Javier Frías: “És important saber on aparcaràs el cotxe abans de sortir per a poder estalviar en CO₂”

2022-12-16

El moviment és part de les nostres rutines. Per a anar a la universitat, a la feina, a comprar, al teatre o a sopar, la nostra manera de moure'ns determina no només la nostra qualitat de vida, sinó també la de la nostra ciutat.

Apostar per la mobilitat sostenible és una de les claus per a l'Agenda 2030, la qual defensa que per a fer la transició cap al transport sostenible s'haurien d'adoptar estratègies a curt i llarg termini, que redueixin les emissions de carboni mitjançant la implementació de noves tecnologies. I, per a això, són necessàries innovacions audaces i l'establiment d'aliances entre els governs, la societat civil i el sector privat.

Per tal d’entendre més com afectarà això a la mobilitat urbana dins la nostra ciutat, vam tenir el plaer de parlar amb Javier Frías, Responsable Comercial de Pàrquings a Núñez i Navarro.

Es preveu que al 2024 gairebé un 82% dels desplaçaments a la ciutat es facin a peu, en transport públic o amb bicicleta. “La idea és que la ciutat sigui pels vianants, un espai pensat per als ciutadans i perquè sigui fàcil arribar als llocs caminant”, explica Frías. Això no significa que no hi hagi llocs als quals, malgrat poder arribar en transport públic, s'opti per arribar amb transport privat, ja sigui per una qüestió de temps, necessitat o per comoditat, “i els pàrquings són el depositari perfecte per fer-ho” diu Frías.

Pàrquing NN Espronceda, con plazas para bicicletas

Pàrquing NN Espronceda, amb places per bicicletes

En aquest sentit, la figura dels pàrquings és essencial, també pel que fa a  la sostenibilitat. Frías concreta: “Els pàrquings existeixen per donar servei. La gent que té cotxe necessita aparcar-los a algun lloc quan es mobilitzen. Tenir clar on aparcar permet reduir temps buscant aparcament per la ciutat, i en conseqüència reduir la petjada de CO2, encara que sigui mínima. Per tant, és important saber on aparcaràs el cotxe abans de sortir per a poder estalviar en CO2”.

Des de Núñez i Navarro, tenim la voluntat d'anticipar-nos a les necessitats de les persones. “Oferim el que la gent necessita”, explica Frías. “Creiem que el que realment importa és la veu dels nostres clients. Una de les coses que intentem treballar especialment és la flexibilitat; adaptar-nos als horaris de les persones”.

Aquesta adaptabilitat va ser un punt essencial durant la pandèmia, quan els pàrquings van haver d'adaptar-se a les necessitats de la població. La gent no havia d'anar tots els dies a l'oficina. Havíem d'adaptar-nos a la situació que tots estàvem vivint. Així que el nostre Grup va crear un abonament especial; un producte que s'ajustés a un dia, i el preu del qual no fos elevat”.

Després de la pandèmia, aquest abonament especial continua sent d'allò més útil per a aquelles persones que busquen pàrquing per un dia concret. Frías explica que es tracta  “d’una oferta econòmica que et permet sortir de casa amb tranquil·litat, arribar, aparcar i no preocupar-te, amb reserva a través d'operadors de mobilitat com Parclick, Parkimeter, OnePark, ElPàrquing o ParkApp”.

Al final, no només es tracta de flexibilitat horària, sinó també d'adaptar-se a les particularitats globals dels clients, com les preferències a l'hora de triar plaça, en els casos de lloguer o tutelatge mensual. “Hi ha clients que fins que no porten 2 o 3 dies aparcant, no estan convençuts que la plaça els agrada. Per això els enviem tota la informació i el preu, i el mateix dia poden tenir les claus per a aparcar. Si una vegada dins no els encaixa, es fa el canvi al moment, en funció de la disponibilitat”, explica Frías.

Javier Frías, Responsable Comercial de Pàrquings en Núñez i Navarro

Javier Frías, Responsable Comercial de Pàrquings a Núñez i Navarro

Per altra banda, Javier Frías parla sobre el concepte de plaça d'aparcament, diferent en altres països. “A Alemanya s'utilitza l'autobús per a anar a buscar el cotxe per a després anar a casa, perquè a les ciutats no hi ha lloc per a aparcar”. Així, la idea del “park and ride” té sentit: la gent aparca per a utilitzar després el transport públic. “Assumeixen que el pàrquing no està sota casa”, comenta Frías.

Aquest concepte de “park and ride”, o aparcament dissuasiu, és una mesura estesa a Europa, però la seva aplicació a la ciutat de Barcelona és un repte majúscul: “S'han plantejat grans aparcaments gratuïts, des d’on la gent pugui agafar el transport públic fins a la ciutat. És un projecte que té les seves limitacions, des de l'espai que suposa, fins a la complexitat d'albergar tots els cotxes que entren a Barcelona; a més, ha de ser públic, ràpid i eficaç per poder portar la gent al centre”.

Quan li preguntem a Javier Frías sobre quines mesures de sostenibilitat s'implementen als pàrquings més enllà del “park and ride”, comenta: “Una de les millors iniciatives per a millorar en l'àmbit de la sostenibilitat és apostar pel baix consum elèctric, però també és molt important que la gent sàpiga on aparcar. Quant més fàcil sigui trobar un aparcament, menys CO₂ s'emetrà a la ciutat”.

L'espai públic és un altre dels components essencials en una ciutat sostenible. Si passegem per Barcelona, veurem les voreres plenes de motocicletes que utilitzen l'espai públic per aparcar. Frías explica que això es deu a la facilitat d'aparcar i el bon clima que la ciutat ofereix: “Un dels grans avantatges d'anar amb moto és la facilitat a l'hora d'aparcar. Barcelona és una ciutat molt bonica per anar amb moto, i el clima i les condicions de la ciutat el converteixen en un mitjà de transport encara més atractiu. No és el mateix anar amb moto a Hèlsinki... aquí no tens problemes de gel i fred. De fet, és una activitat tan recurrent a la ciutat, que ja forma part de la cultura aparcar al carrer”.

En aquest sentit, Frías explica que des del Grup ofereixen solucions a conductors i conductores més conscienciats davant aquesta falta d'espai: “Tenim moltes places de moto i hem fet ofertes de moto a preus molt assequibles, perquè creiem que el futur en motos ho requereix”.

A Núñez i Navarro disposem de nombrosos aparcaments a Barcelona, complementaris dels grans serveis de pàrquings de la ciutat. Té la possibilitat d'informar-se a la nostra pàgina web, i pot consultar-nos o adquirir un abonament de forma senzilla. La millora de la mobilitat i la sostenibilitat en els desplaçaments ens preocupa a tots, sens dubte.

Pàrquing NN Còrsega, con plazas de carga eléctrica

 

Pàrquing NN Còrsega, amb places amb càrrega elèctrica

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.