Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona: "la innovació s'ha de desenvolupar allà on viu la gent"

2022-06-21
Tech Barcelona ha incorporat a Núñez i Navarro com a strategic partner per atreure talent tecnològic i activació econòmica al centre de Barcelona. Tots dos coincideixen que la tecnologia ha de ser un dels drivers principals de la ciutat de Barcelona perquè el turisme no en sigui l'únic motor.

Al cor de la Via Laietana de Barcelona trobarem el Pier07, que forma part de l'Urban Tech Campus de Tech Barcelona i serà el hub de referència dels projectes d'emprenedoria i innovació en el sector de salut i ciències de la vida. Nuñez i Navarro s'ha unit a Tech Barcelona per atreure talent i activació econòmica al centre de Barcelona. L'edifici, situat a Via Laietana, 26, està sent objecte d'una total rehabilitació incorporant els criteris de sostenibilitat.

Hem parlat amb en Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona, que ens rep al Pier01, les oficines de Palau de Mar, un antic magatzem portuari. Martí va arribar a l'organització després d'un recorregut professional amb dos vectors clars: la tecnologia i la innovació. Va començar la seva carrera tècnica com a enginyer, va entrar a management en una empresa industrial, més tard a la universitat es va formar en gestió de la innovació i gestió de recursos, i va ser director d'innovació i finances a Biocat. El seu bagatge li ha estat molt útil quan li van suggerir formar part del projecte Tech Barcelona. Li demanem que ens detalli més sobre l'organització que dirigeix i ampliï la seva visió sobre Barcelona com a ciutat tecnològica.

Miquel Martí, CEO Tech Barcelona
                                                                                                                                                                                   Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona
 

Com neix Tech Barcelona?
L'origen de l'ecosistema neix de l'esforç públic que va impulsar que el projecte madurès. Després, va entrar al sector privat per continuar fent créixer aquest projecte i deixar que els esforços públics es destinessin a altres iniciatives. Al 2013 un grup d'emprenedors d'èxit es va unir i van decidir crear aquest organisme per a ajudar a emprenedors i fomentar l'emprenedoria.

Què ha canviat del 2013 a ara a la ciutat de Barcelona?
El primer és que la ciutat es creu més al sector tecnològic. Confia que existeixen altres economies possibles, més enllà del turisme, i aquestes es basen en el coneixement, el talent, la creativitat i la innovació, qualitats que han estat sempre punts forts de Barcelona.

Quines creus que són les noves realitats connectades i quines estan encara pendents a Barcelona?
Tota la part d'emprenedoria digital, nous models de negoci, inversions, projectes en fase seed, els anomenats 'unicorns', etc. és el que més ha evolucionat i posseeixen una gran fortalesa.
La part que encara ha d'evolucionar és que tenim molt bona ciència i necessitem que sorgeixin projectes per poder aportar productes i serveis a la ciutadania, així fem valdre tots els esforços destinats a formar científics.
D'altra banda, tenim el repte que la indústria i el comerç tradicional es transformin per ser més competitius, ja que la gran majoria encara té pendent fer el gran pas.

Qui creus que necessita fer el gran pas?
El comerç tradicional necessita saber que pot canviar la seva botiga física. La relació amb el client va molt més enllà de la visita a l'espai, l'engagement ha de ser permanent i es pot treballar la venda online amb eines que permetin reduir la fricció amb l'usuari.
Amb la pandèmia, a moltes empreses han desaparegut elements que les feien estables. Ara han de ser organitzacions flexibles i adaptables, per això cal fer canvis estructurals, culturals i d'objectius estratègics.

Com impulseu que la tecnologia sigui un driver en la indústria?
Intentem atreure a tots els que estan treballant amb la tecnologia des de diversos àmbits. Parlem amb els sectors tradicionals perquè entenguin que la relació amb aquesta mena de companyies també els beneficia. Per nosaltres, la tecnologia és un driver de canvi i de millora, una eina rellevant.
No és el mateix tenir intel·ligència artificial que no tenir-la, amb ella els processos són molt més eficients.

Creus que els sectors que no estan tan vinculats a la tecnologia saben que poden comptar amb Tech Barcelona?
Hi ha sectors que ens comencen a conèixer i ja ens veuen com una opció. Treballem amb la direcció general de Comerç i organismes públics com ACCIO, que ens serveixen com a catalitzadors per donar-nos a conèixer. També treballem directament amb eixos comercials i altres associacions o patronats, per exemple, amb la patronal de Foment del Treball, fent projectes que impulsin i fomentin l'emprenedoria femenina. Amb el nostre coneixement volem ajudar al fet que aquests sectors tradicionals siguin més competitius.

Per què sou non-profit?
Aquesta associació va ser creada per a ajudar a la gent, les empreses amb ànim de lucre també volen fer-ho, però sempre hi ha un interès econòmic darrere. Nosaltres estem per a contribuir, hem de ser sostenibles a nivell econòmic però el nostre core no és la maximització econòmica.

