Sabies que pots estalviar fins a 300 litres d'aigua cada dia?

2023-06-06
Una de les rutines en la llar que consumeix major quantitat d'aigua és el bany diari, en el qual s'utilitzen fins a 300 litres d'aigua.

L'aigua és un recurs cada vegada més escàs i la sequera per falta de pluges, amb l'expectativa d'un estiu molt calorós, està provocant una situació d'alerta que posa en escac sectors com l'agrari o l'energètic. Per això, és important que cadascun de nosaltres/as posem de la nostra part per a conservar aquest recurs vital i prenguem mesures per a estalviar tanta aigua com puguem.

En aquest article, compartim alguns consells pràctics i bàsics per a aconseguir un consum eficient en la teva vida diària, amb el potencial de reduir fins a 300 litres d'aigua!

No et banyis, dutxa't

Dutxar-te i tancar l'aigua durant l'ensabonat pot estalviar fins a un 70% d'aigua respecte a donar-te un bany. A més, és clau comptar amb airejadors i reductors de cabal d'aigua en totes les aixetes, estalviaràs fins a un 50%.

Ducha Riera de Cassoles 66

Baño con ducha en NN Riera de Cassoles, 66

El vàter no és una paperera

Utilitzar el vàter com a paperera (cotons, productes d'higiene íntima, tovalloletes, menjar, etc.) és perjudicial. Un vàter normal buida entre 9 i 12 litres d'aigua en cada ús. Tira-ho en la paperera, no en el vàter! Tria dipòsits amb sistema de doble descàrrega que et permetin usar només la meitat de la seva capacitat i no gastar innecessàriament. Reserva el total del dipòsit per a quan sigui necessària una major capacitat d'arrossegament i prepara't per a estalviar molt amb un senzillíssim gest. L'estalvi és d'uns 3 litres d'aigua en cada descàrrega.

Rentadora sempre plena

Utilitza la rentadora amb la càrrega completa i el programa ECO. Recorda que les rentadores a mitja càrrega gasten més o menys la mateixa quantitat d'aigua que a càrrega completa. Si creus que els programes curts són més eficients, estàs molt equivocat/a. Aquests programes necessiten més quantitat d'aigua per a fer el treball més ràpid i, per tant, també consumeixen més energia. Cerca sempre electrodomèstics eficients (A+++), amb programes ECO i programables. A més d'aigua, estalviaràs energia.

Lavadora eficiente NN Espronceda

Electrodomésticos de alta eficiencia en nuestras promociones

Estalvia aigua amb el rentavaixelles

El rentavaixelles consumeix menys que fregar a mà. No és necessari que esbandides la vaixella abans de ficar-la en el rentavaixella. És suficient que retiris bé les restes de menjar amb els coberts o un tovalló de paper usada. Gastaràs uns 30 litres d'aigua menys cada dia, més l'energia necessària per a escalfar aquesta aigua. A més, és més higiènic que fer-ho a mà. Amb l'elevada temperatura que aconsegueix l'interior del rentavaixella, s'eliminen els bacteris que poden generar les restes del menjar. .  

No deixis l'aixeta oberta

Petits gestos, grans estalvis. Tancar l'aixeta mentre ens rentem les mans o les dents és un gest senzill i fàcil. No malbaratar-la és una bona pràctica que contribueix molt a l'estalvi d'aigua en les llars..

cocina lavavajillas NN Enamorats

Cocina equipada con lavavajillas en NN Enamorats, 40

Revisa les instal·lacions d'aigua

Una aixeta que degota pot perdre fins a 1.000 litres d'aigua al mes. Reparar i mantenir les instal·lacions i dispositius d'aigua ens ajuda a no malbaratar i estalviar.

Cuida d'un jardí eficient

Si gaudeixes de jardí, instal·la un sistema automàtic de reg per degoteig o aspersors d'alta eficiència concorde a les necessitats de terreny. Una bona alternativa pot ser la instal·lació de gespa artificial. A l'estiu, rega a partir de les 20 h, les temperatures són més suaus i l'evaporació menor. A més, les teves plantes sofriran menys. Tingues en compte també que les plantes autòctones, acostumades al nostre clima, consumeixen fins a 10 vegades menys d'aigua..

Riego automático NN Via Laietana 26

Vegetación autóctona con riego automático por goteo en NN Via Laietana 26

Piscines plenes tot l'any!

Si tens la sort de disposar d'una piscina, instal·la un sistema de depuració i mantenla en bones condicions per a evitar buidar-la. És aigua que es perd! Tapa-la i realitza un manteniment preventiu de manera periòdica. Si ho fas, l'aigua del got pot mantenir-se durant més de 5 anys. Plantar herba al voltant és un error: les restes afecten la qualitat de l'aigua i a més consumeix molta aigua de reg.

Zona comunitaria ajardinada Sant Joan Despí

Zona comunitaria ajardinada en NN Rius i Taulet 12-16 de Sant Joan Despí

Reutilitza l'aigua, dona-li una nova vida

Recicla l'aigua sempre que sigui segur fer-ho. Per exemple, pots utilitzar l'aigua d'esbandir les verdures o la pasta, fins i tot la que s'aboca mentre esperes que s'escalfi l'aigua de la dutxa, per a regar les plantes. També pots recol·lectar aigua de pluja per al reg del jardí.

plantas y piscina en NN Via Augusta

Vegetación de una vivienda en NN Illa Augusta

Pensa en gran! També pots proposar accions sostenibles en la teva comunitat de propietaris

Estalviar aigua és una responsabilitat de tots. Adoptar petits gestos en les nostres rutines quotidianes pot marcar una gran diferència. A més, és important mantenir i revisar regularment les instal·lacions, utilitzar electrodomèstics eficients i emprar sistemes de reg intel·ligent. Si tots contribuïm, podem aconseguir un ús més responsable i sostenible de l'aigua en les nostres comunitats i preservar aquest valuós recurs per a les generacions futures.

Per a la qualitat de vida d'avui i de demà, en Núñez i Navarro ho tenim clar. Promovem un ús racional de l'aigua per mitjà de recursos i solucions eficients i innovadores en cadascun dels nostres projectes. Vetllem per evitar produir impacte en la biodiversitat de les zones on treballem. El nostre projecte a Can Gambús, Sabadell, és un exemple d'això. Aquest conjunt residencial recollirà les aigües pluvials per al reg de les àrees enjardinades tant en les zones comunes com privades i implantarà un sistema de recollida d'aigua dels rentamans i les dutxes per a reaprofitar-la en les cisternes dels vàters, mitjançant un circuit i dipòsits específics.

Proyecto Can Gambús Sabadell

Projecte residencial en construcció a Can Gambús, Sabadell

Actualment en totes les nostres promocions plantem vegetació autòctona mediterrània regada mitjançant un sistema eficient per degoteig automàtic programable; creem un ambient enjardinat en les zones comunitàries amb un consum d'aigua mínim mitjançant gespa artificial d'alta gamma; instal·lem piscines amb un sistema de depuració automàtica de fàcil manteniments; apostem per aixetes i cisternes que incorporen automatismes per a reduir l'ús d'aigua en banys i cuines segons la necessitat; clau de talls parcial per a facilitar reparacions i fugides delimitades per dependències, i realitzem controls tècnics de totes les instal·lacions perquè no hi hagi fugides o sobreconsumos. A més, per a cobrir i reparar qualsevol incidència en els sistemes, disposem del nostre Servei d'Atenció al Client.

 

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.