Sheila Irene: “El treball conjunt és fonamental per a mantenir la qualitat i que el projectat es pugui instal·lar de manera més eficient”

2024-04-25
La construcció industrialitzada està experimentant un creixement significatiu gràcies a la seva capacitat d'oferir solucions ràpides, econòmiques i sostenibles.

La construcció industrialitzada té un enorme potencial pels seus innombrables beneficis en termes de qualitat i eficiència. Gràcies a les seves característiques tindrà una gran evolució a Espanya ja que permetrà reduir els terminis de lliurament i assegurar les màximes qualitats perquè totes les parts es vegin afavorides. Hem tingut l'oportunitat de dialogar amb Sheila Irene Parreño, arquitecta tècnica a Porcelanosa Offsite, la línia de negoci de BUTECH per al disseny, producció i instal·lació de mòduls industrialitzats com a banys, cuines i façanes de Porcelanosa Group. Ella ens descriu el moment actual a la construcció modular i quines són les avantatges que ofereix enfront del model tradicional. A més, confirma que la col·laboració entre empreses serà una garantia de qualitat i com aquest model afavoreix la inclusió de la dona en un sector en el qual els homes sempre han estat més presents.

Origen de la construcció modular

La forma moderna de la construcció modular va sorgir al segle XX. La necessitat de construir ràpidament habitatges temporals i estructures militars va impulsar el desenvolupament de mètodes prefabricats després de la Primera i Segona Guerra Mundial. Després de la destrucció que van deixar enrere aquests conflictes bèl·lics, la construcció modular va ser una alternativa ràpida per a donar una solució residencial a tots aquells que ho van perdre tot. A mesura que a la segona meitat del segle XX la tecnologia es va anar desenvolupant, la construcció industrialitzada es va beneficiar dels avanços en disseny i fabricació permetent una major precisió i eficiència en la producció de components modulars. Avui dia, les façanes i els banys són les parts que més evolució han presentat, mentre que les cuines és el pròxim repte que afrontarà la construcció industrialitzada en els següents anys. 

Monobaths industrialitzats

Obrint un camí cap al futur

La construcció industrialitzada va camí de revolucionar el sector de l'edificació. En estandarditzar processos i utilitzar tecnologies avançades, s'aconsegueix minimitzar els errors. A més, aquesta metodologia promou l'optimització de recursos i la reducció de residus, la qual cosa suposa projectes més econòmics i respectuosos amb el medi ambient. Aquesta transformació, igual que permet optimitzar els recursos, millora la qualitat de les edificacions i obre noves possibilitats de disseny i flexibilitat en l'execució de projectes. La construcció industrialitzada serà fonamental per a l'evolució del sector, encara que ja s'està obrint un buit dins del paradigma actual. “Malgrat que en altres països aquesta forma d'edificació està més avançada, a Espanya hi ha molt de potencial per a dur-la a terme”. No obstant això, malgrat que molts ho vegin com el futur, aquest tipus de construcció està guanyant adeptes en el present. Cada vegada més empreses estan optant per realitzar banys, cuines i façanes industrialitzades, ja que té quantiosos beneficis per a la seva producció i permeten millorar les condicions laborals dels obrers pel fet que gran part del treball que realitzen es fa a una fàbrica. “Es tracta d'una tendència que està creixent exponencialment en la que els promotors, constructors i proveïdors estableixen noves vies de col·laboració per a guanyar en eficiència i en sostenibilitat”, explica Sheila Irene. La construcció modular està experimentant un creixement significatiu gràcies a la seva capacitat d'oferir solucions ràpides, econòmiques i sostenibles per a les múltiples necessitats que tenen les empreses de construcció avui dia.

Futur construcció modular

Un sector en constant evolució

La construcció és un àmbit dinàmic que experimenta una constant evolució impulsada per diversos factors i que ha sabut adaptar-se als canvis tecnològics, socials i ambientals per a continuar creixent. En els últims anys s'ha beneficiat d'avanços tecnològics com la implantació de la robòtica o la impressió 3D per a transformar els mètodes de construcció permetent, al seu torn, una major eficiència i precisió en tots els processos d'una obra. A més, la innovació està a l'ordre del dia desenvolupant nous materials de construcció més resistents, lleugers i sostenibles per a aixecar edificis més duradors. La digitalització també està ajudant a donar un nou enfocament a una àrea ancorada sempre en la tradició. La utilització d'eines com els softwares de gestió de projectes estan permetent una planificació més precisa, reduir els temps establerts en la construcció i una major col·laboració entre els equips.

Així mateix, un dels majors canvis que està afrontant la indústria és fer passos cap a la sostenibilitat i la responsabilitat social. Les empreses, cada vegada més, estan atenent les demandes institucionals, com els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU, i les peticions de les persones d'avançar cap a la construcció d'edificis energèticament eficients i respectuosos amb el medi ambient. D'altra banda, l'atenció a la inclusivitat i la diversitat també està augmentat permetent crear entorns de treball equitatius i segurs per a tots aquells treballadors que estan qualificats per a aportar el seu granet de sorra.

