Toni Vizcaíno, director de Producció de TRAC: "Vam estar quatre mesos investigant el que ens deia la pell de la Rotonda"

2016-10-20

 

La rehabilitació de la Rotonda ha estat possible gràcies a la col·laboració de diverses empreses i professionals de solvència contrastada sota la coordinació de l'equip de Núñez i Navarro. Una de les peces fonamentals d'aquesta xarxa ha estat TRAC, empresa especialitzada en la rehabilitació i la restauració de façanes. Parlem amb el seu director de Producció, Toni Biscaí.

Quin ha estat, exactament, el paper de TRAC en la rehabilitació de la torre Andreu, La Rotonda, ja gairebé culminada?

TRAC s'ha encarregat de recuperar les façanes, ens hem dedicat a recuperar la cúpula amb tota la seva ceràmica i el seu mosaic, i les mitgeres de darrere, de la part del consolat, i hem estucat la part nova del carrer Lleó XIII -hem fet els estucs-, i també estem fent els estucs interiors de la tota la finca: els estucs de les zones comunitàries, tant escala com a vestíbuls, com a avantsales, i els sostres.

A vosaltres us arriba un projecte executiu d'un arquitecte (en aquest cas, Alfredo Arribas), i depeneu d'una adreça d'obra també aliena, que exerceix el promotor. No obstant això, feu una cerca prèvia sobre el terreny, abans de començar a intervenir, o us arriba feta?

A nosaltres, ens arriba, com bé dius, un projecte amb unes directrius, però que s'han d'esbrinar, justament, en l'obra, per veure exactament quin és la part a recuperar, perquè ve indicat per un agent de Patrimoni [de l'Ajuntament de Barcelona], que és el senyor Quim Font, el qual dóna unes indicacions de recuperació, i, en pro d'això, és com es va fer el projecte. Nosaltres ens dediquem, exactament, a veure si el projecte correspon amb la realitat que tenim; sobretot, és molt treball de camp, és a dir, molt treball in situ. Llavors anem a l'obra.

Vam estar en una fase d'uns quatre mesos investigant, exactament, què ens trobàvem i què ens deia, una mica, la pell de l'edifici, fins que -en col·laboració, sempre, molt estreta, amb la direcció facultativa, el senyor Arribas- trobem i vam veure, exactament, com ho havíem de recuperar, en quina línia havia d'anar, tant els estucs com les zones de ceràmiques i de mosaic.

Treball a tres bandes, doncs, entre TRAC, Alfredo Arribas, Patrimoni, i Núñez i Navarro com a promotor.

És una triangulació.

Com arriba un encàrrec tan extraordinari a TRAC?

Arriba perquè nosaltres ja col·laborem amb Núñez i Navarro. Veníem de col·laborar en [els apartaments] del carrer Bruc amb Casp (els Midtown Apartments), els havíem fet la façana, que va anar el primer encàrrec que va tenir TRAC amb Núñez i Navarro. Després, també vam tenir l'encàrrec de fer les façanes de l'hotel del carrer Mallorca amb Muntaner (The Corner Hotel), i ens van oferir la possibilitat de fer les façanes de la Rotonda. Suposo que pel punt de confiança que havíem agafat per la professionalitat amb la qual s'havien lliurat els treballs. Això els va generar una confiança per poder donar-nos aquelles façanes o, si més no, l'estudi d'aquelles façanes, d'inici.

Després, tot es anar madurant; o sigui, que va haver-hi un procés de maduració tant en l'àmbit pressupostari com de relació, i acabem casant. Fins als quatre mesos d'haver començat a investigar, no vam estar contractats (...).

Sorpreses, curiositats, satisfaccions. Emocions. Troballes. El relatiu bon estat del templet, comentàvem.

La curiositat de la Rotonda és que tot estava cobert amb unes xarxes i lones. En anar descobrint, a poc a poc, les xarxes i lones, en anar-les traient, anaves descobrint les zones de treball, anaves descobrint els vestigis de la finca, t'anaven indicant el camí de com ho havies de recuperar. Nosaltres el que hem fet és anar descobrint, juntament amb els artesans, totes les zones de les façanes, tant a nivell d'estucs, com quant a pedra, com pel que fa als esgrafiats de la part superior, que són una meravella.

Ens vam sorprendre molt de trobar, encara, certs vestigis per poder recuperar-los en l'estat en el qual estan avui en dia, i, després, la gran sorpresa de com ho podíem fer i què podíem fer va ser en la cúpula. Trobem unes ceràmiques en un estat bastant degradat, però que ens enfocaven en quina línia havíem de deixar el punt final de la cúpula, que és el que es veu avui.

Els artesans -les arts decoratives- són els herois invisibles del modernisme. La Rotonda és fruit de l'arquitecte Adolf Ruiz Casamitjana, però, també, del treball creatiu, no només físic, del ceramista Lluís Bru i Salelles, col·laborador de Domènech i Montaner. Com són els artesans actuals que rehabiliten les obres d'aquells altres artesans de fa un segle?

Actualment, es tracta la restauració des de la universitat, i d'ella surten gent molt capacitada i amb moltes inquietuds i amb ganes de fer coses, però, clar, els falta l'experiència: l'artesà està molt basat en l'experiència. Antigament, venien de famílies d'artesans, normalment, i la professió anava passant de pares a fills, i, així, amb aquest enfocament, es conservava l'ofici. Ara com ara, hi ha artesans que han après, han tingut la inquietud d'aprendre; aquests artesans tenen el seu criteri; a tot moment, s'està intentant agafar els criteris de com hem arribat fins aquí.

Els mateixos materials: treballar amb la calç, treballar amb el trencadís, fer-te tu mateix el trencadís com hem fet en La Rotonda, on hem agafat les rajoles, les hem picat, les hem fet a mesura perquè encaixessin dins de tots els espais que necessitaven trencadís. En l'àmbit de la restauració dels estucs, hem mirat la composició de les capes de calç per fer les capes idònies perquè tinguessin una bona conjunció l'estuc vell amb l'estuc que hem col·locat. Hem buscat sistemes que també s'utilitzaven abans per treballar els esgrafiats amb silicats de potassi.

Amb un enfocament, sempre, des del punt de vista de recuperar amb les tècniques que sempre s'han utilitzat; són tècniques dels artesans, com bé deies. Els ceramistes han treballat una mica fifty-fifty amb tècniques d'avui i tècniques artesanes per poder donar a la zona de la rotonda, en concret, la esvelta que té el dia d'avui.

I el que sempre hem procurat és deixar-ho en el punt que se'ns ha indicat i que ens demanaven, també, les façanes: demanaven no fer res molt nou, gens molt cridaner, sinó alguna cosa que quedés en sintonia amb l'estructura de la Rotonda que crec que ha quedat bastant encertat.


Més que encertat. Enhorabona pel treball fet i moltes gràcies!

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.