Propostes eco-friendly per a Nadal de la mà de Pia Capdevila

2021-12-21

Les festes estan molt a la vora i tots sentim ja la il·lusió per aquestes dates tan especials. Els carrers de la nostra ciutat estan il·luminades, segurament ja coneixem qui és el nostre amic invisible a hores d'ara i estiguem pensant quins seran els nostres propòsits per al nou Any 2022.

No obstant això, el Nadal és una de les èpoques de l'any on més excessos es produeixen: més compres, més menjar, regals, sopars d'empresa i, per descomptat, adorns de Nadal cada vegada més espectaculars que decoren tots els racons de les nostres ciutats i llars.

En conjunt i durant les festes es produeix un augment dels desfets, que arriba, de mitjana, fins a un 25%. D'aquest elevat volum de desaprofitaments només un 2% es recicla, segons les estimacions.

Des de Núñez i Navarro volem que el nostre Nadal sigui el més agradable possible per al planeta. Volem transmetre la il·lusió per aquestes dates més enllà de les paraules i, expressar-ho també mitjançant la decoració nadalenca. Això sí: des d'una perspectiva sostenible. La decoració a partir de materials reciclats i sostenibles, a més de permetre't estalviar diners mentre protegeixes el medi ambient, et permetrà també una excusa excel·lent per a passar temps en família.

Si estàs cansat de la decoració tradicional de Nadal i cerques una cosa nova i original, per què no provar amb la decoració sostenible? Avui xerrem sobre això amb una professional en la matèria, Pia Capdevila, interiorista professional que es va encarregar de  la decoració de l’interior d’un dels pisos en la NN Promoció Illa Augusta ,  qui defineix aquesta època festiva amb la paraula “Llum, perquè és ara quan vestim les nostres cases, les transformem i les omplim de màgia. Cada vegada som més conscients del benestar que transmeten les nostres llars, i fins i tot reconeixem com el seu aspecte pot arribar a tenir efectes sobre el nostre estat d'ànim”.

De la mà de Pia Capdevila et donem avui algunes idees sostenibles que podràs incorporar fàcilment en la teva taula aquestes festes per a impressionar als teus convidats i “gaudir de les festes d'una forma diferent, brillant i atrevida”, perquè recorda: sostenibilitat no és sinònim d'austeritat i, tal com comenta Capdevila, “menys és més”.

Centres de taula

Els centres de taula continuen sent un símbol en aquestes festes. Si vols fer-te amb un centre de taula més sostenible, et proposem usar branques de pi, avet o eucaliptus que puguem podar o bé trobar. Podem donar-les forma a les branques unint-les amb filferro al nostre gust i decorar-les amb llums LED de baix consum o espelmes.

Capdevila assegura tenir predilecció per les fulles d'eucaliptus i d'avet ja que, “tant naturals com seques, donen un toc càlid a les taules” i, des de la seva experiència, assenyala: “m'agrada decorar els centres amb corones de molta varietat de verds, amb fulles grans especialment en la base dels centres. També acostumo a donar-los personalitat amb alguna aplicació nadalenca com a fulles pintades de vermell, cintes, comptes... “.

En interessar-nos per les tendències d'aquest 2021 quant a colors i mesures per als centres de taula, Capdevila recomana “les combinacions de vermell, verd i daurat, d'una banda; i el blau, negre i blanc, per l'altre. Quant a les mesures, m'agrada que els centres de taula siguin vistosos i que omplin la taula, però que al mateix temps siguin prou còmodes per a servir el menjar. Si la taula és molt llarga, caldrà repetir els centres al llarg de la taula perquè no es vegi proporcionalment petit".

nadal eco-friendly , per Pia Capdevila

Estovalles

Vesteix la teva taula amb estovalles de cotó i reutilitza-les cada vegada que ho necessitis, a diferència de les estovalles de paper d'un sol ús. Les estovalles de tela et permetran optimitzar el temps de neteja a posteriori, on podràs utilitzar productes de neteja toxic free, naturals i fets a base de llimona, vinagre o bicarbonat.

Per a incorporar estovalles en els nostres salons de manera elegant, la interiorista recomana que “les estovalles, a part de tenir un to neutre, haurien de vestir la taula fins al sòl. L'estampat l'ha de portar el sobre estovalles, els camins de taula o els sota plats, que seran els encarregats de donar el color a la taula”, assenyala.