Monobaths Residència Mare de Deu de la Salut

La sostenibilitat i la innovació com a punta de lança

Dur a terme polítiques per a preservar el medi ambient en el sector de la construcció és essencial per a mitigar l'impacte negatiu que la seva activitat té al nostre planeta. Tots els passos donats cap a la sostenibilitat contribueixen a la reducció de la petjada de carboni i la preservació dels nostres recursos naturals. Les pràctiques sostenibles en la construcció generen estalvis a llarg termini en els costos operatius i de manteniment. Integrar la sostenibilitat ambiental en la indústria de la construcció no sols és una responsabilitat que totes les empreses haurien de tenir, sinó també una oportunitat per a impulsar la innovació. Els sistemes industrialitzats, com els banys construïts per a la residència de persones grans de Mare de Deu de la Salut, a la qual Núñez i Navarro s'ha fet responsable de dissenyar el projecte i de la seva construcció permeten assegurar “un major control tant a nivell de consum com a nivell de residus”. Els banys industrialitzats són, d'inici, “més sostenibles gràcies a una precisa planificació dels treballs en la línia de producció, un menor consum de matèries primeres, una reducció en el transport minimitzant, d'aquesta manera, la petjada de carboni i una gestió més responsable de les restes d'obra amb un control específic dels residus generats durant el procés de producció”. Una demostració de com la sostenibilitat ha d'anar de bracet de la innovació en nom de l'eficiència.

Un important estalvi de temps i costos

Minimitzar els terminis de lliurament suposa un enorme avantatge competitiu i permet garantir l'eficiència i la rendibilitat dels projectes. La capacitat de complir amb els terminis de lliurament establerts no sols millora la satisfacció del client i dels veïns, sinó que també redueix els costos associats a retards en els terminis d'espera. A més, un procés de construcció àgil i ben planificat permet aprofitar millor els recursos disponibles i minimitzar l'impacte en el medi ambient. Estalviar temps en la construcció no sols és una qüestió d'eficiència operativa, sinó també d'èxit empresarial i desenvolupament sostenible. “Les múltiples visites que es van realitzar a l'obra de la residència del carrer Mare de Deu de la Salut han permès que la implementació dels banys es realitzi de la manera més eficient i ràpida possible, sense cap complicació afegida. La col·laboració entre Porcelanosa Offsite i Núñez i Navarro va ser fonamental des de l'inici del projecte per a poder escurçar al màxim els temps d'implementació”, assegura Sheila.

Lliurament construcció modular

La col·laboració entre empreses, garantia de qualitat

El treball col·lectiu i la compenetració amb Porcelanosa Offsite a la residència del carrer Mare de Deu de la Salut ha permès evitar riscos obtenint un resultat de màxima qualitat per a tots els banys, ja que amb poques tipologies s'ha pogut cobrir tots els projectats, minimitzant els errors derivats típics del procés de construcció. Aquesta col·laboració es va realitzar “conjuntament des de l'inici i durant tot el desenvolupament del mateix per a dur a terme una gestió integral, des del departament tècnic de totes dues empreses, per a aconseguir que la implantació a l’obra sigui un èxit”, manifesta Sheila. Per a complir aquests estàndards, abans de començar amb la producció per a adaptar les necessitats dels nivell d'acabats, distribució interior i requeriments tècnics, es va dur a terme un pilot. “El treball conjunt és fonamental per a mantenir les exigències d'ús i qualitat i que el projectat es pugui fabricar i instal·lar a l’obra de manera més eficient. Per a això, es realitza una reproducció a grandària real abans de començar amb la producció i, de la mateixa manera, es realitzen visites a l'obra”.

La inclusivitat, l'alça en la construcció industrialitzada

Igual que aquest tipus d'obra ha permès canviar la sostenibilitat i l'eficiència, també ho ha fet amb el nombre de dones presents en el sector millorant d'aquesta manera la inclusivitat en una àrea que ha mancat tradicionalment de presència femenina. Segons l'informe ‘Dones en el sector de la Construcció 2023’ realitzat per la Fundació Laboral de la Construcció, les dones han aconseguit el 11,2 % de representació laboral en el sector després d'haver sumat 7.500 treballadores l'any passat, una xifra que supera el màxim històric registrat l'any 2015. “Cada dia, som més dones treballant en llocs de responsabilitat, com a arquitectes” destaca Sheila Irene. La inclusivitat en el sector de la construcció és essencial per a crear un ambient de treball accessible amb l'objectiu de fomentar la igualtat i la innovació a la indústria. “L'edificació siempre ha estat un treball molt masculinizado, però, atès que tot el procés de producció es realitza dins d'una fàbrica i amb un desenvolupament molt més controlat, facilita la incorporació de més dones i contribueix a aconseguir una major igualtat entre tots dos gèneres”, conclou Sheila. No obstant això, malgrat que la presència de la dona al sector de la construcció augmenta a mesura que passa els anys, el percentatge en comparació amb els homes continua sent bastant baix respecte a altres sectors. La seva participació al sector és crucial per al progrés de la indústria, ja que, d'aquesta manera, es pot aprofitar al màxim el talent i el potencial de totes les persones, independentment del seu gènere.

Arquitecta a obra

Un projecte pioner

La residència per a majors del carrer Mare de Deu de la Salut ha estat el nostre projecte pilot al qual la reducció de terminis i la sostenibilitat eren primordials. La col·laboració amb Porcelanosa Offsite ha estat tot un encert, ja que és un partner que aporta una gran seguretat, professionalitat i experiència dins del sector de la construcció. Amb ells, s'ha dut a terme amb diverses tipologies, la construcció dels 100 Monobaths, tots els banys de l'edifici, permetent complir amb els terminis marcats i una reducció de residus a l'obra. A més, la construcció modular, gràcies a l'especialització dels obrers a la fàbrica, ha assegurat que tots els acabats compleixin amb els estàndards de qualitats marcats per a aquest projecte

 

imagen_destacada
Sheila Irene Parreño Porcelanosa Offsite
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.