Per què recomanes Barcelona com a ciutat tecnològica per les empreses?
Abans, Barcelona no sortia a cap rànquing mundial. Actualment, està entre les 40 millors ciutats del món en l'àmbit tecnològic i, a escala europea diria que està entre les 6 primeres.
Des de 2017, ha estat capaç d'aixecar més de 4.000 milions d'euros en rondes d'inversió i tenir més d'un cas d'èxit; involucrar al sector públic per ajudar als emprenedors; tenir escoles tecnològiques que són rellevants a escala internacional. Tots aquests elements sumats han fet de Barcelona una ciutat competitiva tecnològicament parlant. Ara, és una ciutat que atrau projectes i també un bon lloc on desenvolupar-los.

Quins són els vostres objectius de futur?
Fer de Barcelona un player tecnològic principal. Perquè això passi necessitem consolidar la marca i tot el que pengi d'aquest ecosistema. Crear marcs legals i fiscals adequats, augmentar la competitivitat i també tenir capacitat d'atracció i inversió de projectes. La part més rellevant és atreure talent, aquest és el factor diferencial si ens comparem amb altres ciutats. D'altra banda, volem créixer internacionalment.

En què consisteix l'Urban Tech Campus?
L'Urban Tech Campus és una manera de representar que la innovació s'ha de desenvolupar allà on viu la gent. No hi ha millor manera per crear espais que fer-ho on està la gent, en comptes de marxar a les parts exteriors de la ciutat.

Obras edificio PIER07
                                                                                                                                                                         Edifici PIER07 per dins, actualment
 

Heu anunciat l'acord amb Nuñez i Navarro, que s'incorpora com strategic partner vostre. Què us aporta Nuñez i Navarro?
Tenim una visió compartida, els dos volem que la tecnologia sigui un dels drivers de la ciutat de Barcelona, anar cap a aquest canvi i allunyar-nos una mica del turisme com a motor exclusiu de la ciutat.
El fet de trobar a algú que té la mateixa visió que tu i està disposat a posar a disposició eines per la construcció de projectes, és una aportació molt important donada la seva voluntat d'implicació.
Estic segur que parlarem de futur i continuarem treballant junts perquè compartim valors i això és el nostre centre vital. És especialment rellevant la voluntat conjunta de recuperar el centre de la ciutat per a l'activitat innovadora i econòmica, posant els seus actius a la disposició de la construcció de projectes d'ecosistema per a assegurar l'atracció i retenció de talent.

Cap a on creus que va aquest futur?
Aquesta visió compartida de tenir espais on es concentra el talent destaca i és un dels factors diferencials de la ciutat de Barcelona. Des de la creació del Pier01 molta gent ha posat al mapa Barcelona com un hub tecnològic. Les mètriques i indicadors han demostrat que els esforços que estem fent entre tots estan donant resultats.

Vosaltres què aporteu a Nuñez i Navarro?
Contingut diferencial. Aquest concepte i la idea d'agregar-lo a un entorn més corporatiu, per poder flexibilitzar processos que normalment són més robustos. La capacitat de compromís de Nuñez i Navarro davant aquestes noves necessitats ha estat crucial perquè això es portés a terme.

El Pier07 és un projecte dedicat a buscar solucions en l'àmbit de la salut i les ciències de la vida. Quins són els punts diferencials de les empreses que formen part d'aquest sector i de les quals voleu atreure?
Depèn del tipus d'empreses. El sector de la salut va des de la biotecnologia fins a tot allò que es destina a desenvolupar solucions per a malalties com el càncer o altres patologies; i també unes altres com el healthcare, medicalhealth, healthtech, etc. La nostra aspiració és que a part d'aquestes empreses també hi hagi uns altres stakeholders com a signatures de consultoria, inversors...
 

Fachada exterior edificio PIER07
                                                                                                                                                                                      Façana de l'edifici PIER07
 

Què creus que suposarà pels veïns aquest edifici rehabilitat i sostenible?
La idea és portar 500 persones noves al barri, gent que consumeixi a restaurants i als seus establiments i  doni vida, esperem portar gent nova a Via Laietana. Al Pier01, per exemple, hem aportat gent d’entre 30-35 anys i un terç és internacional. 

Quan arriben a Barcelona totes aquestes persones d'altres països i et demanen consell d'on anar, quines són les teves recomanacions?
Si han de menjar o allotjar-se els recomanem que ho facin pel barri i gaudeixin de l'entorn. També els aconsellem que vagin a visitar empreses concretes per conèixer amb qui poden relacionar-se. Finalment, si volen conèixer una mica la cultura els hi aconsello veure 'L'ou com balla'; les festes de la Mercè; anar al futbol o anar al teatre, des del Teatre Nacional al Gran Teatre del Liceu.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.