Pràctiques sostenibles per a un ús de l'energia més eficient

2024-06-03
La societat està cada cop més conscienciada de preservar els recursos mediambientals de què disposem per aprofitar-los en benefici de tothom.

La sostenibilitat, la reducció dels consums i la democratització en l'accés a l'energia són essencials per garantir la igualtat de recursos a tot el món. Així mateix, aquest tipus de pràctiques promouen un equilibri entre les necessitats existents i la cura del medi ambient, protegint la biodiversitat i mitigant els efectes del canvi climàtic. A més, estimula pràctiques responsables en la utilització de recursos i en la producció d'energia. En definitiva, aquest tipus de polítiques basades en la sostenibilitat i en cuidar els nostres recursos no només beneficia el planeta, sinó que ens afavoreix com a individus. Parlem amb Candela Guyot, visual & communication designer, Miguel de la Rosa, cap de vendes de LEDCity España, una empresa d'origen suís que s'està obrint pas al mercat espanyol gràcies a un catàleg de productes d'il·luminació innovadors que implementen tecnologia neta i intel·ligent. Les seves solucions lumíniques controlen la llum de manera autònoma i dinàmica per il·luminar quan té sentit fer-ho i adapten, d'aquesta manera, no només la durada, sinó també la intensitat de cada font a les necessitats reals i particulars que els seus clients demanden.

Miguel i Candela
Candela Guyot i Miguel de la Rosa

Una solució per succeir a una tecnologia obsoleta

La tecnologia fluorescent sorgeix a mitjans del segle XX quan els científics de la companyia nord-americana General Electric aconsegueixen desenvolupar el recobriment fluorescent que va permetre que els tubs de llum emetessin una llum molt més brillant de la que ja existia. D'aquesta manera, amb el pensament generalitzat de millorar la il·luminació, es va assolir la seva adopció globalitzada. Després de múltiples millores en eficiència, durabilitat i qualitat de llum, el fluorescent ha estat desafiat en els darrers anys per l'aparició de la tecnologia LED. La baixa eficiència dels tubs fluorescents en comparació amb aquest tipus de lluminària ha fet que quedin obsolets i s'arribi a prohibir la seva venda a la Unió Europea per la presència de materials nocius per a la salut com el mercuri, el cadmi o el plom. És per això que urgeix completar aquesta transició energètica cap a solucions on l’eficiència de les quals sigui superior. 

Il·luminació Led
Il·luminació LED Parking NN Concept

La tecnologia LED és més beneficiosa gràcies al fet que consumeix menys energia per produir la mateixa quantitat de llum; emet menys calor que altres fonts perquè l'energia es converteixi directament en llum, en lloc de dissipar-se com a calor; tenen una vida útil molt més llarga que altres tecnologies d'il·luminació, cosa que minimitza la quantitat de residus i de deixalles que es generen, impactant positivament en un menor consum de diòxid de carboni; aconsegueixen encendre's i assolir el seu brillantor complet a l'instant, i són versàtils, ja que dirigeixen la llum cap allà on es necessita reduint, d'aquesta manera, el malbaratament d'energia. És una tecnologia que funciona des de fa més de 50 anys i és beneficiosa davant els compromisos que afronta la nostra societat en matèria climàtica. 

Potenciar l'eficiència energètica a través de la tecnologia

La tecnologia juga un paper fonamental en el desenvolupament de l'eficiència energètica per oferir solucions innovadores. Sense la tecnologia és impossible avançar, per tant, és el millor aliat per seguir construint un futur sostenible. “Mitjançant l'ús de sensors intel·ligents, sistemes de gestió energètica i dispositius de monitoratge es poden prendre mesures per reduir les emissions de gasos nocius i mitigar el canvi climàtic. Tanmateix, l'impacte del CO₂ no només es produeix a través del consum, sinó que també es produeix pel rebuig. Allargar la vida útil dels productes és imprescindible per reduir els malbarataments, ja que hi ha menys reposicions a fer i, al final, hi ha menys despeses de manteniment”, afirma Miguel de la Rosa.

Parking NN Concept
Parking NN Concept

La solució que proposa LEDCity España és integrar un equivalent al sistema DALI dins dels propis tubs en les seves solucions semiautònomes. El sistema DALI és un estàndard de comunicació utilitzat en sistemes de control d'il·luminació que permet la connexió entre diferents dispositius que proporciona una forma flexible de controlar la il·luminació permetent ajustos precisos d'intensitat, programació d'escenes, control remot i monitoratge de l'estat dels dispositius. “El sistema DALI és el més comú que hi ha al mercat. És molt complex i té molts components externs a la llum. La instal·lació i el manteniment són molt més cars perquè necessites més components i no són tan eficients, ja que els sensors no afecten només un tub i fan menys eficient l'acció del sensor”, declara Miguel de la Rosa.

Estalvi energètic
Parking NN Concept

La novetat dels seus productes, en aquest cas, és la integració dels components que administren aquesta tecnologia, és a dir, el sensor de moviment, el sensor crepuscular, les regletes i el driver de control dins de cada un dels tubs. Gràcies a això, la instal·lació és molt més senzilla i l'eficiència energètica és encara més gran. “Cada tub té la intel·ligència integrada en si mateix. D'aquesta manera, respon a l'enfocament sostenible de LEDCity España. Qualsevol tub es pot canviar o adaptar sense necessitat de fer una nova instal·lació o un intercanvi complex. La nostra solució és sostenible de manera integral: no només busquem la màxima eficiència energètica amb la nostra tecnologia treballant amb els paràmetres de temps i intensitat, sinó que a més tot el procés fins a la instal·lació i el manteniment està curosament pensat per proporcionar una solució sostenible en el temps, que representi beneficis tant ambientals com per al client”, emfatitza Candela Guyot. 

