Transformant l'ADN dels edificis històrics

2023-04-13
La rehabilitació com a oportunitat per sumar eficiència energètica al patrimoni històric de Barcelona
Pier 07

Imatge exterior del rehabilitat Pier 07

Barcelona té multitud d'encants relacionats amb la qualitat i l'estil de vida: clima agradable, excel·lent comunicació, ambient cosmopolita, gran oferta cultural i gastronòmica… i, per descomptat, els seus edificis.

Perquè la Ciutat Comtal compta amb una llarga i rica tradició urbanística i arquitectònica reconeguda a tot el món. Les seves obres històriques són una part crucial de la seva essència i conjugar-les amb l'entorn urbà actual suposa un gran repte: adaptar-ne l'habitabilitat als estàndards de benestar requerits, mantenint l'equilibri entre passat i present.

A Núñez i Navarro coneixem molt bé el valor del patrimoni històric i artístic de la ciutat. Des de fa més de quatre dècades contribuïm a conservar-lo i millorar-lo a través de projectes de rehabilitació que sumen anys de vida a cada edifici, mentre milloren la seva confortabilitat i eficiència energètica, sense perdre gens ni mica de la seva essència original.

Des de l'àrea tècnica de rehabilitació, l'objectiu principal de la reforma d'un edifici històric és limitar la demanda energètica mitjançant un disseny eficient de l'envoltant, regenerant les façanes, canviant les fusteries exteriors i els vidres. També limitant el consum energètic mitjançant instal·lacions eficients com: il·luminació Led; l'ús d'energia renovable als sistemes de climatització mitjançant l'aerotèrmia; les plaques solars tèrmiques o fotovoltaiques; la ventilació mecànica controlada per a la renovació de l'aire; i tot això, parametritzat i gestionat per un sistema centralitzat que garanteix més eficiència en l'ús i el consum de l'edifici.

Pier 07

“Als edificis històrics, catalogats patrimonialment, el repte consisteix a dotar l'edifici d'elements d'última generació, tant a l'envolupant com a les instal·lacions, que millorin les prestacions del mateix fins a convertir-lo en un edifici actual, mantenint les singularitats arquitectòniques. Prioritzem l'obtenció de la màxima qualificació energètica a tots els projectes de recuperació que impulsem, garantint els màxims estàndards d'eficiència i sostenibilitat. Com a Via Laietana 26, on s'ha aconseguit un estalvi energètic global del 27,90%”.

Daniel Soria, Project Manager de Núñez i Navarro

Aquest és, precisament, el cas de Pier 07, un dels darrers projectes integrals de recuperació arquitectònica que s'ha dut a terme a Via Laietana, 26 per l'àrea tècnica de NN al costat del despatx d'arquitectura Alfredo Arribas.

Quan va sorgir la possibilitat d'actualitzar l'edifici, l'última reforma del qual es va realitzar als anys 90, l'equip responsable del projecte va veure molt clar que era possible mantenir la seva essència donant-li un nou canvi a l'interior, principalment generant obertures més grans a les parets de càrrega, aportant així més llum al seu interior des dels finestrals. Amb això s'ha aconseguit que el 90% dels espais tingui llum natural.

A cada rehabilitació es busca millorar l'edifici, dins de les possibilitats que aquest ofereix i les necessitats que planteja. Des de la fase de disseny, estratègia i procés constructiu del projecte, es garanteix oferir estades agradables, segures i saludables. Utilitzant materials sostenibles i naturals, com són les fustes amb certificació FSC, materials de baixa emissió i materials amb DAP (Declaració Ambiental del Producte); assolint la màxima qualitat en infraestructura i inclusió digital; tenint en compte la millora tant de la salut i el benestar dels edificis com de les persones que els habiten, aportant superfícies verdes, aliments sans i naturals, una bona qualitat de l'aire, confort tèrmic, lumínic i acústic, i reduint els consums mitjançant la utilització d’energies renovables i equips altament eficients.

Dani Soria

“L'obtenció de les certificacions LEED, WELL i WIRED ha estat un pas més en la millora de les prestacions finals de l'edifici, tant en la selecció dels materials utilitzats en la rehabilitació, d'origen natural i sostenible, com en la generació de espais interiors de gran qualitat ambiental per a l'usuari final.”

Daniel Soria, Project Manager de Núñez i Navarro

Avui, Pier 07, totalment transformat en un edifici intel·ligent, compta amb les tres certificacions internacionals de referència: WiredScore, que garanteix la connectivitat present i futura; LEED Gold, que avala el lideratge en eficiència energètica i disseny sostenible; i WELL, un sistema de puntuació dinàmic que permet identificar, mesurar i monitoritzar les característiques dels espais construïts que impacten en la salut i el benestar dels ocupants.

Cadascuna d'aquestes certificacions evidencien que a Núñez i Navarro es vetlla pel resultat òptim dels nostres projectes de recuperació i que els duem a terme amb cura i amb rigor.

 

 

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.