Alfredo Arribas, arquitecte: “Les jornades de portes obertes a La Rotonda són una oportunitat per veure d'a prop l'enorme treball desenvolupat"

2016-10-27

 

Prop de 5.000 persones descobriran el cap de setmana vinent l'emblemàtica torre Andreu, La Rotonda, l'última joia modernista de Barcelona, rehabilitada per Núñez i Navarro. Abans que l'immoble rebi els seus primers inquilins (acollirà oficines, locals i pàrquings), la ciutadania podrà gaudir de les jornades de portes obertes que el Grup ofereix gratuïtament el dissabte i el diumenge. Pocs dies abans (poques hores, de fet), parlem amb l'arquitecte responsable del projecte de rehabilitació, Alfredo Arribas.

 

Què suposa per a tu haver dirigit la rehabilitació de la Rotonda?

Haver assumit aquesta responsabilitat ha suposat un repte més, el “més difícil encara”, un projecte d'alta dificultat i compromís

Quines especificitats i obstacles concorrien? Per què era un repte? Què s'ha aconseguit?

Hem aconseguit, en primer lloc, la reordenació urbanística: situar el volum admès per les normatives respectant la identitat de la part original de l'edifici de la torre Andreu (La Rotonda). Era un repte perquè el volum a ordenar era gran. Penso que s'ha aconseguit la integració i el diàleg entre l'arquitectura original i l'ampliació.

 

 

Quin és l'objectiu principal del teu projecte de rehabilitació, el seu eix central, la seva tesi?

El meu objectiu ha estat recuperar l'essència de l'edificació original creant, al mateix temps, un nou organisme, contemporani i més eficaç, que la integra amb naturalitat.

Com et vas documentar? Sorpreses?

En la documentació, reconstruïm la “memòria” de tots els anys precedents i les vicissituds per les quals La Rotonda ha anat discorrent. La sorpresa ha estat descobrir la seva estructura original de grans bigues metàl·liques, pionera per a la seva època.

Qui t'ha ajudat en la redacció i execució del projecte? Què ha aportat cadascun?

Treballem en equip. AAAA (Alfredo Arribes Arquitectes Associats), en col·laboració amb les enginyeries especialitzades en estructures i instal·lacions amb els qui col·laborem habitualment.

 

 

Oficines, locals i pàrquings. La nova Rotonda serà molt viva, amb usos diferents. Què implica això?

Els nous usos permeten a la torre Andreu una millor relació amb el seu entorn urbà. Major permeabilitat. En els últims anys es tractava d'un edifici “hermètic”.

Què creïs que pensaria Ruiz Casamitjana del resultat del treball realitzat? Què li diries?

Sincerament, no crec que ho entengués. Ha passat molt temps.

Què et sembla que NN doni a conèixer La Rotonda rehabilitada en unes jornades de portes obertes gratuïta i oberta a tota la ciutadania?

Les jornades de portes obertes que tindran lloc el cap de setmana vinent suposen una oportunitat per veure de a prop l'enorme treball desenvolupat en aquests últims 10 anys. Quatre de la projecció i sis de construcció.

 

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.