Xavier Martí: “La sostenibilitat és un tema essencialment cultural que té molt a veure amb la nostra capacitat d'adaptació”

2021-11-10

En els últims anys, l'arquitectura sostenible s'ha convertit en una de les tendències amb més adeptes a nivell mundial. La necessitat de reduir l'impacte que causen les edificacions en l'entorn que les envolta, per a preservar així la qualitat mediambiental ha impulsat aquestes pràctiques enfocades a aconseguir la màxima eficiència en els materials, estructures i processos de construcció, edificació i urbanisme.

D'arquitectura i sostenibilitat xerrem avui amb Xavier Martí, arquitecte soci fundador de OAB - Office of Architecture in Barcelona-, un dels despatxos d'arquitectura de major prestigi a nivell internacional, que ha col·laborat amb Núñez i Navarro en projectes com la construcció de l'hotel Seventy Barcelona o la rehabilitació de l'edifici de la promoció NN Passeig de Gràcia, 125 i l'edifici d'oficines Aragó, 182.

Lluny de ser un concepte hermètic, per a Xavier Martí la sostenibilitat “és un tema que va associat principalment a la idea que els edificis han de ser respectuosos amb el medi ambient, reduint emissions de gasos, construint amb elements reciclables, racionalitzant recursos híbrids, etc. No obstant això, hi ha altres factors que valdria la pena tenir en compte, com la vida útil dels edificis i la seva capacitat o flexibilitat de transformació per a diferents usos, la sostenibilitat cultural en tant que les propostes arquitectòniques s'ajustin al lloc o tradició, amb els seus condicionaments de paisatge urbà o natural, o la introducció d'edificis híbrids (coolivingcooworking) com a fórmules per a reduir la mobilitat i ajudar al desenvolupament personal i professional dels més joves.

Són conceptes relacionats amb la necessitat d'adaptació a nous valors que neixen a conseqüència de les diferents crisis globals que modifiquen les estructures econòmiques i socials obligant a adoptar nous models de treball i convivència. Seria previsible que aquells països més desenvolupats i culturalment més avançats siguin els que desenvolupin inicialment aquest tipus de projectes i a poc a poc la resta els pugui anar incorporant com a prototips. Per aquesta raó, crec que la nostra capacitat de reacció per al desenvolupament de projectes realment sostenibles és un aspecte essencialment cultural que té molt a veure amb la nostra capacitat d'adaptació”.

En termes purament arquitectònics, Martí apunta que la tendència actual passa per apostar per edificis coherents amb la seva funcionalitat i també amb el seu entorn: “Hem vist com molts dels projectes realitzats durant els últims 15 anys i reconeguts com a “arquitectures estrella” no han funcionat. Difícils i costosos de mantenir, han caigut en desús generant un greu problema per a les administracions que els han de gestionar. Aquesta situació, al costat d'una sensibilització social creixent per una arquitectura sostenible, ha afavorit la necessitat de plantejar projectes coherents, sensibles al canvi climàtic i amb major longevitat, ja sigui pel seu millor envelliment o per la seva capacitat d'adaptació a nous programes d'ús”.

Per a garantir el compliment d'unes certes polítiques de sostenibilitat en la construcció, s'han creat a nivell internacional una sèrie de normes o certificacions: “Com a arquitectes ens trobem cada vegada més amb l'obligatorietat de compliment de diferents tipus de certificacions ambientals o d'ús com el LEED gold o LEED platinium i la certificació WELL. La primera és una certificació desenvolupada pel US Green Building Council, l'objectiu del qual és valorar la sostenibilitat d'un edifici tenint en compte l'impacte mediambiental del mateix durant tot el seu cicle de vida útil. D'altra banda, la WELL Building Standard™ és el sistema de certificació més reconegut a nivell internacional per al disseny, construcció i operació d'edificis saludables i està recolzada pel International Well Building Institute (IWBI) i aborda les normes per al benestar i la salut humana més exigents a nivell internacional. Es tracta d'una certificació més dirigida a l'usuari que certifica que els espais estan condicionats perquè la gent treballi en les condicions més saludables i de confort”.

En preguntar-li a Xavier Martí sobre si els clients ja sol·liciten opcions sostenibles o si per contra són ells, com a arquitectes, els qui les proposen, l'arquitecte apunta que: “Moltes vegades som nosaltres els qui ens avancem. A pesar que ara ja comença a haver-hi més acceleració i moltes empreses tenen ja la “sostenibilitat” interioritzada, encara hi ha algun tipus de client al qual li costa fer el canvi, li costa més entendre-ho. I llavors la nostra labor és explicar-li-ho, fer-li veure que aplicant una sèrie de mesures, que a més treballen de manera exhaustiva les enginyeries de certificació, és possible reduir els consums, ser més eficients i contribuir a reduir el seu impacte ambiental”.

Entre els nous projectes enfocats a la sostenibilitat, OAB ha posat en marxa el projecte d'un edifici d'oficines per a l'empresa Fitó, una obra pensada com a illa que compta amb una zona central enjardinada i que està sent valorada pels principals gestors del real state del país com “un dels millors projectes d'oficines d'Espanya”. Per a la seva construcció, amable en termes sostenibles, s'ha comptat amb una gran part de materials prefabricats. Tal com ens compta Martí: “és un projecte que comptarà amb els segells LEED GOLD i WELL, en el qual hem projectat un sistema de façana en la qual s'han reduït les obertures. És una solució modular prefabricada que dibuixa uns trapezis que ajusten la seva obertura envidrada en funció de l'orientació de la façana, com si fos una espècie d'obturador fotogràfic. D'aquesta manera es controla el grau d'il·luminació natural i la seva aportació tèrmica, reduint costos per a la seva climatització.

