Pia Capdevila: “L'interiorisme no és una professió que et puguin ensenyar, cal tenir passió pel que fas”

2020-12-18

Passió i cura. Aquests són els adjectius que millor defineixen l'essència de l'estudi d'interiorisme i esdeveniments de Barcelona Pia Capdevila. Un lloc en el qual es creen espais amb personalitat, elegància i, sobretot, especials per a cadascun dels seus clients. Perquè Pia Capdevila és així: una ànima inquieta i empàtica, plena de positivisme i constància. Per això els seus treballs respiren dedicació, cura pel detall, perfecció i, sobretot, naturalitat.

Als seus últims projectes de disseny s'ha sumat la decoració de l'interior d'un dels pisos situat en la NN Promoció Illa Augusta, un nou complex residencial ubicat en ple centre de Sarrià. Avui, mentre ens mostra el resultat i ens detalla quin ha estat la seva aposta per a convertir aquest espai en una llar, xerrem amb ella sobre la seva carrera professional, els seus projectes, i per descomptat, de decoració nadalenca.

Entrevista Pia Capdevila_Núñez i Navarro

Pia, Quines són les paraules que consideres que millor et defineixen? I les que millor defineixen el teu estil?

A mi em defineixen bé les paraules optimisme, empatia i transparència. El meu estil, podem dir que combina línies clàssiques, però contemporànies, sense anar-me molt al classicisme. Treballo una línia molt neutra. M'agraden les bases neutres, per a després poder aplicar tocs de color que es puguin anar canviant. I atemporal, és una altra de les paraules que m'agrada utilitzar per a definir el meu estil.

En quin moment aflora la teva vocació i decideixes que vols dedicar-te al món de l'interiorisme?

Vaig decidir fer-me interiorista just en finalitzar els meus estudis a l'escola. Tota la meva vida havia pensat a ser metge, però un dia em vaig aixecar i vaig decidir que no, que la medicina no estava feta per a mi i que preferia apostar pel costat artístic. El meu pare és arquitecte, però mai m'havia plantejat seguir els seus passos en aquest sector, i un dia em vaig aixecar i ho vaig decidir. També vaig tenir clar que no volia ser arquitecta i que el que m'agradava era la decoració, l'interiorisme, pensar els projectes amb cap i després, evidentment, posar-los estil. I així em vaig embarcar en l'aventura de l'interiorisme.

Com neix l'estudi d'interiorisme Pia Capdevila?

És una cosa que tenia molt clara des que vaig començar a estudiar. Sóc molt inquieta, molt, molt inquieta i realment sempre he tingut clar que volia treballar per a mi mateixa. Mentre estudiava la carrera vaig estar treballant i formant-me amb un munt de interioristas, i una vegada acabats els estudis, amb dos amics decidim crear un despatx. Érem tres socis i tot va començar com una història de tres amics que, al final, es va anar dissolent. Cadascun va continuar el seu camí i jo vaig decidir que el meu era continuar sola. Vaig apostar per això. Des de llavors ha estat i és una lluita constant i un esforç increïble, però després de 15 anys que porto embarcada sola en aquesta aventura, puc dir que els fruits que recullo són enormes, estic encantada d'haver creat l'equip que he creat, d'haver format gent que ha passat pel meu estudi i que a més s'han embarcat en les seves pròpies històries. És una gran experiència i seguiré endavant i a continuar creixent.

Entrevista Pia Capdevila_Núñez i Navarro

Quins serveis oferiu?

Vaig començar amb el residencial i ho continuo oferint perquè és una part de l'interiorisme que m'encanta, però amb els anys i l'experiència, hem anat obrint camp en contra a nivell hoteler amb projectes de tota mena, hotels més grans, més petits. El sector hoteler i el residencial són, sobretot, els que presideixen el despatx. Després també fem oficines. M'agrada que no se m'hagi encasellat en una cosa en concret, tenim clients de tota mena, tenim clients i projectes molt diversos i això em motiva cada dia més.

Què et va semblar la Promoció Illa Augusta quan la vas visitar per primera vegada? I una vegada en el pis: Què et va transmetre l'espai?

Els espais que projecta Núñez i Navarro, realment, són espais càlids i que trobo que ja són una bona base per a treballar des del punt de la decoració, que és el que se m'ha encarregat a mi en aquest cas. La base, els materials, van molt d'acord amb les línies de decoració que hem traçat en aquest projecte d'interiorisme. Els colors que utilitza Núñez i Navarro, la il·luminació…  són espais que transmeten calma i serenitat. No són en absolut estressants.

Quines característiques dels pisos i cases consideres importants perquè l'interiorisme sigui un èxit?

La llum és importantíssima. Que tots els espais compleixin les necessitats que tens en el moment que busques un pis. I després sempre ho dic, que l'espai t'aculli, que quan entris en aquest espai diguis “em veig aquí”.

Entrevista Pia Capdevila_Núñez i Navarro

Què transmet la decoració i disseny que heu triat per a aquest pis?

És un pis per a una parella jove, de manera que hem buscat que, sobretot, aporti calidesa i lluminositat. Hem triat tons clars i unes línies que fossin conforme al seu estil, que no quedés recarregat, però que alhora fos elegant i sobri. Li hem tret partit a través de peces ben seleccionades.

Com s'aconsegueix l'equilibri entre estètica i confort que ens fa “sentir a casa”?

