Sant Felip Neri, exaltació dels sentits a la plaça més trista de Barcelona

2017-08-24

sant felip neri

Si hi ha un lloc en el qual la història de la nostra ciutat ens interpel·la aquest és sens dubte la plaça Sant Felip Neri de Barcelona, que durant la Guerra Civil va sofrir un bombardeig que va segar la vida de 42 persones, la majoria nens i que li ha fet guanyar-se l'apel·latiu de “la plaça més trista de Barcelona”. Inclosa en la majoria dels tours turístics del barri Gòtic, aquesta placeta és tan commovedora per als turistes com inexplorada per als locals. Igual que succeeix amb la plaça del Rei, ens trobem amb un espai amagat, gairebé hermètic, al que solament s'arriba si es busca expressament o, com sol succeir, per desconeixement.

 

Per accedir a ella des de la catedral convé avançar pel carrer del Bisbe i girar a la dreta a Montjuïc del Bisbe, una carreró estret i virat per la qual avances sense saber on et va a portar. L'angoixa momentània de les ments més atemorides es veu altament recompensada per l'esplendor d'un dels racons més bells i inimaginables de Barcelona. Una font d'aigua amb dues canelles i una base octogonal presideix una plaça que es converteix en una autèntica experiència per als sentits: La vista, en contemplar una plaça que sembla treta d'una altra època i que trenca amb la ciutat que s'erigeix dos carrers més enrere. El tacte, en poder palpar i sentir en les gemmes els traços que la metralla del bombardeig va deixar a l'església que dóna nom a la plaça. L'olfacte, en percebre l'aroma que desprenen les flors de les tipuanes que ornamenten el lloc. L'oïda, amb el soroll dels riures i els crits dels nens que poden jugar a la pilota o a l'enxampa-enxampa amb sense perill de cotxes i motos circulant per allí. I quan ells no estan, les canelles de la font o els ocells trenquen un silenci sorprenent per trobar-nos en el moll de Barcelona. Per fer l'experiència sensorial completa, faltaria el sentit del gust, que es pot acaronar amb una copa o un gelat en la terrasseta que hi ha a la mateixa plaça sortint cap al carrer Sant Sever.

sant felip neri

La bellesa del lloc va quedar manifesta a la foto que la instagramer @elenasarinena va realitzar per al concurs #lovebarcelona i que li va valer guanyar una experiència romàntica per 2 persones en el The Corner Hotel de Barcelona.

Encara que va ser el més cridaner, el bombardeig no és l'únic fet històric en el qual la plaça Sant Felip Neri és protagonista. També ha quedat per als anals com el lloc al que es dirigia Antoni Gaudí el 7 de juny de 1926 quan va ser atropellat per un tramvia en la Gran Via, entre els carrers Girona i Bailèn. En ser confós amb un captaire, per la seva forma austera de vestir, no va ser socorregut immediatament i acabaria morint tres dies després a causa de les ferides sofertes en l'accident.

Afortunadament, la plaça va ressorgir de les seves cendres. Es va reconstruir l'església i l'escola i es van traslladar allí els gremis de calderers i de sabaters. I el que és millor, torna a haver-hi vida. Els nens tornen a jugar i fan dels seus riures i els seus crits la millor banda sonora que aquest lloc pogués tenir. Qui va dir que és un lloc trist?

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.