va fer present ja durant la construcció d'aquest, ja que està plenament prefabricat i construït en sec. Entre les dades més característiques d'aquesta nova construcció és el consum d'un 48% menys respecte a un edifici estàndard, ja que produeix mitjançant plaques fotovoltaiques gran part de l'energia consumida. A més, la seva eficiència garanteix un confort climàtic basat en la inèrcia tèrmica i la ventilació, de manera que l'edifici no necessita refrigeració en els mesos d'estiu. Amb un 93% d'espais amb llum natural les despeses d'enllumenat també es redueixen considerablement. De la mateixa manera, l'aigua és 100% reaprofitable, ja sigui amb el reg de l'edifici o l'aigua dels sanitaris, que prové exclusivament de les aigües pluvials. Lliure d'agents contaminants com VOC's i mercuri, la qualitat del seu aire està garantida, reduint l'impacte i les emissions en un 41% durant tot el seu cicle de vida.

 

Edificios verdes y sostenibles©Adrià Goula

 

Edifici MediaTIC

Situat en el 22@, ens trobem amb un edifici dedicat a les noves tecnologies, que pretén ser un lloc de trobada, aprenentatge i posada en pràctica de les llamdas TIC, les tecnologies de la informació i la comunicació. L'immoble va ser dissenyat per l'arquitecte Enrique Ruiz Geli i va ser inaugurat en 2010. Arquitectònicament es tracta d'un cub amb quatre façanes totalment diferents entre si que tenen funcions específiques segons la seva orientació i la quantitat de llum que rep en cadascuna de les seves cares al llarg del dia. A la nit, com si fos una medusa, desprèn tota aquesta energia, convertint-se en un element luminescent.

Una les principals característiques de l'edifici és la seva estructura, amb un esquelet metàl·lic amb elements verticals en el seu exterior que deixen amplis i diàfans espais en cadascuna de les seves plantes, així com un pati interior. Un altre dels seus distintius és la pell d'EFTE, un compost que fa de filtre solar i que redueix l'entrada de raigs ultraviolats. A més és un material molt lleuger, elàstic i antiadherent, de manera que no s'embruta i s'eviten així despeses de manteniment i contaminació per l'ús de detergents. L'enorme èxit de funcionament d'aquest edifici ha portat a la comunitat a homologar l'ús de l'ETFE com a material de construcció.

 

Edificios verdes y sostenibles en Barcelona_®Canaan

 

Torre Glòries

Un dels edificis més singulars de Barcelona, que per la seva forma cilíndrica i la seva enorme altura s'ha fet un buit en el skyline barceloní. És obra de l'arquitecte francès Jean Nouvel, guanyador del premi Pritzker en 2008. Encara que en els seus orígens la construcció va suscitar una forta polèmica, ràpidament va collir un gran índex d'aprovació tant per la ciutadania com pels turistes. A aquest èxit va contribuir en gran manera la seva il·luminació nocturna, quan l'edifici es fa visible des de diversos llocs de la ciutat gràcies a la combinació de 4.500 dispositius LED, capaços de generar imatges en moviment. Aquest sistema permet reproduir fins a 16 milions de colors. I gràcies a l'eficiència energètica amb la qual va ser dissenyat el cost d'il·luminar la façana al complet durant una hora a penes és de sis euros, ja que consta de 60.000 làmines amb plaques fotovoltaiques que acumulen energia solar per a proveir les necessitats de la torre. Aquest sistema d'il·luminació és conegut com a Diffraction i és utilitzat en la celebració de diferents esdeveniments importants per a la ciutat.

Altres elements que fan d'ell un edifici sostenible és la regulació de la temperatura interior mitjançant un sistema VRV que actua de forma intel·ligent en cada zona de l'edifici, sense proporcionar calor a despatxos desocupats o zones d'emmagatzematge. De la mateixa manera, les llums també es poden controlar mitjançant un sistema que detecta si un espai està sent utilitzat o no.

Mesures com les aquí detallades van contribuir al fet que la Comissió Europea distingís a l'edifici amb el títol d'Edifici Verd, tant per l'eficiència energètica d'aquest, com per les reduïdes emissions de CO₂ en comparació a altres edificis similars.

Ecourban Barcelona

A la frontera del 22@, molt prop del tanatori de Sanxo d'Àvila es va construir en 2005 un edifici que en el seu moment va ser considerat un punt de referència dels edificis sostenibles, l'Ecourban Barcelona, un complex d'oficines. Com a grans pilars d'aquesta sostenibilitat es van basar en la utilització de materials reciclables, lliures de productes tòxics. Igualment important i capital va ser l'estalvi energètic mitjançant la coberta de plaques solars i d'una teulada verda que s'encarrega d'absorbir l'aigua de la pluja per a reaprofitar-la en altres usos. Per a això, es va orientar el complex 45 graus al sud, de manera que podia rebre llum solar durant tot l'any, reduint així la despesa en il·luminació artificial. Altres elements innovadors allà per 2005 va ser la ventilació natural, el sistema de persianes i paravents i les façanes amb plantes enfiladisses verdes. La combinació de tots ells permet estalviar entre el 30 i el 40% de l'energia en relació amb altres edificis similars.

La Fàbrica del Sol

És un equipament municipal que educa i estén la cultura de la sostenibilitat a Barcelona amb programes d'activitats. I ho fa des de l'exemple, des d'un edifici modernista que compta amb ventilació natural i una bomba de calor geotèrmica, a més d'amb un jardí vertical interior, que ajuda també en la sostenibilitat de l'edifici.

Fins ara hem vist els pioners, edificis dissenyats a l'albor del nou mil·lenni, quan es va començar a prendre consciència de la necessitat d'un món més sostenible en el qual l'arquitectura ciutadana tenia molt a aportar. Així, aquestes primeres construccions van marcar el camí a altres edificacions de la nostra ciutat que també assumeixen el seu grau de responsabilitat per a una Barcelona més ECO, com la seu central del Banc de Sang i Teixits, que redueix les emissions de CO₂ en 963 tones anuals amb climatitzadors free-cooling, bescanviadors de calor i un mur de façana aïllant que impedeix el sobreescalfament. També destacable és el Pavelló d'Operacions de l'Hospital de Sant Pau, que va reformar els seus quiròfans amb criteris de sostenibilitat.

 

Edificios verdes y sostenibles en Barcelona

 

I és que el que en el seu moment va ser una cosa excepcional s'ha convertit en un must per a empreses vinculades al sector de la construcció. En Núñez i Navarro tenim assimilat aquest compromís amb el Medi Ambient i el fem palpable a cada projecte, en cada edifici. Sense anar més lluny, a l'hotel Rec Barcelona, el terrat superior del qual està coronada per una coberta d'aigua amb un tapís verd de plantes herbàcies que permet un aïllament natural i sostenible de l'edifici. A més, els patis condicionats amb plantes i les finestres corredisses del lounge permeten ventilació natural sense aire condicionat. Tot l'hotel disposa de sistemes d'estalvi energètic amb lluminàries de baix consum i s'ha reduït al màxim l'ús de materials procedents del petroli, potenciant els materials naturals com a fusta, llana, formigó o el ferro. I és que ser eficient i sostenible és com el domini de l'anglès per a treballar. Fa temps que va deixar de ser un valor afegit. És una condició sine qua non. Els nostres clients ho saben. I nosaltres també.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.