L'estructura postesada permet resoldre espais diàfans, flexibles i transformables, allargant la vida útil d'un edifici d'oficines que en el futur pugui reconfigurar-se per exemple en habitatges, en un barri industrial en procés de transformació com és l'edifici d'oficines en el 22@.

Maqueta del proyecto sostenible Fitó
                                                                                                          Maqueta del projecte d'oficines sostenibles d'OAB per a l'empresa Fitó

El projecte s'ha dissenyat sota dos criteris que es complementen. D'una banda, construir un edifici a partir de la industrialització que redueixi emissions durant la seva execució i quan estigui en servei, i d'altra banda projectar uns espais de treball que siguin saludables per a les persones.

Oficines paisatge, confortables, ben il·luminades, amb un nivell d'ocupació limitat, zones exteriors de descans enjardinades, gimnàs, cafeteria, àrees de lactància, etc. En un moment en què les noves tecnologies exerceixen una pressió en els hàbits de treball, es fa necessari gestionar aquesta sobrecàrrega afavorint el nostre àmbit laboral”.

Una de les tendències que més s'ha accelerat en els últims temps, especialment després de la pandèmia, és la hibridació dels edificis com a resposta a una major demanda social d'espais, enfocats a la salut i el benestar. Entorns molt més humans i personalitzats, en els quals convergeixen sostenibilitat, disseny i tecnologia, en un espai versàtil i adaptable. En aquesta línia Martí apunta que “la hibridació d'edificis és un plantejament molt comú en projectes en altura de “alt standing” com retail en plantes inferiors, hotels i apartaments, per exemple, en sòls urbans molt cèntrics i d'alt cost.

Caldria marginar un model semblant amb finalitats socials?” es pregunta Xavier Martí; i prossegueix: “Tenim dos projectes pilot que estem realitzant a Sant Boi de Llobregat i Badalona, l'objectiu dels quals és ajudar a la gent jove, oferint la possibilitat d'una opció d'habitatge (cooliving), un espai per al seu desenvolupament professional (coworking), una zona de gimnàs, piscina… utilitzant les cobertes per al outdoor del fitness i uns espais de servei, restauració i sales polivalents per a la socialització.

S'incorporen conceptes com desplaçaments interiors a través de patis i jardins mitjançant rampes, promovent l'exercici diari o el preveure que es pugui fer una activitat en l'edifici des de l'habitatge a través d'una app interna. Es tracta d'un nou model de convivència, en el qual la seva arquitectura de patis interiors, a manera de comunicació, actualitza l'arquitectura vernacla mediterrània”.

Entre els projectes en els quals OAB ha col·laborat amb NN trobem l'edifici que avui alberga el hotel Seventy Barcelona. Un edifici de nova construcció en el qual es va tenir en compte l'elecció de materials d'última generació amb certificats mediambientals prioritzant, no sols les característiques tècniques, sinó la producció i l'origen de la matèria primera, sempre apostant per les opcions eco-friendly. Des del punt de vista constructiu, l'arquitecte apunta que “L'Hotel Seventy es va projectar aportant solucions de disseny que permeten reduir els costos energètics necessaris per al seu funcionament. La incorporació d'una façana ventilada, l'ajust de superfície envidrada en relació a la façana cega o la incorporació de patis que permeten ventilar i il·luminar de manera natural les zones interiors, són aspectes no sols relacionats amb la pròpia sostenibilitat de l'edifici, sinó que també aporten una millor experiència i grau de confort per als seus usuaris.

No obstant això, va anar durant la seva construcció el moment en què es va aportar el major grau d'innovació en industrialitzar o prefabricar l'estructura i les façanes, reduint així els terminis i optimitzant els costos energètics durant tot el procés”.

Fachada sostenible de Hotel Seventy Barcelona
                                                                                                                                 Façana de l'Hotel Seventy Barcelona
Patio Interior de Seventy Barcelona
                                                                                                                                      Interior de l'Hotel Seventy Barcelona

Quant a si la rehabilitació d'edificis pot ser un model d'arquitectura sostenible, Xavier Martí afirma que “sí” i posa com a exemple el projecte desenvolupat per a Núñez i Navarro en la promoció de pisos de Passeig de Gràcia, 125 en el qual: “La transformació de l'edifici implicava l'important repte d'aconseguir, a través del procés de rehabilitació i unió de les dues cases originals, l'adaptació d'aquest conjunt d'edificis del segle passat als usos i necessitats actuals. Ara s'ha passat de 2 a 4 pisos, més ben ventilats, amb més llum natural… Hem aconseguit un edifici més saludable i sostenible”.

El camí que ha de prendre la sostenibilitat en l'arquitectura està marcat. I és més que evident que només a través d'una presa de consciència del problema global que suposa el canvi climàtic i una reflexió en el dia a dia serà possible crear i incorporar nous hàbits i canvis de conductes per a aconseguir avanços reals cap a l'ecoeficiència energètica.

Xavier Martí, arquitecto de OAB sostenibilidad
                                                                                                                                             Xavier Martí, arquitecte d'OAB
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.