Si els colors neutres no ens convencen i volem mostrar-nos més coloristes, Pia Capdevila ens dona opcions per a tots els gustos i suggereix “estovalles de quadres escocesos, que acompanyen de meravella aquesta temporada; o estampats de Toile de Jouy, que donen un toc romàntic als espais”. Els estampats atrevits no ens han d'espantar, ja que resulten fàcils de combinar. Per a fer-ho de la millor manera, la interiorista sol “barrejar-los amb bases de lli neutres o amb tocs de vellut, per a jugar amb els estampats en els tovallons, els plats de presentació i amb les cintes decoratives”.

nadal eco-friendly , per Pia Capdevila

Tovallons de tela

Entre aperitius, primer plat, segons, postres, torrons i cafè, necessitarem tenir les mans i la taula neta. I existeix una millor solució que els draps de tela rentables bonics, que puguin ser utilitzats en altres ocasions?

Utilitzant tovallons de cotó evitarem usar les de paper, que són pràcticament impossible de reciclar després de ser utilitzades per contenir restes de menjar; i dotarem així de personalitat al nostre espai.

En aquest cas, hem de tenir en compte el color predominant del conjunt per a no trencar amb l'estètica i buscar l'harmonia: “Si usem estampats com a quadres escocesos o toile de jouy, podem usar tovallons en el to de l'estampat llises o també amb el mateix estampat que les estovalles. Si utilitzem bases llises tindrem més opcions per a usar estampats en els tovallons”.

nadal eco-friendly , per Pia Capdevilanadal eco-friendly , per Pia Capdevila

Per a aquest utensili, Capdevila recomana doblegar les teles de maneres originals per a crear un efecte visual bonic, i comenta: “A mi m'agrada recollir-les fent un nus o amb un llaç o una corda”, que sempre podem rescatar del nostre armari, “i penjar-les algun element nadalenc com una flor, un detall de l'arbre, etc., i les col·loco normalment damunt dels plats”.

Vaixella i cristalleria

Atreveix-te a barrejar la vaixella! Amb una mica d'imaginació i atrevint-te a barrejar colors, qualsevol base pot convertir-se en l'escenari nadalenc ideal afegint petits detalls.

Quant a la cristalleria, aposta per copes i gots vermells o verds, que després també pots utilitzar la resta de l'any. Aquests colors, que associem sempre amb aquestes festes, t'ajudaran a vestir la taula amb un esperit més festiu.

nadal eco-friendly , per Pia Capdevila

Elements decoratius

A l'hora de decorar els nostres espais, cada detall compta. Més enllà dels teixits que vesteixen les taules, podem també adornar ampolles, gots i plats que anem a utilitzar per a crear un ambient nadalenc immillorable en les nostres taules.

Una idea original: utilitza taronges seques com a decoració. Només és necessari que tallis en rodanxes fines la taronja i les enfornis a uns 80 graus durant dues hores. Una vegada fora del forn, podràs penjar les rodanxes mitjançant fils de colors, i decorar així ampolles, poms de les portes i fins i tot utilitzar-les com a boles de decoració per a l'arbre de Nadal.

Aprofitant la idea, Pia Capdevila ens recomana també la magrana, ja que “és una fruita fàcil i còmoda d'usar en les decoracions nadalenca perquè és una fruita de temporada i, a més, els seus colors ens ajuden a crear composicions al voltant dels colors tradicionals del Nadal, ja que combinen a la perfecció amb tonalitats de vermells, verds i daurats”.

Si utilitzes magrana com a ingredient en el teu menú nadalenc, utilitza també la seva closca i escriu el nom de cadascun dels teus convidats per a assenyalar així l'espai que ocupen en la taula. Segur que el recordaran!

 

Són moltes les idees que podem incorporar en les nostres taules perquè sostenibilitat i estil caminin de la mà durant aquestes festes, encara que la imaginació serà, sens dubte, la teva millor aliada per a la decoració.

Fes el primer pas i marca la diferència en les reunions familiars que s'aproximen amb una decoració eco-friendly i més respectuosa amb el medi ambient.

Els teus convidats i el planeta ho agrairan. Bones Festes a tots i a totes!

 

 

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.