Un projecte que obre portes

La col·laboració al nostre pàrquing NN Concept tva tenir beneficis des del primer moment en què es van instal·lar totes les lluminàries. Entre juliol i agost de l'any 2023 es van substituir els fluorescents per la tecnologia semiautònoma que incorpora un sensor de moviment integrat amb el qual es pot configurar el nivell d'intensitat de llum que emetrà cada tub quan no detecten presència. “La característica que té aquesta tecnologia és que tots els tubs són independents els uns dels altres. Quan les lluminàries detecten presència de persones o de vehicles, la llum funcionarà a la seva màxima capacitat i ofereix el 100 % de la seva intensitat. Per contra, quan no detecten presència, la nostra tecnologia permet una il·luminació base escollida pel client amb una intensitat menor. Així hem aconseguit una gran reducció davant la tecnologia anteriorment utilitzada”, comenta Miguel de la Rosa.

Al pàrquing NN Concept s'han instal·lat tubs semiautònoms que integren components de control i sensors de detecció de moviment per adaptar la llum amb precisió, caracteritzats per la seva tecnologia plug-and-play i pels seus alts estàndards de qualitat. Els canvis en substituir els tubs existents es van veure des del primer moment en què es van instal·lar les noves lluminàries. S'ha aconseguit una reducció del 86 % en el consum i mentre que anteriorment els temps d'encesa a màxima intensitat era les 24 hores del dia, amb el nou sistema aquest temps es redueix a una mitjana de 2,1 hores diàries. Aquest treball precís en les intensitats atorgades i necessitades, així com la reducció en els temps de seguiment, augmenten la vida útil de les fonts de llum i beneficien el client amb estalvis importants.

Il·luminació sostenible
Parking NN Concept

El reconeixement a la feina ben feta

La decisió de LEDCity de treballar per la sostenibilitat ha marcat la fulla de ruta de la companyia en la seva aposta per reduir les emissions de CO₂ i l'energia consumida. Gràcies a això, els va ser atorgat el Swiss Green Business Award, un premi que reconeix el seu compromís amb la sostenibilitat i la responsabilitat social corporativa i que s'atorga a les empreses que implementen pràctiques comercials que promouen la protecció del medi ambient, l'eficiència energètica i la gestió responsable de recursos. “El que és interessant de rebre el Swiss Green Business Award és que genera molt interès cap al producte. A més, aconseguir un premi així genera una gran satisfacció dins de l'equip”, assegura Miguel de la Rosa. “Sabíem que el podíem guanyar perquè creiem en la solució que oferim, tot i que el reconeixement sempre ajuda. El que és interessant és poder traslladar el prestigi al mercat espanyol. Projectes com el de Núñez i Navarro són importants perquè aposten per un enfocament sostenible dins de les seves empreses”, conclou. 

Les empreses, que es presenten de diversos sectors econòmics, són nominades i posteriorment avaluades en funció d'una gran diversitat de criteris, però totes tenen en comú la seva aposta sostenible. “Guanyar aquest premi té un impacte molt gran perquè atorga reconeixement i és un gran èxit. A més, desperta encara més interès en la nostra solució i és una garantia que anem pel bon camí. Tot i això, obtenir un premi com aquest ens exigeix seguir treballant constantment per mantenir-nos sempre a l'avantguarda en innovació i sostenibilitat”, aclareix Candela Guyot.

Il·luminació regulada al pas
Parking NN Concept

Traçant un futur sostenible

Adoptar pràctiques empresarials sostenibles suposa una decisió estratègica que ofereix beneficis a llarg termini i obren el camí cap a un futur empresarial responsable i pròsper. “No es perd absolutament res per invertir, desenvolupar i investigar en maneres sostenibles de reduir els consums energètics. És un win-win que ens afavoreix com a societat i com a individus. Aquestes solucions tenen una missió clara, una missió noble de cara al planeta i a la societat que ens fan avançar fins a trobar una energia més neta, més barata i accessible per a tothom”, indica Miguel de la Rosa. No obstant això, per molt camí que ja s'hagi recorregut, encara hi ha moltes tasques que tirar endavant. 


A causa de la preocupant situació mediambiental del nostre planeta, en els darrers anys hi ha hagut un gran creixement de la conscienciació per fer tot el possible davant d'un assumpte que afecta totes les persones per igual. Les campanyes de sensibilització, la divulgació científica i l'accés a la informació a través d'internet i les xarxes socials han contribuït a difondre la manera d'abordar aquest fet i sensibilitzar, com a objectiu final, el màxim nombre de persones. Aquest canvi en la consciència col·lectiva ha portat que cada cop més individus i més empreses acabin adoptant actituds i comportaments més sostenibles en la seva vida diària. “Estalviar costos és una gran manera d'apostar per solucions sostenibles. Si utilitzes tot el que has estalviat en termes d'eficiència energètica i de costos, tindràs un major marge de benefici per invertir en altres solucions per oferir un millor servei al teu client. Apostar per la sostenibilitat és clau per assolir tant objectius de negoci com compromisos socials”, finalitza Miguel de la Rosa.

imagen_destacada
Colaboración LEDCity y NN
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.