Opengram17: Amb l'arquitectura a flor de pell

2017-11-23
Més de 1.600 assistents al 48H Open House BCN van captar el seu “moment arquitectònic”, fent de la pell de la ciutat la pell de l'habitant.

Cinc bancs de pedra que, vists en un plànol zenital des d'una galeria del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona-PRBB, semblen tecles d'un piano. Una dona llegint un llibre, uns arbustos i la perspectiva del pati de l'edifici completen la composició de la foto guanyadora del concurs fotogràfic #Opengram17, convocat dins del marc de celebració del Festival d'Arquitectura 48H OPEN HOUSE BCN, i que ha comptat amb Núñez i Navarro com a Col·laborador Oficial.

L'autora d'aquesta imatge és Pilar Escobar, una estudiant d'arquitectura que gaudia impressionada de les vistes al mar i del hall interior del recinte quan una escena li va cridar l'atenció fins al punt “que els meus ulls la van convertir en foto a l'instant. Una noia asseguda sola en aquest gran espai, llegint un llibre en un banquito de l'entrada. Vaig treure el meu mòbil i vaig prendre la foto”. Sent estudiant d'arquitectura no li va costar interpretar el tema del concurs, ja que segons la pròpia Pilar, “la pell de l'arquitectura és alguna cosa incorporat en les nostres vides. Conscient o inconscientment es mira, s'observa, s'aprecia i es pensa amb un enfocament arquitectònic”.

Una altra foto que va representar, de manera literal, la pell de l'arquitectura va ser la captada per la instagramer Roser Navarro al Centre d'Art Contemporani Fabra i Coats. En primer plànol de la imatge destaca una columna de l'antic recinte fabril pintada en dos colors i amb una capa de pintura desconxada. El contrast entre els colors turquesa i blanc del pilar i una presència humana desenfocada en segon plànol completen la imatge. Per a l'autora, “vaig veure clar que s'ajustava al tema després de fer-la. M'agraden les textures. En aquest cas em va cridar l'atenció el color de la pintura i l'evidència del pas del temps i vaig creure que encaixava molt bé amb la temàtica”.

Foto finalista concurs #Opengram17 -@roser_n

Més complicat va resultar representar la pell de l'arquitectura a Oscar García Ortega, un altre dels finalistes, amb la seva foto realitzada en el Cilindre de Horta: “calia unir molts elements en una sola imatge i això solament ho descobreixes quan estàs en el lloc i el que en aquest moment t'inspira a descobrir una imatge que compleixi amb la premissa del concurs”.

Ell ja té experiència en aquest tipus de concursos, ja que l'any passat es va quedar a les portes de guanyar el concurs #MiraLaRotonda que Núñez i Navarro va convocar per celebrar la rehabilitació de la torre Andreu, La Rotonda. El instagramer manté el seu optimisme i valora enormement el fet d'arribar tan lluny una vegada i una altra: “és un gran afalac pel meu haver estat finalista. Estar entre els 10 seleccionats de més de 1600 em sembla una proporció més que interessant. En aquest cas m'agradaria complir la dita: no hi ha dos sense tres o la tercera és la vençuda”.

Foto finalista concurs #Opengram17 -@oscar_bcn

Com ells tres, més de 63.000 visitants van acudir a la convocatòria del 48h Open House Barcelona per descobrir llocs inaccessibles al gran públic la resta de l'any. De tots ells, més d'1.600 van captar el seu “moment arquitectònic”, fent de la pell de la ciutat la pell de l'habitant. Cadascun a la seva manera va intentar representar el tema de la campanya, La pell de l'Arquitectura, que segons l'organització, “ha volgut provocar en l'espectador la reflexió i la seva capacitat testimonial gràcies a l'intercanvi de sensacions entre visitant i espai arquitectònic”. Un jurat format pels fotògrafs especialitzats en arquitectura Nicanor García i Adrià Goula; el Director de marqueting de Nuñez i Navarro, Daniel Zafra; la Directora de l'Associació48h OHBCN, Elisenda Bonet i el Social Media Manager del 48h OHBCN, Albert Domènech, van seleccionar les 10 imatges que millor representaven La pell de l'Arquitectura.

Per a Daniel Zafra, “és realment complicat plasmar alguna cosa tan abstracte com la pell de l'arquitectura en una foto i el 48H Open HouseBarcelona ha tornat a estimular l'experiència creativa dels participants”. El Director de Màrqueting de Núñez i Navarro també va voler destacar el “honor que ha suposat per a Núñez i Navarro ser col·laborador oficial del #Opengram17, ja que conjumina en un sol projecte l'arquitectura de Barcelona i la fotografia, dues disciplines que avui dia formen part de l'ADN de la nostra companyia”.

Una vegada realitzada la criba, l'última paraula la tenien els instagramers. Així, la fotografia guanyadora es va decidir per votació popular en Instagram entre els 10 finalistes. Ja des del principi la foto de Pilar Escobar va ser destacant-se entre les altres: “A mesura que la meva foto va ser acumulant likes, vaig sentir més energia si cap per seguir endinsant-me al món de la fotografia. Em va emocionar saber que les persones descobrien alguna cosa especial en la meva foto. Em va semblar increïble estar entre les deu finalistes, no ho podia creure! A més, van participar molts fotògrafs professionals i gent especialista en el tema”.

Lliurament premi final Concurs #Opengram17

Els millors desitjos de Pilar es van fer realitat i la seva foto va ser la guanyadora amb 1.043 likesrebuts durant el procés final. L'anunci de la foto guanyadora es va dur a terme el passat 16 de novembre en el B-Hotel de Barcelona. L'acte va comptar amb la presència de la Directora de la Associació 48h Open House BCN, Elisenda Bonet, i del Director de Màrqueting de Núñez i Navarro, Daniel Zafra, que, com a col·laborador oficial del concurs, va obsequiar a Pilar Escobar amb una nit d'hotel per a dues persones, amb desdejuni inclòs a l'Hotel Granvía, premi que la guanyadora considera “espectacular. L'Hotel Granvía va ser i és un referent cultural, social i arquitectònic a Barcelona. És un plaure poder gaudir una nit aquí”. Tan espectacular com la seva foto, que ens deixa l'arquitectura a flor de pell.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.