Daniel Torres: “Barcelona és una ciutat que dialoga amb el seu passat i el seu futur”

2021-02-05

Daniel Torres és una de les figures clau del còmic a nivell nacional. En els seus més de 35 anys de carrera, aquest historietista i il·lustrador valencià, ha explorat la narració gràfica en totes les seves facetes: des de la seva sèrie d'aventures retrofuturista Roco Vargas fins a la novel·la gràfica Bombolles, passant pels llibres infantils, com Les aventures de Tom, o l'assaig gràfic a la Casa. Crònica d’una conquesta.

Es defineix a si mateix com un “narrador d'històries per mitjà de la imatge en paper”, al qual, per sort, la inspiració sol trobar “amb els pinzells a la mà”. El seu art no coneix límits i en aquesta ocasió, no ha dubtat a atrevir-se amb l' urban art per a plasmar el seu estil “depurat i adequat a les particularitats de la narració” en el mur d'obra Núñez i Navarro del carrer Marina, 202. Un mural de gran format que Daniel Torres ha dissenyat per a NN Wallery i en el qual ens regala la seva visió més personal de la Barcelona de tots els temps.

NN Wallery_Núñez i Navarro

Daniel, més de 35 anys de carrera dedicat a la narració gràfica en totes les seves facetes, i de sobte, un projecte d'urban art, com ha estat l'experiència?

Un nou repte. Un espai molt gran, al carrer a peu de vorera, amb el possible “lector” en moviment i alguna cosa a muntar amb tot això.

Què és per a tu l'urban art i quina relació té amb el comic?

L' urban art el veig com un nou suport per a explicar històries i continuar desenvolupant el meu llenguatge.

Què aporta l'urban art a les ciutats?

Una nova constatació que art i espai urbà es necessiten.

En la descripció de la teva obra apuntaves que el títol perfecte pel mur seria: “Barcelona ahir, avui i demà”, Què trobem a Marina 202?

Que Barcelona és una ciutat que dialoga amb el seu passat i el seu futur.

També ens expliques que el teu objectiu en fer el mur va ser “que el vianant que passi per davant es pari i el desxifri si té temps i ganes”. Quines coses hi ha ocultes en ell?

És un diàleg amb imatges, així que el vianant pot passar d'ell, escoltar-lo sense més o participar en el que es diu.

Com imagines la Barcelona del futur?

Multicultural, polisocial i obligada a resoldre els continus conflictes que es generen, en una gran metròpoli, entre espai urbà i espai personal.

NN Wallery_Núñez i Navarro

Com has viscut tu la transformació de la ciutat en els 20 anys que fa que vius en ella?

Com si veiés un retrat canviant. He viscut pràcticament la transformació del barri de Poblenou d'un poble d'obrers en un nucli urbà ple de noves senyals d'identitat i molt desitjat com a espai residencial, creatiu i d'oci.

Com va ser el procés de creació de l'obra? Vas tenir clar des del principi què volies plasmar?

Sí, en el primer esbós ja tenia el tema clar: el que la Barcelona actual i la futura deuen al seu passat romà, medieval, modernista…

Què et va semblar la posada en escena de Berok plasmant el teu esbós en el mur?

Ràpida i eficaç. Una perfecta translació del paper al mur.

Amb el projecte NN Wallery, Núñez i Navarro cerca millorar l'entorn de les persones a través de l'urban art, creus que es compleix la missió?

Sí, clar. Ja he dit que com veig el urban art com un diàleg artístic entre carrer i gent, tota invitació a aquest diàleg és desitjable.

I a tu personalment, què t'ha aportat el projecte? Repetiries?

El joc entre un relat personal, un gran format i una ubicació excepcional.

Per descomptat que repetiria una proposta similar.

NN Wallery_Núñez i Navarro

Els murs d'obra de NN Wallery són un projecte efímer, romanen el temps que romangui l'obra en construcció. Com vius aquesta temporalitat?

En realitat, tot art i tot suport artístic és canviant i efímer. Per al creador quan la seva obra “surt” de la seva taula de treball inicia una vida pròpia en certa manera aliena al propi creador, el que succeeixi amb ella ja no és a les seves mans.

Creus que a Barcelona li falta “art” als seus carrers?

Ja gaudeix de moltes propostes en aquest sentit, però com l'art és una riquesa que no es devalua, tota nova aportació ha de ser benvinguda.

I, finalment, quins projectes tens ara entre mans?

Estic per veure publicat el meu últim llibre: “El Futur que no va ser”.


Et convidem a descobrir totes les obres de NN Wallery en la nostra web!

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.