Brosmind per a NN Wallery: “L'art urbà és art igualment, amb l'avantatge que està disponible per a tothom”

2021-04-15

Els germans Mingarro, Juan i Alejandro, més coneguts com Brosmind, són dos dissenyadors d'Osca que destaquen tant pels seus treballs d'il·lustració comercial com pels seus nous projectes personals. En 2006 van decidir fusionar el seu talent i van fundar l'estudi Brosmind, establint-se a Barcelona i consolidant-se com a parella creativa. Des de llavors, no han parat de treballar per a diverses marques de renom i les seves il·lustracions, acolorides i amb multitud de detalls, han estat premiades en festivals internacionals de prestigi com Cannes Lions, Clio Awards o Eurobest.

Ells mateixos afirmen que són “germans, amics, enemics, il·lustradors, artistes, aprenents d'electrònica, videastas aficionats, amants dels entrepans de fuet, pares, fills, marit/nuvi, professors i músics ocasionals”. Descobrim al costat d'ells el mural del carrer Av. Riera de Cassoles, 6 amb el qual van participar en el projecte NN Wallery d'art urbà impulsat pel Grup Núñez i Navarro i que pots continuar veient a la nostra web.

NN Wallery_Brosmind

Juan, amb quines paraules definiries al teu germà. I tu Alejandro, Com defineixes al Juan?
Jaja… els dos podem respondre de manera conjunta. Aquesta definició varia constantment, fins a diverses vegades en un mateix dia, i pot anar des del més elogiós fins al més crític.

Quina és la qualitat que més valoreu de l'altre, sobretot a l'hora de treballar en equip?
És difícil concretar, però potser el que més valorem és la seguretat que sempre podem comptar amb l'altre.

Al principi cadascun tenia el seu propi estil, però vau aconseguir que tots dos es fusionessin en un només, com és l'estil Brosmind i com vau viure aquesta fusió?
Va ser una fusió progressiva i bastant natural, fruit de la necessitat de treballar conjuntament per a poder afrontar els nostres primers projectes d'il·lustració. Cadascun va anar aprenent del que l'altre feia millor i a poc a poc vam anar construint aquest estil acolorit i optimista, replet de personatges de fantasia.

Com és el vostre procés creatiu? De què s'encarrega cadascun de vosaltres?
La part conceptual sempre la fem de manera conjunta. Això inclou el plantejament de les idees i la seva plasmació en un esbós en llapis molt detallat. Només a partir d'allí és quan dividim les tasques, de manera que Juan s'encarrega de l'entintat i Alejandro de l'acolorit.

Per a vosaltres Barcelona ha estat una destinació turística primera, per a passar a ser després la vostra llar, quina visió global teniu ara de la ciutat? Què representa per a vosaltres Barcelona?

És la nostra ciutat favorita, ens agrada l'ambient que es respira, la seva grandària, la seva gent, l'olor dels seus carrers i el sabor del seu menjar.
Encara que som originaris de Binèfar, un poble d'Osca, ja hem viscut a Barcelona la meitat de les nostres vides, i els nostres fills ja han nascut aquí. Va ser a Barcelona on vam realitzar els nostres estudis universitaris i on vam descobrir l'escena creativa, artística i cultural que acabaria sent la nostra forma de vida.

NN Wallery_Brosmind

 

Com us va arribar l'encàrrec de NN Wallery i quina va ser la vostra primera reacció?
L'encàrrec ens va arribar a través de l'Editorial Norma, bons amics amb els quals ja havíem col·laborat en ocasions anteriors.  Ens va encantar la idea i vam acceptar encantats, perquè normalment no tenim l'oportunitat de treballar en format mural.

Les vostres il·lustracions són conegudes per la multitud de detalls que en elles plasmeu i el mural d'Av. Riera dels Cassoles, 6 no és una excepció, Què trobem en ell?
Vam tractar de representar el que per a nosaltres és l'essència de Barcelona, portant-ho al nostre terreny, que és el dels personatges. En la peça lògicament apareixen les icones clàssiques de la ciutat, però també vam introduir referències de coses més recents, com els patinets elèctrics o picades d'ullet més personals, com el fuet.

Com va ser el procés de creació de l'obra? Vau tenir clar des del principi què volíeu plasmar?

Va ser un procés molt fluid, perquè coneixíem molt bé el tema. Per descomptat pensem a incloure picades d'ullet als elements més icònics de Barcelona, però també volíem jugar amb altres conceptes menys típics i fruit de la nostra relació personal amb la ciutat.

Quines reaccions us van arribar dels espectadors del vostre mural?
Tot han estat opinions positives. El curiós d'aquest projecte, és que mai saps quan algú s'anava a topar amb la peça. Quan això succeia, algunes persones tenien l'amabilitat de fer-li una foto i compartir-ho en les seves xarxes socials, o d'enviar-nos un missatge, i aquesta és potser la part més bonica del projecte.

Què us va semblar veure com es plasmava el vostre esbós en el mur? I com vau viure el moment de signar una obra de tan grans dimensions?

L'artista Berok i el seu equip van fer un treball fantàstic transferint el mural amb gran fidelitat. Nosaltres no tenim experiència com a muralistes i veure l'obra reproduïda a una grandària tan gran ens va impressionar. A l'hora de signar la peça, vam tenir un moment de nervis, perquè no volíem fotre-la.

Què era i que és ara per a vosaltres el urban art? creieu que és important per a les ciutats?

Sí que és important, per això cada vegada està més normalitzat. L'art urbà és art igualment, amb l'avantatge que en usar com a suport la pròpia ciutat està disponible per a tothom, cosa que no succeeix amb altres expressions artístiques.

Amb el projecte NN Wallery, Núñez i Navarro cerca millorar l'entorn de les persones a través de l'urban art, creieu que es compleix la missió?

Sens dubte, i vam poder constatar-ho en primera persona a través dels comentaris que ens feien els veïns mentre es pintava el mural.

NN Wallery_Brosmind

I personalment, Què us ha aportat el projecte? Repetiríeu?
Ha estat un plaer participar, tant per l'encàrrec com per les persones implicades. Ens encantaria repetir, i algun dia aventurar-nos a pintar un mur personalment.

A Barcelona li falta “art” als seus carrers?

No li falta, però és una d'aquestes coses de les quals sempre es pot afegir més.

I, finalment, quins projectes teniu ara entre mans?

Acabem d'acabar una baralla de cartes per a la companyia Bicyle i estem molt il·lusionats amb la imminent aparició d'un nou llibre sobre el nostre treball a càrrec de Norma Editorial.

Descobreix el projecte NN Wallery al complet aquí.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.