DOCfield Barcelona: Viatges, èxode i diàspora vists pel fotoperiodisme

2017-10-05

“Una bona fotografia informa, emociona, i, si és fotoperiodisme, ens interroga”. La frase ens la va dir Silvia Omedes, directora de la Photographic Social Vision, fundació de suport a la fotografia documental i al fotoperiodisme que en 2013 va impulsar el Docfield Barcelona, un festival que compleix ja cinc edicions i que va saber cobrir la necessitat de fotoperiodisme que va sorgir a la ciutat més enllà del tradicional World Press Photo o d'alguna exposició que pogués cobrir el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA).


Si en 2016 la temàtica va ser sobre Europa com a concepte, (Europa: Lost in Traslation), l'edició 2017 té com leit motiv el viatge, entès en totes les seves formes: èxode, diàspora, migracions, tours turístics… A través d'una cinquantena d'activitats entre exposicions, projeccions, rutes i visites guiades el festival indagarà en el tema de la mobilitat humana i el viatge en les seves múltiples formes. En paral·lel, el Docfield Barcelona presenta activitats com a tallers fotogràfics i propostes educatives per acostar la fotografia a tot tipus de públics, ja siguin nens o adults.


Una de les activitats serà la jornada DocfieldPRO, que se celebrarà el 21 d'octubre en Centre de cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Una jornada per a professionals del periodisme, de la comunicació, de la cultura i del tercer sector, que motivi la reflexió i l'anàlisi de reeixides experiències de comunicació i connexió amb les audiències.

 Foto: Juan Plasencia

El certamen contarà també amb el lliurament del premi DOCfield Dummy Award Fundació Banc Sabadell, que consisteix en la impressió d'un fotollibre d'edició limitada valorat en 3.000 euros, que serà seleccionat per un jurat d'experts entre els treballs presentats inspirats en la temàtica d'aquesta edició. Amb aquesta iniciativa, DOCfield Barcelona vol fomentar la consolidació d'aquest format perquè segueixi desenvolupant-se com a suport i eina de difusió d'històries interessants.


Sota el gran paraigua temàtic que suposa el viatge com a concepte, la situació europea actual cobrarà bastant protagonisme: migracions, refugiats, etcètera. Temes del nostre dia a dia que generen una demanda de continguts amb els quals el Docfield pretén fer-nos reflexionar. Segons la pròpia Omedes, la fotografia “és una eina molt poderosa. Si està ben feta i connecta amb l'audiència té un poder de sensibilització increïble. És un llenguatge universal”.

Amb aquest esperit va néixer en 2013 el Docfield Barcelona, un festival sorgit com a conseqüència de l'enorme èxit que el World Press Photo tenia a la ciutat. Aquella primera exposició anomenada “Més fotoperiodisme” va acabar deslocaltizada en llocs diferents de Barcelona. De manera natural es va generar una ruta que, cinc anys després, ha convertit al Docfield en un festival-ciutat que uneix museus, centres cívics, galeries privades o centres culturals. Des de llavors, cada any ha tingut un fil conductor, una temàtica comuna ha servit per teixir relats, històries i narratives amb l'únic llenguatge de les imatges.

Viatge i Fotografia Roberto Feijoo

Eugeni Gay, Manu Mart i Mingo Venero recorren el Tajo: entre un punt A i un punt B

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.