Jo crec que, triant bons materials i tons que et transmetin sensacions podem aconseguir aquest equilibri entre estètica i confort. Per exemple, és més confortable un lli o un cotó que una pell. I també és important triar una gamma de tons i de materials que visualment no estressi, que tot vagi molt lligat. Després pots fer una aportació de fibres naturals, o barrejar dues fustes diferents però que engamen entre elles. Es tracta de buscar l'equilibri de les peces. Com busco aquest equilibri, no sé definir-t'ho, perquè al final és una mica d'inspiració, d'anar veient peces, anar-les barrejant al teu cap i anar visualitzant com quedaran. Moltes vegades nosaltres mateixes fem proves i decidim que no, que això no funciona i ho canviem. Cal fer proves i cal atrevir-se, aquests dos paràmetres són imprescindibles. La gent a vegades no s'atreveix per “por a” i crec que no està de més. Escolta, cal provar, i si no t'agrada ho canvies.

Quines qualitats són indispensables en les persones que treballen en un estudi d'interiorisme per a aconseguir donar en el clau?

Aquesta és una professió molt agraïda, però molt dura alhora. Sempre ho dic i ho explico. Cal tenir passió pel que fas, no és una professió que te la puguin ensenyar, has de tenir vocació i portar-ho dins. Això és una cosa que jo demano al meu equip, no demano que sàpiguen més o menys, sinó que realment tinguin vocació, inquietud, ganes de buscar, de crear, d'atrevir-se a ensenyar i a provar el que s'està creant. Moltes vegades ens equivoquem, jo mateixa de mil errors he après un munt. Però realment és imprescindible deixar-te portar i quedar-te amb la lectura positiva. És molt sacrificat en el camp de la direcció d'obres i la gestió d'obres, això és el més complicat, però crec que, amb paciència, tenacitat i sabent dirigir una mica, les coses s'aconsegueixen. És una professió molt del dia a dia, de treballar molt i, evidentment, d'aconseguir que els teus clients et cridin per a tot. Crear una cartera de clients que repeteixi, això per a mi és fonamental. 

La petició més estranya o sorprenent que t'han fet…
Una vegada em van fer crear un minigolf en un soterrani. Va ser un projecte molt divertit a Marbella, era el soterrani d'una casa i vam recrear un minigolf, fins i tot amb murals de paisatges en les parets.

Entrevista Pia Capdevila_Núñez i Navarro

L'eco sostenibilitat és una demanda creixent en tots els sectors de la societat. En decoració també hi ha major predilecció dels clients per peces, materials eco, reciclats, etc.?

Encara no al 100%. Som nosaltres els qui ho hem d'oferir més, realment, i pensar en això perquè, per desgràcia, els pressupostos i el ressò no estan al mateix nivell, llavors moltes vegades quan s'ha de triar una peça que és més sostenible, però és més cara, de vegades és el primer al que es renuncia.

Què significa per a tu Barcelona?

Barcelona és la meva ciutat de referència i realment em sento molt orgullosa d'haver nascut en aquesta ciutat, que és bonica, té mar, que per a mi és impressionant, i que és i ha estat, un gran referent mundial a nivell de disseny i arquitectura.

Entrevista Pia Capdevila_Núñez i Navarro

Quins elements de la casa fan llar?

Llibres i art. Jo sóc una persona que en general valora molt els llibres i l'art. A la meva casa, el meu element preferit és el meu quadre estimat de Tàpies. I amb els meus clients em passa que m'agrada transmetre aquest amor meu per l'art i els llibres i que formi part de la decoració. I després, evidentment, que això és molt meu, teixits. No concebo una casa sense tèxtils, sense coixins, sense cortines, etc.

I ara que s'acosta el Nadal… Quins elements de decoració consideres que creguin més ambient nadalenc en una casa?

L'arbre, sens dubte, per a mi un Nadal sense arbre no és Nadal. També les garlandes, m'agrada posar-les a les xemeneies, a les prestatgeries i també les espelmes. I sóc una fanàtica de vestir les taules de Nadal. De fet, en aquestes festes, que són una miqueta estranyes, llancem una sèrie de decoracions nadalenques per a taules dissenyades per mi. Oferim un servei per a poder-te muntar i desmuntar la taula. Hem fet 5 gammes, amb cinc estils, molt diferents al que tenim estipulat al cap com a Nadal de tons vermells, plates, daurats i verds. Per a buscar una mica aquesta alegria i aquesta il·lusió. A mi és una època de l'any que sempre m'ha agradat molt i crec que no cal perdre la il·lusió.

Entrevista Pia Capdevila_Núñez i Navarro

I, per a acabar, algun consell per a decorar amb estil les llars per Nadal?

Jo crec que cal atrevir-se i això és el que he fet a la proposta que presentem de taules de Nadal. Per què un Nadal no pot ser rosa o lila o blau? Hem fet una taula blava que és preciosa. Combina blau amb daurats i verds, amb boles de Nadal en blau grisenc, amb hortensia, que tampoc és una planta típica d'aquestes festes. També fem una proposta de taula en blanc i negre, amb talps i ratlles. Segur que mai et plantejaries un Nadal amb talps i ratlles, però mescles unes estrelles, amb garlandes i pots fer que sigui Nadal. Realment, jo crec que atrevir-se a crear coses diferents és meravellós. I mai és un error, a l'inrevés, sempre generes sorpresa.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.